Κακοκαιρία εξπρές χτυπά περιοχές της χώρας μας, με την ΕΜΥ να έχει εκδώσει προειδοποίηση για επιδείνωση του καιρού ήδη από χθες. Κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας είναι κύρια χαρακτηριστικά οι θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 8 με 10 μποφόρ, οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι πρόσκαιρα πυκνές χιονοπτώσεις σε κεντρικά και βόρεια και η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Αυτή την ώρα χιονίζει και στην Αττική. Σύμφωνα με βίντεο του Forecast Weather Greece, Βίλια και Ιπποκράτειος Πολιτεία έχουν αρχίσει να ντύνονται στα λευκά.

Η εικόνα από την Ιπποκράτειο Πολιτεία…

Χιονόπτωση στην Ιπποκράτειο πολιτεία.Βιντεο : Κωνσταντίνος Δρακόπουλος

Posted by Forecast Weather Greece on Monday, February 7, 2022

Χιονοθύελλα στα Βίλια…

Χιονοθύελλα στα Βίλια τώρα.Βίντεο Νίκος διολετης

Posted by Forecast Weather Greece on Monday, February 7, 2022

Χιονίζει σε Ιπποκράτειο Πολιτεία, Βίλια και Πάρνηθα ❄Δείτε Live εικόνα ΑΤΤΙΚΗ ΠΑΡΝΗΘΑ 1…

Posted by Forecast Weather Greece on Monday, February 7, 2022

Καιρός: Η εξέλιξη της νέας κακοκαιρίας σε χάρτες – Τι αναμένεται στην Αττική

Το ψυχρό μέτωπο διασχίζει με πολύ μεγάλη ταχύτητα τη χώρα από την αρχή της ημέρας, προκαλώντας σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις βοριάδες.

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες εκδηλώνονται στο Αιγαίο, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις σημειώνονται σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, και κατά τόπους σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Η κακοκαιρία είναι Κατηγορίας 1 όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI).

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 08/02, στη Δυτική Ελλάδα και στις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ο καιρός θα βελτιωθεί. Εξαίρεση αποτελεί η Θράκη όπου κατά τόπους και κατά περιόδους έως και μετά το μεσημέρι θα σημειώνεται χιονόνερο ή χιόνι.

Την ανατολική και νότια χώρα θα επηρεάσει το ψυχρό μέτωπο την Τρίτη 08/02 Ψυχρό μέτωπο…

Posted by Meteo Gr on Monday, February 7, 2022

Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα τα φαινόμενα γρήγορα θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια, και μετά το μεσημέρι θα εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές της Βοιωτίας, της Αττικής και της Εύβοιας. Σε αυτές τις περιοχές παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται σε υψόμετρο γενικά μεγαλύτερο των 300-350 μέτρων, και πιθανόν κατά διαστήματα σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της βόρειας και δυτικής Αττικής.

Παράλληλα, χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Κρήτης, ενώ από το απόγευμα θα χιονίσει στα ορεινά της Νάξου, καθώς επίσης σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Χίου και της Λέσβου.

Στους παρακάτω χάρτες, παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή των φαινομένων που θα εκδηλώνονται τις μεσημεριανές και πρώτες βραδινές ώρες της Τρίτης 08/02. Με μπλε-πράσινες αποχρώσεις απεικονίζονται οι βροχοπτώσεις και με ροζ αποχρώσεις οι χιονοπτώσεις.

Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Δεμένα είναι τα πλοία στα λιμάνια καθώς είναι σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο. Σε πολλές θαλάσσιες περιοχές πνέουν άνεμοι που, σύμφωνα με την ΕΜΥ, φτάνουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ.

Δεν πραγματοποιούνται επίσης:

  • Τα δρομολόγια των μικρών πλοίων από Σαλαμίνα για Πειραιά.
  • Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα,Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά.
  • Κλειστό είναι το πορθμείο του Ρίου-Αντιρρίου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι, πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τις αλλαγές που θα υπάρξουν στο δρομολόγια λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Δεν μπορούσε να δέσει στη Μήλο το «Διονύσιος Σολωμός»

Στο όρμο της Μήλου βρίσκεται με ασφάλεια αγκυροβολημένο από τα μεσάνυχτα, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διονύσιος Σολωμός».

