Στο Μουσείο της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση, κατά την οποία τοποθετήθηκαν τα τρία θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία και δώρισε το Βατικανό.

Πρόκειται για κειμήλια από την αρχαία Ελλάδα που φυλάσσονταν από τον 19ο αιώνα και προέρχονται από το δυτικό αέτωμα και τη νότια μετόπη του Παρθενώνα.

«Η ηρωική απόφαση του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να δωρίσει έναν θησαυρό που μπορεί να μην φαίνεται μεγάλος, αλλά είναι μέγιστο δώρο προς όλους μας, είναι κάτι που μας αφήνει υπόχρεους. Εκτιμούμε ιδιαιτέρως την απόφαση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την προσφορά, προς το ταπεινό πρόσωπο μου, των θραυσμάτων, τα οποία και εμείς εξίσου πρόθυμα παραχωρήσαμε στο ελληνικό κράτος, για να εκτεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης», είπε χαρακτηριστικά ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Επίσης, η Λίνα Μενδώνη έκανε λόγο για μια μοναδικής σημασίας και σπουδαιότητος πνευματική και φιλάδελφο χειρονομία της Αυτού Αγιότητος του Πάπα Φραγκίσκου προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, που δείχνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πώς ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στο διάλογο, στην ειρήνη, στη συμφιλίωση των κοινοτήτων, στην αδελφοσύνη των λαών.

Επίσης, η υπουργός Πολιτισμού σχολίασε την «καθοριστική», όπως την χαρακτήρισε, συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου στην πραγματοποίηση της δωρεάς. «Ο Πατριάρχης, πριν διατυπωθεί το επίσημο αίτημα του Μουσείου της Ακρόπολης, παρακάλεσε ο ίδιος, επρέσβευσε προς τον Πάπα, έστειλε απεσταλμένο στο Βατικανό τον Γέροντα Χαλκηδόνος, και ο Ποντίφικας ανταποκρίθηκε στην παράκλησή του. Έτσι, εκδήλωσε την ειλικρινή του επιθυμία να ακολουθήσει τον δρόμο της οικουμενικής αλήθειας».

Σημειώνεται, ότι το πρώτο θραύσμα ανήκει σε άλογο του τέθριππου της Αθηνάς, το δεύτερο είναι μια κεφαλή εφήβου και αποτυπώνει πρόσωπο των γλυπτών που βρισκόταν έξω από το σηκό του ναού και έφερε άρτο, που προσέφεραν κατά τα Παναθήναια ενώ το τρίτο αφορά σε μια ανδρική κεφαλή με γένια, η οποία ανήκει στη νότια μετόπη, όπου απεικονιζόταν η Κενταυρομαχία.

Δείτε τις φωτογραφίες