Στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου Αριστοτέλειο και Καποδιστριακό

Δόθηκε στη δημοσιότητα η Λίστα της Σαγκάης για το 2013


ΕΛΛΑΔΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
12:41
17/08/2013
Στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου Αριστοτέλειο και Καποδιστριακό
3
loading

Η Academic Ranking of World Universities (ARWU) ή Shanghai Ranking παρουσιάζει κάθε χρόνο τα 500 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο. Για το 2013 στη λίστα της Σαγκάης συμπεριλαμβάνονται για ακόμη μια φορά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις 301-400, καθώς και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που επίσης κατατάσσεται στις ίδιες θέσεις (301-400).

Συγκριτικά με το προηγούμενο έτος δεν άλλαξε κάτι για τα δυο ακαδημαϊκά ιδρύματα. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται από το πανεπιστήμιο Shanghai Jiaotong με βάση τις ακαδημαϊκές και ερευνητικές επιδόσεις κάθε πανεπιστημίου. Για την αξιολόγηση λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από παράμετροι, ανάμεσα στις οποίες είναι και ο αριθμός των πανεπιστημιακών που κερδίζουν βραβεία νόμπελ και μετάλλια-διακρίσεις στο αντικείμενο τους, αριθμός δημοσιεύσεων σε συγκεκριμένα επιστημονικά περιοδικά, οι κατά κεφαλή επιτυχίες (performance) σε σχέση με το μέγεθος του ιδρύματος κ.α.

Διακρίσεις στους τομείς μηχανολογίας, πληροφορικής, ιατρικής, φυσικής

Εκτός από την κατάταξη των πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πανεπιστήμια κατατάσσονται και ανά επιστημονικό πεδίο και θέμα. Στο πεδίο της κλινικής ιατρικής-φαρμακευτικής το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στις θέσεις 151-200 ενώ στο πεδίο της μηχανολογίας- υπολογιστών το Αριστοτέλειο κατατάσσεται στις θέσεις 151-200. Διάκριση έχουμε και στην επιστήμη της φυσικής καθώς το Καποδιστριακό βρίσκεται τις θέσεις 101-150 ενώ στην επιστήμη της πληροφορικής το Καποδιστριακό το συναντά κανείς στις θέσεις 101-150 και το Αριστοτέλειο στις θέσεις 151-200. Την ίδια θέση με το Αριστοτέλειο έχει και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.Τα καλύτερα πανεπιστήμια

Για ακόμη μια φορά τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχουν τα πρωτεία. Καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο είναι το Χάρβαρντ, με δεύτερο το Στάνφορντ. Στις πρώτες 20 θέσεις βρίσκονται 17 πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Τα καλύτερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια είναι αυτά του Κέμπριτζ (5ο) και της Οξφόρδης (10ο) ενώ στην 20η θέση βρίσκεται ένα πανεπιστήμιο της Ελβετίας.

Καλόγηρος Βασίλειος
Υπ.Διδάκτωρ Π.Θ
Επιστημονικός Υπεύθυνος Employ

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar ccp21

  Αν είναι δυνατόν γι αυτά τα αχούρια. Μούσια...

 2. avatar HERMES

  ΕΙΔΕΣ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΤΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ? ΕΜΕΙΣ Η ΣΟΒΙΕΤΙΑ ΠΕΡΗΦΑΝΕΥΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΟ. 500 ...

  1. avatar ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

   ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ Η' ΘΑΝΑΤΟΣ !!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει