Λόγω της οικονομικής κρίσης αυξημένο αναμένεται να είναι φέτος το ενδιαφέρον των φοιτητών για τις μετεγγραφές. Ωστόσο ήδη βρισκόμαστε στα μέσα Νοεμβρίου και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η όλη διαδικασία.

Το γεγονός αυτό γεμίζει με άγχος πολλούς φοιτητές που ήδη έχουν αναγκαστεί να μεταβούν στη σχολή που πέρασαν για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους αφού ιδίως στα ΑΤΕΙ υπάρχουν υποχρεωτικές παρακολουθήσεις. Αν και ο Υπουργός είχε δεσμευτεί ότι φέτος οι μετεγγραφές θα ξεκινήσουν εγκαίρως οι εξελίξεις στα ΑΕΙ με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των υπαλλήλων φαίνεται ότι πήγαν αρκετά πίσω την όλη διαδικασία. Ακόμα υπάρχουν πανεπιστήμια όπου οι εγγραφές δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν στις 22 Νοεμβρίου (εκτός αν υπάρξει και νέα παράταση) ενώ σε πολλά πανεπιστήμια οι εγγραφές ολοκληρώθηκαν στις 15 Νοεμβρίου. Ίσως αυτός να είναι και ο βασικός λόγος της καθυστέρησης πάντως με βάση τα περσινά χρονικά πλαίσια ακόμα και αν οι αιτήσεις ξεκινήσουν στα τέλη του μήνα τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από το νέο έτος. Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο έτος οι αιτήσεις πραγματοποιήθηκαν από τις 10 έως και τις 26/4 ενώ για την έκδοση των αποτελεσμάτων μεσολάβησαν 70 μέρες καθώς ανακοινώθηκαν στις 5 Ιουλίου.

Αν υποθέσουμε ότι οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν 25 Νοεμβρίου εάν δοθεί πάλι προθεσμία 16 ημερών θα λήξει η διαδικασία της υποβολής τους 8 με 10 Δεκεμβρίου. Αν πάλι μεσολαβήσουν 70 μέρες όπως το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος τα αποτελέσματα θα αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα Φεβρουαρίου. Αν αντίθετα υπολογίσουμε ότι τα Χριστούγεννα πιθανόν να παγώσει η διαδικασία τότε πάμε για Μάρτιο. Άρα είναι σχεδόν σίγουρο ότι όσοι καταφέρουν να πάρουν μετεγγραφή αυτή θα πραγματοποιηθεί κατά το εαρινό εξάμηνο. Η καθυστέρηση πάντως αυτή καθιστά σχεδόν ανούσιο το δικαίωμα που δίνεται στου τεταρτοετείς φοιτητές για να διεκδικήσουν μετεγγραφή καθώς ελάχιστοι θα αποφασίσουν να αξιοποιήσουν αυτό το δικαίωμα αφού το μόνο που θα κερδίσουν είναι να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του τελευταίου μόνο εξαμήνου κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Επίσης φέτος θα είναι περισσότεροι και όσοι είναι δικαιούχοι οπότε οι αιτήσεις δε θα είναι μόνο 4.604 όπως το προηγούμενο έτος όπου δικαίωμα είχαν μόνο οι πρωτοετείς. Οπότε πιθανόν ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων να επιβραδύνει και τη διαδικασία έκδοσης των αποτελεσμάτων. Όλα αυτά βέβαια έχουν μια λογική βάση άλλα πρόκειται για υποθετικά σενάρια που ελπίζουμε να τα διαψεύσει το ίδιο το Υπουργείο επιταχύνοντας την όλη διαδικασία.

Πάντως πριν λίγες μέρες έγινε ένα θετικό βήμα καθώς ανακοινώθηκαν οι αντιστοιχείς των ΑΤΕΙ της χώρας όπου λόγω του σχεδίου Αθηνά υπήρξαν πολλές αλλαγές στα τμήματα. Αξίζει πάντως να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες ότι για φέτος έχουν υπάρξει κάποιες αλλαγές καθώς αυξήθηκε το όριο του εισοδήματος στα 9.000 ευρώ από τα 7.500 που ήταν το προηγούμενο έτος ενώ οι μετεγγραφές αφορούν τόσο τους πρωτοετείς όσο και τους φοιτητές των άλλων ετών. Ακολούθως παραθέτουμε τα όσα προβλέπονται για τις μετεγγραφές.

