«Τα στρατόπεδα μεταναστών είναι μία λύση για να ελεγχθεί κατά κάποιο τρόπο η κατάσταση. Από εκεί και πέρα αυτό που μένει να δούμε είναι ποιες συνθήκες θα επικρατούν μέσα και πόσο καιρό θα μένουν σε αυτά. Δηλαδή δεν είναι μόνο το να γίνουν αλλά και το πώς θα λειτουργήσουν», αναφέρει στο newsbeast.gr ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Δανιήλ Εσδράς.

Και ξεκαθαρίζει ότι το πιο σημαντικό είναι «να βρεθεί και η εθνικότητα και η ταυτότητα των ανθρώπων αυτών και αν εκείνοι θα θελήσουν να συνεργαστούν», σε περίπτωση που λειτουργήσουν τα στρατόπεδα.

Όπως λέει πάντως, το πρόγραμμα επαναπατρισμού, το οποίο «τρέχει», πάει πάρα πολύ καλά μέχρι τώρα. «Εμείς αυτή τη στιγμή υλοποιούμε ένα πρόγραμμα εθελοντικών επαναπατρισμών ατόμων από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και άλλων χωρών, στο οποίο η προσέγγιση μέχρι τώρα είναι θετικότατη. Δηλαδή, απευθύνεται ο ίδιος ο μετανάστης σε εμάς και λέει ότι θέλει να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του και επειδή ακριβώς είναι δική του η απόφαση μας δίνει και τα πραγματικά έγγραφά του».

Και συνεχίζει: «Μέχρι τώρα έχουμε περίπου 5.000 αιτήσεις για επαναπατρισμό. Ευελπιστούμε λοιπόν μέχρι τον Ιούνιο που τελειώνει το πρόγραμμα να έχουμε επαναπατρίσει περίπου 2.500 άτομα, τα οποία παίρνουν και ένα μικρό ποσό της τάξεως των 300 ευρώ για να κάνουν μία νέα αρχή στη χώρα τους. Από εκεί και πέρα εάν το πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς βγει αμέσως, δεδομένων και των κονδυλίων, θα πράξουμε ανάλογα».