Το πλοίο, στο οποίο επιβαίνουν 160 επιβάτες, αδυνατούσε να προσδέσει στα λιμάνια της Σίφνου και της Μήλου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το πλοίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο από Πειραιά για Κύθνο-Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σίκινο και Θήρα.

Δεμένα τα πλοία σήμερα σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη

Δεμένα στα λιμάνια θα μείνουν σήμερα τα πλοία που εκτελούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς ΖάκυνθοΚεφαλονιά και Ιθάκη, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με την εταιρεία «Levante ferries», όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια από Πόρο προς Κυλλήνη στις 05:00, από Ζάκυνθο προς Κυλλήνη στις 05:30, από Κυλλήνη προς Πόρο στις 07:00, ενώ λόγω του απαγορευτικού απόπλου δεν θα γίνουν τα προγραμματισμένα δρομολόγια από Κυλλήνη προς Ζάκυνθο στις 07:45, απο Πόρο προς Κυλλήνη στις 09:00, από Ζάκυνθο προς Κυλλήνη στις 10:00, από Κυλλήνη προς Πόρο στις 11:00, από Κυλλήνη προς Ζάκυνθο στις 12:00, από Πόρο προς Ιθάκη στις 12:45 και από Ιθάκη προς Πόρο στις 13:40.

Κακοκαιρία: Χιονίζει προς Δομοκό, Μπράλο, Καρπενήσι

Χιονίζει και σε ημιορεινά και ορεινά χωριά της Λαμίας και της δυτικής Φθιώτιδας χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα στους δρόμους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το lamiareport.gr, από τις 4 τα ξημερώματα άρχισε να χιονίζει προς Δομοκό και προς Καρπενήσι, όπου κατά διαστήματα είχαμε έντονες χιονοπτώσεις. Λίγο αργότερα άρχισε να χιονίζει και προς Μπράλο από το ύψος του Ελευθεροχωρίου.

Χιονίζει προς Δομοκό, Μπράλο, Καρπενήσι

Η Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Φθιώτιδας άρχισε να ρίχνει αλάτι και να καθαρίζει το οδόστρωμα, όπου το είχε στρώσει, αφού σε ορισμένα σημεία η χιονόστρωση έφτασε τους 10 πόντους.

Μέχρι στιγμής η κυκλοφορία των οχημάτων και στους τρεις οδικούς άξονες διεξάγεται κανονικά χωρίς αλυσίδες.

Χιονίζει προς Δομοκό, Μπράλο, Καρπενήσι

Φρέσκο χιόνι έπεσε από νωρίς το πρωί και σε ημιορεινά και ορεινά χωριά του Δήμου Λαμιέων. Στην Παύλιανη, στην Καστανιά, στο Καπνοχώρι το έστρωσε ξανά, ενώ το χιόνι έφτασε το πρωί μέχρι την Υπάτη.

Τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαμιέων έχουν πιάσει δουλειά από νωρίς το πρωί για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

Από τα ξημερώματα επίσης ο χιονιάς επισκέφτηκε και τα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας που ντύθηκαν και πάλι στα λευκά. Κι εδώ ο Δήμος Μακρακώμης είναι με τα μηχανήματα στους δρόμους για να κρατήσει ανοιχτό το επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Χιόνια σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία: Πού είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Αρκετά είναι τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας οι χιονοπτώσεις.

Λόγω του χιονιά όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι απαραίτητη σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ειδικότερα:

Στην Αχαΐα, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι αναγκαίες στα εξής σημεία:

  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων-Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου.
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων-Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας.
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων-Αιγίου, μέσω Πτέρης.
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων-Κλειτορίας, μέσω Λούσων και Πριόλιθου.
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων-χιονοδρομικού κέντρου.
  • Στα δημοτικά διαμερίσματα Λεόντειο, Δεμέστιχα, Ρακίτα και Βετέικα του Δήμου Ερυμάνθου

Στην Αιτωλοακαρνανία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας-Προυσού από το 12ο χιλιόμετρο, στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λαμπιρίου, έως το 18ο χιλιόμετρο στην θέση Αραποκέφαλα.

Σε όλες τις προαναφερόμενες επαρχιακές οδούς επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε οι δρόμοι να παραμένουν ανοιχτοί.