Συνταγματικά θεμιτά είναι τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, όπως η απαγόρευση εισόδου σε κλειστούς χώρους αλλά και το σενάριο για επιβολή rapid test για την είσοδο σε σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τον συνταγματολόγο, επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου της Νομικής Σχολής Λευκωσίας, Αντώνης Μανιτάκης.

«Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να λέει ότι οι ανεμβολίαστοι έχουν lockdown, απλώς οι ανεμβολίαστοι έχουν στερηθεί την άσκηση κάποιων ελευθεριών σε κάποιους χώρους, κάτι που είχαμε αποστερηθεί και αποστερούμασταν όλοι κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, άλλοτε περισσότερο, άλλο λιγότερο, αλλά lockdown γενικά για τους ανεμβολίαστους δεν υπάρχει. Υπάρχει μια επιφύλαξη για ορισμένους χώρους» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μανιτάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο κ. Μανιτάκης έκανε λόγο για μια στάθμιση συγκρουομένων αγαθών, εξηγώντας ότι «εάν η απαγόρευση στους κλειστούς χώρους είναι επιβεβλημένη να γίνει ενόψει του κινδύνου που συνεπάγεται η είσοδός τους σε αυτόν τον χώρο». «Έχει το δικαίωμα να πάει στο θέατρο κάποιος αλλά αν δεν είναι εμβολιασμένος, επειδή θέτει σε κίνδυνο, διαπιστωμένα από τις επιστημονικές επιτροπές, την ζωή των άλλων ανθρώπων, είναι δικαιολογημένο και συνταγματικά θεμιτό το περιοριστικό μέτρο» προσθέτει.

Αναφορικά με την πιθανότητα να επιβληθεί είσοδος με rapid test στα σούπερ μάρκετ, ο κ. Μανιτάκης υπογράμμισε πως εάν η επιτροπή επιστημόνων δικαιολογήσει ότι επιβάλλεται η λήψη ενός τέτοιου μέτρου γιατί υπάρχει μια μεγαλύτερη εστία μόλυνσης, τότε αυτό είναι συνταγματικό.

«Συνταγματικά δικαιολογημένη η αφαίρεση άσκησης γονικής μέριμνας των αρνητών που δεν στέλνουν τα παιδιά σχολείο»

Σε σχέση με τους μαθητές που δεν φοιτούν στα σχολεία, λόγω άρνησης των γονέων τους να συμμορφωθούν με τα πρωτόκολλα, ο κ. Μανιτάκης τόνισε πως η σχολική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική μέχρι την τρίτη γυμνασίου. «Το ερώτημα είναι αν αυτή η υποχρέωση εμπεριέχεται και στην επιμέλεια που έχει ο γονιός/κηδεμόνας. Με μια τέτοια ερμηνεία θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν επιτελεί το καθήκον του επιμελητή όπως αρμόζει. Δεν ξέρω αν δικαιολογείται ποινικό αδίκημα, αλλά μια αμέλεια κηδεμονίας μπορεί να θεμελιωθεί. Αυτό αν θα έχει σαν συνέπεια την στέρηση της επιμέλειας ή άλλες συνέπειες, το προβλέπει το οικογενειακό δίκαιο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο την αφαίρεση άσκησης γονικής μέριμνας την θεωρώ συνταγματικά δικαιολογημένη» είπε ο κ. Μανιτάκης, όταν υπάρχουν άλλοι ανάλογοι λόγοι για την αφαίρεση της επιμέλειας και μπορεί να ενταχθεί σε έναν από αυτούς τους λόγους που ασκείται.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.