Ο καφές δεν είναι απλά ρόφημα. Είναι αγάπη, συνήθεια αλλά και ιεροτελεστία όχι μόνο για τους μετρ του είδους αλλά και για όσους βάζουν τα δυνατά τους ώστε να αποθεώσουν τα χαρμάνια που απολαμβάνει ο ουρανίσκος τους.

Η βιομηχανία του καφέ άλλωστε είναι μία από τις συνεχώς εξελισσόμενες σε όλον τον κόσμο και οι αλλαγές που σημειώνονται σε αυτή και διαφοροποιούν τα δεδομένα της με την πάροδο των ετών, είναι συνεχείς.

Όσο περνούν τα χρόνια οι καταναλωτές γίνονται πιο απαιτητικοί. Ψάχνουν, βρίσκουν, μαθαίνουν, εκπαιδεύονται και εξελίσσονται. Δεν αρκούνται στο να πάρουν τον καφέ τους από κάποια καφετέρια αλλά αποζητούν συμβουλές και τεχνικές ώστε να φτιάξουν τον καφέ τους με τα χέρια τους και να μην έχει να ζηλέψει σε τίποτα αυτόν που φτιάχνουν οι επαγγελματίες. Έτσι στο «τραπέζι» τους μπαίνουν νέες ποικιλίες καφέ, διαφοροποιημένα χαρμάνια αλλά και νέα προϊόντα που δίνουν τη δική τους πινελιά στο αγαπημένο σε όλον τον κόσμο ρόφημα.

Καφές

Στην Ελλάδα άλλωστε πρέπει να γνωρίζετε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Καφέ (ΕΕΚ) καταναλώνεται από τον κάθε πολίτη μιάμιση κούπα καφέ την ημέρα. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε περίπου τέσσερα κιλά κατά κεφαλήν κατανάλωση το χρόνο.

Κάνοντας τη δική μας έρευνα βρήκαμε τις νέες τάσεις στον καφέ που ήδη κυριαρχούν, αλλά θα κυριαρχήσουν ακόμη περισσότερο στη βιομηχανία του ροφήματος που έρχεται δεύτερο σε κατανάλωση μετά το νερό παγκοσμίως.

Ποιες είναι οι νέες τάσεις στον καφέ

Καφές, ο βιολογικός: Η βιωσιμότητα και η έννοιά της ακόμη και στον καφέ κερδίζει συνεχώς έδαφος. Οι καταναλωτές ιδίως τα τελευταία χρόνια προτιμούν και εμπιστεύονται προϊόντα τα οποία δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Έτσι ραγδαία άνοδο στην προτίμηση του κοινού έχει η επιλογή βιολογικού καφέ που καλλιεργείται χωρίς την προσθήκη χημικών ουσιών. Ο βιολογικός καφές αποτελεί άλλωστε μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με τους καφέδες συμβατικής καλλιέργειας.

Πλέον οι εταιρείες καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο στρέφονται μαζικά στις «ηθικές» στρατηγικές που δεν βλάπτουν το περιβάλλον ως μια παγκόσμια συνθήκη για το μέλλον. Σχεδόν τα μισά προϊόντα καφέ τα οποία κυκλοφόρησαν τα δύο τελευταία χρόνια είχαν ηθικό ή περιβαλλοντικό «πρόσημο» έναντι σε μόλις 25% πριν από μια σχεδόν δεκαετία.

Τα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια και καλαμάκια που ήρθαν για να μείνουν: Λόγω του περιορισμού της χρήσης του πλαστικού για την προστασία του περιβάλλοντος τελευταία επικρατούν το ποτήρι πολλών χρήσεων όπως επίσης και τα επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια. Η τάση κατάργησης του πλαστικού από την καθημερινή μας ζωή που είναι υποβοηθούμενη και από τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες κερδίζει όλο και περισσότερο τους δικούς της φανατικούς οπαδούς.

Όσο ο πλανήτης μας φωνάζει όλο και πιο δυνατά «βοήθεια» λόγω της πλαστικής ρύπανσης, κυκλοφορούν εκτός από τα ποτήρια και τα καλαμάκια από συμπιεσμένο χαρτί και αρκετά φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Μάλιστα πολλά καταστήματα εστίασης σε περίπτωση που ο πελάτης ζητήσει να του φτιάξουν τον καφέ του στο δικό του επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι κάνουν και μία μικρή έκπτωση, ενώ από το εμπόριο έχουν πια αρχίσει να εξαφανίζονται τα πλαστικά.