1. Όλοι οι επιτυχόντες που είτε έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2010−2011, 2011−2012 και 2012−2013 είτε έκαναν χρήση της βεβαίωσης πρόσβασης των δύο προηγούμενων, της εισαγωγής τους, ετών και κατετάγησαν σε θέση εισαγωγής σε Σχολή ή Τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τεκμαίρουν δικαίωμα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, εφόσον το ετήσιο κατά το έτος 2012 εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογενείας του δεν ξεπερνά το ποσό των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ κατά κεφαλήν. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους επιτυχόντες που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθμ. Φ.151/122732/Β6 (Β΄ 1612/2010) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συγγενή α΄ ή β΄ βαθμού ή οι γονείς ή κηδεμόνες αυτών, ένας εκ των δύο ή και οι δύο αθροιστικά, έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει οχτώ (8) μήνες ανεργίας εντός του έτους 2013, το ανωτέρω εισόδημα υπολογίζεται στο διπλάσιο ήτοι δεκαοκτώ χιλιάδες (18.000) ευρώ κατά κεφαλήν και το, κατά τα ανωτέρω, δικαίωμα μεταφοράς θέσης αφορά και στους επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2009−2010.

2. Η κατά τα ανωτέρω μεταφορά της θέσης πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και επιτρέπεται μόνο από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από Τ.Ε.Ι. σε Τ.Ε.Ι.. Ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά Σχολή ή Τμήμα που εδρεύει στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων στις υπόλοιπες Σχολές ή Τμήματα. Από τις διατιθέμενες θέσεις το 10% θα διατεθεί στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2009−2010, το 30% θα διατεθεί στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2010−2011, το 30% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2011−2012 και το 30% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2012−2013.

3. Οι δικαιούχοι μεταφοράς δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για αντίστοιχα Τμήματα έως δύο διαφορετικών Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι.

4. Κριτήρια κατάταξης των δυνητικά δικαιούχων ανά Σχολή ή Τμήμα είναι με σειρά προτεραιότητας τα κάτωθι:
α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου και των μελών της οικογενείας του κατά το έτος 2012, κατά αύξουσα κατανομή,
β) Ο δικαιούχος να πάσχει από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθμ. Φ151/122732/Β6 (Β΄ 1612/ 2010) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις ή έχει πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συγγενή α΄ ή β΄ βαθμού
γ) Ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του ν. 4009/2011 (Α΄195), εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑ.ΙΤ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν το ίδιο σχολικό έτος στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
δ) Ο δικαιούχος να είναι μέλος πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας, κατά τις κείμενες διατάξεις.
ε) Ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια, ή σύζυγο που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθμ. Φ151/122732/Β6 (Β΄ 1612/2010) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συγγενή α΄ ή β΄βαθμού ή ο δικαιούχος είναι ορφανός και από τους δύο γονείς.
στ) Ο δικαιούχος να είναι τέκνο των θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (Α΄ 120).
ζ) Τα μόρια εισαγωγής των δυνητικά δικαιούχων, κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.

5. Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων, τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής, η εξειδίκευση των κριτηρίων χορήγησης της μεταφοράς, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

6. Η αντιστοιχία των Σχολών και των Τμημάτων των Α.Ε.Ι. καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, λαμβάνοντας υπόψιν τους τίτλους των αντίστοιχων Σχολών, Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων αυτών, καθώς και τα παρεχόμενα επαγγελματικά δικαιώματα, όπου αυτά υφίστανται. Η απόφαση εκδίδεται μετά από γνώμη της Α.ΔΙ.Π. η οποία περιέρχεται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων εντός της αποκλειστικής προθεσμίας των δέκα (10) ημερών από την περιέλευση σε αυτή του ερωτήματος του Υπουργού.

7. Κατ’ εξαίρεση των όσων ανωτέρω, οι επιτυχόντες των αναφερομένων στην παράγραφο 1 σχολικών ετών οι οποίοι κατέλαβαν θέση εισαγωγής με την κατηγορία του 5%, δύνανται με αίτησή τους να μεταφέρουν τη θέση τους σε όποιο Πανεπιστήμιο, εφόσον πέτυχαν σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι., εφόσον πέτυχαν σε ΤΕΙ, δηλώσουν. Οι θέσεις που θα καταληφθούν από τους ανήκοντες στην κατηγορία αυτή επιτυχόντες, δεν θα υπάγονται στα ποσοστά που αναφέρονται στην παράγραφο 2 και κατά συνέπεια οι επιτυχόντες αυτοί θα καταλάβουν θέσεις φοίτησης καθ’ υπέρβασιν. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων θα καθορισθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των ανωτέρω, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

8. Φοιτητές που εισήχθησαν οποιαδήποτε σχολική χρονιά σε Α.Ε.Ι., και διαρκούσης της φοίτησής τους ασθένησαν οι ίδιοι από τις ασθένειες που προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 35 του ν. 3794 (Α΄ 156) και η ασθένειά τους αυτή έχει διαπιστωθεί ιατρικά σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Φ.151/19785/Β6/12.2.2013, δύνανται να μεταφέρουν τη θέση φοίτησής τους σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα του Πανεπιστημίου, εάν τυγχάνουν πανεπιστημιακοί φοιτητές ή του Τ.Ε.Ι. εάν φοιτούν σε Τ.Ε.Ι. που ευρίσκεται στην πόλη της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει εκεί Α.Ε.Ι., στην εγγύτερη πόλη αυτής