«Τα πανεπιστήμια είναι υπό κατάρρευση, δεν αντέχουν επιπλέον φοιτητές (…) στα ΑΕΙ μπαίνουν σχεδόν διπλάσιοι των αντοχών, με το νέο σύστημα θα μπαίνουν τριπλάσιοι αυτό δεν γίνεται», τόνισε την Τρίτη ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μυλόπουλος, με αφορμή την απόφαση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου να διευρύνει τις κοινωνικές κατηγορίες φοιτητών που δικαιούνται μετεγγραφής στα πανεπιστήμια.

«Στο ΑΠΘ κάθε χρόνο αναφέρουμε ότι ο μέγιστος αριθμός φοιτητών είναι 4.500, έρχονται 6.000 και καταλήγουμε με 8.500 φοιτητές μετά τις μετεγγραφές», σημείωσε στο Σκάι ο πρύτανης του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλόπουλο, τα ΑΕΙ λειτουργούν σήμερα με το 1/3 πόρων και μισό προσωπικό από πριν το 2010. «Μιλάμε για κατάρρευση αν δεν χωρούν τα παιδία της αίθουσες και δεν μπορεί να γίνει μάθημα. Θέλουμε να διατηρήσουμε υψηλά το επίπεδο των ΑΕΙ», εξήγησε.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ αντιπρότεινε φορολογικές απαλλαγές και οικονομικές ενισχύσεις ώστε να μην αδειάσουν τελείως και κλείσουν τα περιφερειακά ιδρύματα με το νέο σύστημα και τα κεντρικά να μην υπερφορτωθούν.

Για τον Ανδρέα Λοβέρδο δήλωσε ότι είναι «δεκτικός, ακούει, αλλά κλήθηκε να εφαρμόσει απόφαση του προκατόχου του».

Με αφορμή του λουκέτο σε σχολές του ΕΜΠ, ο κ. Μυλόπουλος τάχθηκε μεν υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων, πρόσθεσε όμως ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι λειτουργούν κάτω απο τον πελέκι της διαθεσιμότητας και τους κατανοεί.

«Το μέτρο της διαθεσιμότητας είναι καταστροφικό, να επιστρέψουν όλοι οι διαθέσιμοι, να γίνει αξιολόγηση, και εάν αποδειχθεί ότι το προσωπικό είναι πλεονάζον, που δεν θα αποδειχθεί, τότε να προχωρήσουμε στη διαθεσιμότητα», σημείωσε.