Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι ουρολογικά και σεξουαλικά προβλήματα είναι δυνατόν να συνυπάρχουν και να έχουν κοινή αιτία. Μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Μονάδα Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων του ΑΠΘ αποκάλυψε ότι άνδρες που συνειδητοποίησαν πως αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα και ζήτησαν βοήθεια από έναν ουρολόγο είχαν σε ποσοστό 29% συνύπαρξη δύο προβλημάτων. Ακόμη ανάμεσα σε όσους δεν αναζήτησαν βοήθεια για τα προβλήματα του ουροποιογεννητικού τους συστήματος αντιμετώπιζαν σε ποσοστό 21% δύο προβλήματα.

Το 15% των ανδρών που επισκέπτονταν ουρολόγο είχε τρία προβλήματα (σεξουαλικό, ακράτειας και προστάτη). Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, όμως, πως ακόμα και αυτοί που δεν αναζήτησαν ουρολογική βοήθεια, είχαν, επίσης, και τα τρία προβλήματα, σε ποσοστό 4%!

Επιπλέον παρατηρήθηκε πως η συχνότητα των προβλημάτων αυξάνονταν όσο μεγαλύτερη ήταν η ηλικία του άνδρα. Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι οι περισσότεροι άνδρες με κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα, είτε δεν τα έχουν συζητήσει με το γιατρό τους, είτε επιλέγουν να ζητήσουν βοήθεια μόνο γι’ αυτό που αισθάνονται πως ο ιατρός μπορεί να βοηθήσει. Πολλοί ασθενείς με αυτή την αντίληψη συχνά χάνουν την ευκαιρία να κάνουν τις κατάλληλες εξετάσεις και να βρουν βοήθεια.

Βέβαια η ερωτική ζωή είναι ένας καθρέφτης της υγείας. Κακή ή ανύπαρκτη ερωτική ζωή συνοδεύεται από κακή ποιότητα ζωής, καθώς όλες οι μελέτες δείχνουν ότι εκφράζει ένα σημαντικό κομμάτι της ευεξίας του ατόμου.

Στο πλαίσιο της έρευνας της Μονάδας Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων του ΑΠΘ, συγκρίθηκαν τα άτομα που επισκέπτονται την Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» για κάποιο ουρολογικό πρόβλημα με άτομα που επισκέπτονταν 13 διαφορετικές κλινικές του ίδιου νοσοκομείου, για κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Χρησιμοποιήθηκαν ειδικά ερωτηματολόγια στα οποία απάντησαν άνθρωποι από όλο το φάσμα των ηλικιακών ομάδων, κατά αντιστοιχία, 18-40 ετών, 41-60 ετών και 61-80 ετών. Η ομάδα των ασθενών από άτομα που απευθύνθηκαν σε ουρολόγο λόγω προβλήματος του ουροποιογεννητικού τους συστήματος περιλάμβανε 161 άνδρες, οι οποίοι ανέφεραν σεξουαλικό πρόβλημα σε ποσοστό 73% (με πιο κοινό το πρόβλημα της στύσης), προβλήματα στο κατώτερο ουροποιογεννητικό, δηλαδή με τον προστάτη, σε ποσοστό 50% και προβλήματα ακράτειας, σε ποσοστό 18%.

Η ομάδα των ασθενών που επισκέπτονταν το Νοσοκομείο για κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας περιλάμβανε 199 άνδρες, οι οποίοι ανέφεραν σεξουαλικό πρόβλημα σε ποσοστό 54% (με πιο κοινό το πρόβλημα της στύσης), προβλήματα στο κατώτερο ουροποιογεννητικό, δηλαδή με τον προστάτη, σε ποσοστό 28% και προβλήματα ακράτειας, σε ποσοστό 9%.