Σαφή κίνδυνο κατάρρευσης αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, εξαιτίας της απ΄ ευθείας μείωσης του περιθωρίου κέρδους κατά το ένα τρίτο, με το νομοσχέδιο σκούπα που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Υγείας προτίθεται να προβεί στην εν λόγω μείωση του φαρμακεμπορικού κέρδους χωρίς ταυτόχρονα να επιλύσει χρόνια προβλήματα που στρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά του φαρμάκου.

Τα προβλήματα αυτά είναι:

Α) οι απευθείας πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιριών επιλεγμένων φαρμάκων στα φαρμακεία, οι οποίες με τον τρόπο αυτό εισπράττουν το χονδρεμπορικό κέρδος που έχει νομοθετηθεί για τις φαρμακαποθήκες, ενώ ταυτόχρονα τις ανταγωνίζονται, κάνοντας μεγάλες πιστώσεις και εκπτώσεις παρασύροντας τις φαρμακαποθήκες σε ένα άνισο ανταγωνισμό.

Β) η κατάργηση των εκπτώσεων, αφού με το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπονται εκπτώσεις μέχρι και 5% από τις φαρμακαποθήκες, ενώ το λειτουργικό τους κόστος ανάλογα με το μέγεθος της κάθε φαρμακαποθήκης ανέρχεται στο 4-5%.

Γ) απεμπλοκή των φαρμακαποθηκών από μια απαράδεκτη υποχρέωση που τους έχει επιβληθεί με αγορανομική διάταξη, με την οποία πληρώνουν στην πηγή κατά την προμήθεια των φαρμάκων που χρειάζονται ποσό ίσο με 0,4% της αξίας του τιμολογίου αγοράς υπέρ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ποσό το οποίο ανέρχεται στο 10% του νέου μειωμένου κέρδους τους.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων επισημαίνει πως η μείωση του περιθωρίου κέρδους στο 5,4% πλήττει ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου.

Πηγή: healthview.gr