Μια σιωπηλή, αλλά ιδιαίτερα απειλητική πανδημία θα μπορούσε να απειλήσει να βυθίσει τον πλανήτη σε μια πρωτοφανή υγειονομική και οικονομική κρίση έως το 2050, όπως αναφέρει ο guardian. Ο λόγος για τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια – γνωστά και ως «σούπερ-μικρόβια» – τα οποία, σύμφωνα με νέα έρευνα του Center for Global Development, θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων και να κοστίσουν στην παγκόσμια οικονομία έως και 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση, προβλέπει ότι χωρίς συντονισμένη διεθνή δράση, η μικροβιακή αντοχή (AMR) θα μπορούσε να επιφέρει απώλειες παγκόσμιου ΑΕΠ ύψους σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο. Ο επικεφαλής της μελέτης, Anthony McDonnell, προειδοποιεί ότι οι πρόσφατες περικοπές στη διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση των ποσοστών ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά – ειδικά στα πιο απαισιόδοξα σενάρια.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, η Κίνα θα μπορούσε να υποστεί οικονομική ζημία ύψους 722 δισ. δολαρίων ετησίως έως το 2050, ενώ οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν απώλειες 295,7 δισ., η ΕΕ 187 δισ., η Ιαπωνία 65,7 δισ. και το Ηνωμένο Βασίλειο 58,6 δισ. Αντίστοιχα, οι ανθρώπινες απώλειες δεν είναι λιγότερο δραματικές: στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα πεθαίνουν 1,34 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο 184.000.

Μικρόβια

Αυξάνονται χρόνοι νοσηλείας και δαπάνες

Τα σούπερ-μικρόβια αυξάνουν σημαντικά τις νοσηλείες, παρατείνουν τη διάρκεια της νοσοκομειακής φροντίδας, απαιτούν δαπανηρότερες θεραπείες και προκαλούν αυξημένη ανάγκη για εντατική παρακολούθηση. Οι λοιμώξεις από ανθεκτικά βακτήρια κοστίζουν διπλάσια σε σχέση με τις κοινές μολύνσεις. Η μελέτη εκτιμά ότι το παγκόσμιο κόστος υγειονομικής φροντίδας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 176 δισ. δολάρια ετησίως.

Η AMR αναμένεται επίσης να επηρεάσει σημαντικά την παραγωγικότητα: το εργατικό δυναμικό στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και τις ΗΠΑ αναμένεται να μειωθεί κατά 0,8%, 0,6% και 0,4% αντίστοιχα.

Ωστόσο, η μελέτη δείχνει και τον δρόμο της ελπίδας. Εάν οι χώρες επενδύσουν στη δημιουργία νέων αντιβιοτικών και στην παροχή ποιοτικής φροντίδας, οι οικονομίες τους θα ωφεληθούν. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δουν αύξηση του ΑΕΠ τους κατά 156 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 12 δισ.

Ο Δρ Mohsen Naghavi, καθηγητής του IHME, σημειώνει: «Χωρίς άμεση παγκόσμια κινητοποίηση, τα αντιβιοτικά που διαθέτουμε σήμερα μπορεί απλώς να σταματήσουν να λειτουργούν».

Η βρετανική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι αναγνωρίζει την AMR ως μείζονα απειλή και δεσμεύεται για την καταπολέμησή της μέσω καινοτόμων θεραπειών, εμβολίων και διεθνών συνεργασιών. Ωστόσο, οι περικοπές της χρηματοδότησης προγραμμάτων, όπως του Fleming Fund, γεννούν ανησυχίες πως η πράξη διαψεύδει τις προθέσεις.