Υπάρχουν επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό από την ολική έκλειψη ήλιου; Στην εν λόγω απάντηση απαντά ο διαστημικός γιατρός, Αδριανός Γολέμης, ο οποίος παρακολούθησε το φαινόμενο από το Τέξας.

O διαστημικός γιατρός, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Συνδέσεις» το πρωί της Τρίτης 9/4, τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες του καιρού κατάφερε στη διάρκεια της πολικότητας να παρατηρήσει αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο. «Με ένα πείραμα φασματογράφων προσπαθούμε να μετρήσουμε το φάσμα του φωτός από το ηλιακό στέμμα που φαίνεται μόνο στη διάρκεια της πολικότητας της έκλειψης», σημείωσε.

«Ήταν και για μένα η πρώτη φορά που είδα με γυμνό οφθαλμό, όχι μόνο με το τηλεσκόπιο, τις προεξοχές του Ήλιου, δηλαδή κάποιες κόκκινες, σαν τεράστιες φλόγες που φαίνονται στη διάρκεια της πολικότητας», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Ανδριανός Γολέμης είπε, επίσης, ότι η έκλειψη δεν έχει άμεση επιρροή στον οργανισμό μας. «Είναι λίγο περίεργο κατά τη διάρκεια της ημέρας να πέφτει η θερμοκρασία, να σκοτεινιάζει τόσο απότομα. Αυτό το βλέπουμε κυρίως στα ζώα πώς αντιδρούν, πώς σταματάνε τα πουλιά να κελαηδούν κ.λπ. Ψυχολογικά αν θέλετε, αν κάποιος δεν γνωρίζει ή ακόμα και αν γνωρίζει, είναι ένα λίγο περίεργο, παράταιρο συναίσθημα. Εγώ θέλω πάντα να συμπληρώνω ότι υπάρχει και μια θετική επιρροή, ότι ένα τόσο σπάνιο φαινόμενο και τόσο όμορφο να το ζει κανείς, μπορεί ψυχολογικά να μας βοηθήσει κιόλας», εξήγησε.

Από πλευράς της η αστρονόμος στα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μεταλληνού Φιόρη-Αναστασία, σημείωσε ότι αυτή η έκλειψη είχε κάποια χαρακτηριστικά και κάποια στοιχεία πιο εντυπωσιακά από προηγούμενες εκλείψεις. «Ο Ήλιος αυτή την περίοδο είναι στο μέγιστο της δράσης του. Οπότε σε κάποιες φωτογραφίες θα δείτε από το στέμμα κάποιες προεξοχές οι οποίες είναι υλικό από τον Ήλιο το οποίο εκτινάσσεται προς τα έξω και αυτό το πράγμα το είδαμε με γυμνό οφθαλμό τη στιγμή της πολικότητας», τόνισε.

Η κα Μεταλληνού έκανε γνωστό ότι η επόμενη ορατή στην Ελλάδα έκλειψη θα γίνει το 2088, ενώ τελευταία φορά ήταν ορατή από το Καστελόριζο το 2006.