Από νωρίς το πρωί, η δήμαρχος της Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, αποπειράθηκε να γκρεμίσει τις αυτοσχέδιες καλύβες που έχουν στήσει σύγχρονοι «ερημίτες» στις παραλίες του νησιού. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν επιλέξει να ζουν μοναχικά, εγκατέλειψαν καριέρες και χρήματα και ζουν σαν αληθινοί «survivors» και οι οποίοι μίλησαν για τον τρόπο ζωής τους στην εκπομπή «Αυτοψία».

Για τις ενστάσεις της σε αυτό τον τρόπο ζωής και το πώς προσπαθεί να επιλυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα, όπως η ίδια λέει, στη Γαύδο, μιλά στο Newsbeast, η δήμαρχος του νησιού, Λίλιαν Στεφανάκη. «Στην ουσία, το θέμα με τις καλύβες των ανθρώπων που μένουν σε αυτές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, δεν είναι κάτι καινούργιο, συμβαίνει τουλάχιστον δύο χρόνια τώρα. Έχουμε πολλές φορές προσπαθήσει να μιλήσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους για το συγκεκριμένο προστατευόμενο περιβάλλον. Η πρόθεση μας να σταματήσουν να υπάρχουν αυτές οι καλύβες δεν έχει καμία σχέση με τη χθεσινή εκπομπή. Όπου και όπως μπορούμε καθαρίζουμε πάντα τις παραλίες.

Δεν μπορούμε να έχουμε καλύβες με νάιλον σε αρχαιολογικούς χώρους και σε προστατευόμενες παραλίες με αμμοθίνες. Τους έχουμε ενημερώσει πολλές φορές τους κατασκηνωτές για αυτό» εξηγεί.

«To πρώτο πράγμα που θα δει κάποιος που θα επισκεφτεί το site του νησιού μας gavdos.gr είναι η έκκληση που απευθύνουμε σταθερά, να σταματήσει η υποβάθμιση του υψηλής σημασίας κεδροδάσους με τις αμμοθίνες από δραστηριότητες όπως η ανέγερση καλυβών. Έχουμε αναρτήσει και φωτογραφίες» σημειώνει η κυρία Στεφανάκη.

«Στην ουσία, όλο το τμήμα της περιοχής Άγιος Ιωάννης- Λαυρακάς-Κεδρές, είναι αρχαιολογικός χώρος. Και φυσικά, πολλοί κάτοικοι αντιδρούν σε αυτές τις συμπεριφορές. Έχουμε πολλούς ξένους που έγιναν στο νησί μας κάτοικοι αλλά οι ίδιοι δουλεύουν και προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα, δεν παρασιτούν. Δεν μπορούμε να κάνουμε ήρωες αυτούς που έχουν παρασιτικές συμπεριφορές. Οι ίδιοι εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι το νησί μας είναι απομακρυσμένο και το ότι έχουμε πιο λίγα μέσα και υπηρεσίες στη διάθεση μας. Μίλησα σήμερα με 15 από αυτούς και αυτό που μου είπαν είναι ότι η περιοχή είναι άσυλο…» επιμένει η δήμαρχος της Γαύδου.

Ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης: Κάτοικοι εμπόδισαν τη δήμαρχο να γκρεμίσει καλύβα στο Σαρακήνικο

Την ίδια στιγμή κάτοικος του νησιού που διατηρεί κατάστημα εστίασης στο νησί είπε στο Νewsbeast πως χθες γκρεμίστηκε μια καλύβα και σήμερα η δήμαρχος αποπειράθηκε να γκρεμίσει άλλη μια αλλά οι άνθρωποι που διαμένουν στην παραλία Σαρακήνικο την εμπόδισαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι άστεγοι δεν ενοχλούν τους ντόπιους, ζουν ήσυχα και όποτε μπορούν κάνουν και κάποιο μεροκάματο στις δουλειές των ντόπιων. Οι άνθρωποι που μένουν τον χειμώνα σε αυτές τις καλύβες, δεν ξεπερνούν σύμφωνα με τον ίδιο, τους 20.