Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις Πόρτες Αχαΐας το απόγευμα της Κυριακής συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη, με τον κρατικό μηχανισμό να έχει τεθεί σε επιφυλακή, ενώ έχουν εκκενωθεί νέες κοινότητες, καθώς η πυρκαγιά απειλεί σπίτια.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς τις κοινότητες, Κότρωνα και Καραγιαννέικα, οι οποίες έχουν ήδη εκκενωθεί, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν τη φωτιά πριν φτάσει στην ορεινή κοινότητα, Λάττα».

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, στην πυρκαγιά της Ηλείας η εικόνα στα δυτικά (Κοτρωνα) είναι βελτιωμένη, δουλεύεται και πάει καλά. Η προσπάθεια τώρα στρέφεται προς το ανατολικό μέτωπο, όπου αυτή την ώρα η Πυροσβεστική έχει έχει αναπτύξει δυνάμεις. Την έχουν κυκλώσει. Τη μαζεύουν ανατολικά και συγκεντρώνουν δυνάμεις νότια.

Νωρίτερα λειτούργησε η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων της Βάλμης (όπου οι πυροσβέστες έκοψαν το μέτωπο έξω από το χωριό), και των κοινοτήτων Κότρωνα και Καραγιαννέικων (οικισμών με 5 έως 6 κατοικιών).

Επίσης, ο Βασίλης Γιαννόπουλος, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο που κατευθυνόταν προς την κοινότητα Βάλμη, έχοντας μάλιστα πλησιάσει τα πρώτα σπίτια σε απόσταση περίπου 150 μέτρων».

Σημειώνεται ότι στο σημείο επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Επίσης, μέχρι την δύση του ηλίου επιχείρησαν 6 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 ελικόπτερο είναι για εναέριο συντονισμό.

Μήνυμα από 112

Μήνυμα μέσω 112 στάλθηκε σε όλους όσοι βρίσκονται στην Κότρωνα ή Καραγιαννέικα και στην Δαλαμπουρέικα Ηλείας να εκκενώσουν άμεσα προς το Αγραπιδοχώρι λόγω δασικής πυρκαγιάς σε εξέλιξη.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Κότρωνα ή Καραγιαννέικα και στην Δαλαμπουρέικα Ηλείας εκκενώστε τώρα προς Αγραπιδοχώρι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες προστασίας: https://bit.ly/32VyYzm»».

Ακολουθούν φωτογραφίες από την φωτιά: