Για τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Αττική τα τελευταία 24ωρα και ειδικότερα για τη φωτιά στην Πεντέλη μίλησε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας ενώ περίγραψε στην πιο τραγική εικόνα που αντίκρισε.

«Μία πλαγιά της Πεντέλης έμοιαζε σαν βομβαρδισμένη με αμέτρητους κρατήρες. Ήταν μια περιοχή που είχαν αναδασώσει οι εθελοντικές οργανώσεις. Είχαν μείνει μόνο οι κρατήρες στη βάση των δέντρων, για να ποτίζονται τα δέντρα. Φοβερή εικόνα. Κατάμαυρη περιοχή» υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Δεν υπάρχει χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και ξεκάθαρη νομοθεσία. Όπου θέλει χτίζει ο καθένας και στη συνέχεια έρχεται το κράτος και νομιμοποιεί τα αυθαίρετα που ως το επί το πλείστον βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές» είπε ο Ευθύμιος Λέκκας.

«Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες μελέτες πριν δοθεί μία περιοχή στον πολεοδομικό σχεδιασμό για να δουν τους κινδύνους και στη συνέχεια υπάρχει μία δαιδαλώδης διαδικασία που επιβραβεύει όσους αυθαιρετούν. Και στη συνέχεια εκατοντάδες αυθαίρετα στην Αττική δεν μπορούν να κατεδαφιστούν για διάφορους λόγους που αντιστοιχούν σε νομοθετικά κοινά» επεσήμανε.

Φωτιά στην Πεντέλη

«Βλέπουμε δέντρα να εφάπτονται των κατοικιών, πολλές φορές θέλουμε το δέντρο να μπαίνει μέσα στο σαλόνι μας»

Παράλληλα, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών τόνισε την σημασία της ατομικής ευθύνης. «Βλέπουμε δέντρα να εφάπτονται των κατοικιών, πολλές φορές θέλουμε το δέντρο να μπαίνει μέσα στο σαλόνι μας» δήλωσε.

«Κάποιος που επιλέγει να ζήσει σε μία περιοχή με πολύ πιο καλές συνθήκες από ό,τι στο κέντρο της Αθήνας, πρέπει να επωμιστεί και το κόστος αυτής της απόφασης, δεν θα το επωμιστεί ο κάτοικος στο κέντρο της Αθήνας».

Ο Ευθύμιος Λέκκας πρότεινε «για την περίπτωση των μικτών ζωνών αστικών και δασικών περιοχών, να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για το πώς κάνουμε ό,τι κάνουμε στις ζώνες μείξης».

«Η πυρκαγιά επιφέρει ακόμα ένα κύκλο καταστροφικών φαινομένων, όπως κατολισθήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα, που επιταχύνουν την εμφάνισή τους, ερημοποίηση της περιοχής» εξήγησε.

«Χρειάζονται σωστικές παρεμβάσεις στις περιοχές που έχουν καταστραφεί και ενέργειες πρόληψης» ανέφερε κλείνοντας.