«Γιατί δεν σβήνει η φωτιά στον Έβρο ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννης Αρτοποιός από τους δημοσιογράφους στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ. Όπως σημείωσε, «υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία λόγω της άπνοιας που υπάρχει, της πολύ ασθενούς έντασης των ανέμων. Οι άνθρωποι οι οποίοι είναι στο πεδίο αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια επαγωγική στήλη καπνού, η οποία υπάρχει πάνω από την πλευρά από την περιοχή της περιοχής Γιάννουλη και Σιδηρώ, οι δύο οικισμοί τώρα που μιλάμε δεν κινδυνεύουν, έχουν θωρακιστεί, δεν υπάρχει καμία απειλή για κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο, αυτή η επαγωγική στήλη που βλέπετε να επικάθεται ουσιαστικά πάνω από την πυρκαγιά, δημιουργεί πρόβλημα, διότι δεν υπάρχει καθόλου ορατότητα και για τα εναέρια μέσα, τα αεροσκάφη και για τα ελικόπτερα, προκειμένου να επιχειρήσουν με ασφάλεια τις βολές.

Ωστόσο, υπάρχουν στο πεδίο περισσότεροι από 585 πυροσβέστες αυτή τη στιγμή με 150 οχήματα. Διεθνείς αποστολές οι οποίες έχουν έρθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από κράτη τα οποία είναι με διμερείς συμφωνίες. Επομένως ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κρίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μεγάλη δυσκολία αυτή τη στιγμή λόγω κρίσης.

Οι προβλέψεις δεν κάνουν λόγο για βροχή, ούτε καν για καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών από πλευράς ανέμων. Τουναντίον μάλιστα. Την Κυριακή προς Δευτέρα θα έχουμε πολύ μεγάλη ένταση ανέμων. Θα έχουμε έναν βορειοανατολικό άνεμο της έντασης των 7 μποφόρ σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Από τη στιγμή λοιπόν που υπάρχουν αυτά τα δεδομένα, εμείς θα παλέψουμε αυτά τα δεδομένα και θα ήθελα να διαβεβαιώσουμε ότι οι πυροσβέστες αυτή τη στιγμή θέλουν όσο τίποτα άλλο να σβήσει αυτή η πυρκαγιά.

Οι προτάσεις της Πυροσβεστικής

Μας έχουν ζητηθεί προτάσεις. Νομίζουμε ότι αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνουμε και να κρατήσουμε σαν τη λέξη κλειδί σε όλο αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε, είναι η λέξη «προσαρμογή». Προσαρμογή στα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία υπάρχουν, όσο και αν κάποιοι διακηρύσσουν ότι δεν είναι μόνο τα καιρικά φαινόμενα. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι δεν παρουσιάστηκαν στην πυρκαγιά την οποία είχαμε στην Αλεξανδρούπολη και στον Έβρο. Από τις 19 Αυγούστου που ξεκίνησε η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, όσο και τα 15 μέτωπα που είχαμε σε
εφτά ώρες στις 29/8. Θυμίζω εδώ ότι η πυρκαγιά στην Δαδιά ξεκίνησε στις 21 Αυγούστου, δεκατρείς και πέντε το μεσημέρι. Ταυτοχρόνως, από τις 11 η ώρα το πρωί μέχρι τις 6 είχαμε 15 εστιασμένες ανάγκες δασικών πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή, με ότι αυτό σημαίνει και διερευνάται. Ωστόσο, αυτό το οποίο πρέπει να κρατήσουμε και νομίζω ότι είναι το αν θέλετε η επόμενη μέρα είναι να δούμε πώς θα προσαρμοστούμε με δυναμικό τρόπο κι εμείς σε ότι αφορά τα καιρικά φαινόμενα.

Για τον απολογισμό που κάνει κάθε χρόνο η Πυροσβεστική και αν λαμβάνουν υπόψιν και μελέτες

Μέσα σε ένα εθνικό συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης κρίσεων υπάρχουν μια πλειάδα επιστημόνων, τόσο μετεωρολόγοι όσο και μηχανικοί όσο και άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με την επιστήμη των μετεωρολογικών δεδομένων, της εξέλιξης της συμπεριφοράς μιας πυρκαγιάς και διαφωνούμε καθέτως στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν πτυχιούχοι στο Πυροσβεστικό Σώμα και επιστημονικό προσωπικό. Θυμίζω εδώ ότι στις τάξεις του Πυροσβεστικού Σώματος αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπηρετούν 353 πτυχιούχοι Δασολόγοι και Δασοπονίας, οι οποίοι έχουν τη γνώση και μπορούν σαφέστατα να δώσουν τις πληροφορίες που χρειάζονται.

Επομένως λοιπόν, αυτό το οποίο είναι όμως το στοίχημα της επόμενης ημέρας, είναι να έχουμε ένα εθνικό συντονιστικό κέντρο σε σχέση με ένα μικρό γραφείο Πολιτικής προστασίας που είχαμε τα προηγούμενα τις περασμένες δεκαετίες, να το πω έτσι. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σύστημα το οποίο αποτελεί την κορμοστασιά, τον βραχίονα της πολιτικής προστασίας που είναι το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων. Για ολιστική μιλάμε, για ολιστική διαχείριση προσώπων. Πρέπει να δούμε λοιπόν κάπως την καταστολή. Όλα αυτά τα συμβάντα αντιμετωπίζονται σε πρώτο χρόνο προσβολής. Θα ήθελα να σας προκαλέσω. Βρείτε μου ένα συμβάν το οποίο αργοπορεί σε κανένα.