Καφές ποτήρι

Η «στροφή» στα φυτικά γάλατα: Εξαιτίας της «στροφής» πολλών ατόμων προς τα vegan προϊόντα είτε επειδή έχουν επιλέξει να διώξουν από την καθημερινότητά τους τα ζωικά προϊόντα, αλλά και είτε λόγω κάποιας δυσανεξίας όπως για παράδειγμα στη λακτόζη, τα φυτικά γάλατα έχουν ενταχθεί δυναμικά στην ιεροτελεστία του καφέ.

Τα ροφήματα σόγιας, καρύδας, βρώμης, αμυγδάλου, φιστικιού, φουντουκιού όπως επίσης και άλλων ξηρών καρπών συμμετέχουν πια στην παρασκευή κάποιου cappuccino, freddo cappuccino ή latte και δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα αυτούς που φτιάχτηκαν με κανονικό γάλα.

Όπως εξηγούν μιλώντας στο Newsbeast επαγγελματίες του χώρου της εστίασης που ασχολούνται με τον καφέ «το να φτιάξουμε αφρόγαλα με κάποιο φυτικό ρόφημα είναι μία λίγο πιο δύσκολη διαδικασία, η οποία όμως έχει τα μυστικά της. Όταν φτιάχνουμε αφρόγαλα με υποκατάστατα γάλατος θα πρέπει να μειώσουμε τη θερμοκρασία και να πειραματιστούμε. Θα πρέπει επίσης να προσαρμόσουμε τον ρυθμό και την ταχύτητα του χτυπήματος για να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».

«Η γεύση του ροφήματος σόγιας είναι πιο κοντά σε αυτή που έχει ένα ελαφρύ ζωικό γάλα, ενώ τα υπόλοιπα ροφήματα που έχουν προέλθει από ξηρούς καρπούς έχουν πιο έντονη γεύση» συμπληρώνουν.

«Αντίο» ζάχαρη: Η κλασική λευκή ζάχαρη μας κουνάει το μαντίλι του αποχαιρετισμού, καθώς έχουν μπει στη ζωή μας ενεργά η καστανή βιολογική ζάχαρη, η στέβια, η ζάχαρη καρύδας, το σιρόπι αγαύης, το σιρόπι σφένδαμου αλλά και άλλα υποκατάστατά της.

Όσοι είναι λάτρεις του καφέ, για να ξεχωρίζουν τα καλά χαρμάνια, υποστηρίζουν πως πρέπει να πίνεται σκέτος. Υπάρχουν όμως αυτοί που θέλουν το ρόφημά τους να τους προσφέρει εκτός από γεύση και… γλύκα.

Η λευκή ζάχαρη, η κλασική που χρησιμοποιείται ευρέως, χάνει ολοένα και περισσότερο τη δυναμική της. Η χρήση των γλυκαντικών υλών που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της ζάχαρης δεν είναι διαδομένη μόνο στα άτομα που θέλουν απλά να «πουν αντίο» στη ζάχαρη, αλλά και σε άτομα που αναγκάζονται να το κάνουν καθώς έχουν σακχαρώδη διαβήτη ή κάποια άλλη ασθένεια.

Μετρ στον καφέ όμως, επισημαίνουν στο Newsbeast πως εάν θέλετε να δώσετε στον καφέ σας μία πιο spicy γεύση και να τον γλυκάνετε λίγο μπορείτε να προσθέσετε λίγες μόνο σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας, λίγη κανέλα, λίγο μοσχοκάρυδο ή λίγο άγλυκο κακάο τα οποία έχουν μηδέν θερμίδες.

Ανακαλύψτε στο Athens Coffee Festival, τις πιο εκλεκτές ποικιλίες καφέ και μια μεγάλη γκάμα από coffee machines και αξεσουάρ που θα σας μετατρέψουν σε πρώτης τάξεως home barista!

Η μεγαλύτερη γιορτή για τον καφέ στην χώρα μας έρχεται 24-26 Σεπτεμβρίου 2022, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι!

Αγοράστε τώρα, και μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, online το Early bird εισιτήριό σας στην προνομιακή τιμή των 3€!