Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (ΥΜΑΘ) πραγματοποίησαν συμβασιούχοι καθαριστές και καθαρίστριες δημόσιων σχολείων καθώς και εργαζόμενοι σε εργολαβίες καθαριότητας, μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων, με αιτήματα -μεταξύ άλλων- τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και την «πλήρη και σταθερή εργασία».

Οι καθαριστές και οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων εκφράζουν την ανησυχία τους για τη λήξη των συμβάσεών τους, τον Ιούνιο, και για την πρόβλεψη προκήρυξης των θέσεων με διαδικασίες ΑΣΕΠ, μέσω των δήμων, με το ενδεχόμενο να οδηγηθούν σε ανεργία εργαζόμενοι με πολυετή προϋπηρεσία.

Μεταξύ των αιτημάτων της κινητοποίησης ήταν η κατάργηση των ιδιωτικών εργολαβιών σε δημόσια κτίρια και υπηρεσίες και η πρόσληψη όλων των εργαζομένων σε αυτές από το κράτος «με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Οι εργαζόμενοι συνάντησαν, στην πύλη του ΥΜΑΘ, την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία μίλησε μαζί τους και άκουσε τα αιτήματά τους.

Η διαμαρτυρία έγινε στο πλαίσιο κινητοποίησης που εξήγγειλε, ταυτόχρονα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η «πανελλαδική συντονιστική επιτροπή καθαριστών – καθαριστριών δημοσίων σχολείων και εργολαβικών συνεργείων». Στη Θεσσαλονίκη, τη διαμαρτυρία διοργάνωσαν η «επιτροπή αγώνα εργαζομένων στην καθαριότητα στα δημόσια σχολεία» και το «σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης Κ. Μακεδονίας».

(Φωτογραφία αρχείου)