Κίνητρα για τους εμβολιασμένους, περιορισμούς και πιέσεις για τους ανεμβολίαστους, μηνύματα υπέρ του εμβολιασμού από άμβωνος στο ποίμνιο αλλά και διευκολύνσεις για «τσίμπημα» σε απομακρυσμένες περιοχές δημιουργούν ένα κυβερνητικό ψηφιδωτό που στόχο έχει να φρενάρει την αδιάκοπη διασπορά του κορονοϊού και να ανεβάσει το ποσοστό των εμβολιασμένων στη χώρα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ισχυρό τείχος αντίστασης και να μπει τέλος στην πανδημία.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι τις προσεχείς ημέρες μέσα από την ενεργοποίηση μιας σειράς «εργαλείων», όπως ο κατ’ οίκον εμβολιασμός, το κλείσιμο ραντεβού αυθημερόν, αλλά και η μαζική κινητοποίηση της νέας γενιάς μέσα από κίνητρα, όπως το Freedom Pass που οδήγησε σε κλείσιμο πάνω από 130.000 ραντεβού από την πρώτη μέρα της ενεργοποίησής του.

Ενεργά στην μάχη η εκκλησία

Και εδώ μπαίνει δυναμικά πλέον στο παιχνίδι η εκκλησία. Δεν έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την ημέρα που βρέθηκαν στην συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ζητώντας από τους ιεράρχες να «βάλουν πλάτη» και να πείσουν το ποίμνιο να εμβολιαστεί.

Έτσι, φτάσαμε σε ένα φυλλάδιο το οποίο θα μοιραστεί στους πιστούς την ερχόμενη Κυριακή και έχει συνταχθεί με την βοήθεια των ειδικών για να διαλύσει τους όποιους μύθους υπάρχουν γύρω από τους εμβολιασμούς και τις παρενέργειές τους.

Το φυλλάδιο έχει την μορφή ερωτοαπαντήσεων και θα μοιραστεί σε όλους τους ναούς.

«Οι χριστιανοί μας ρωτούν για το εμβόλιο και οι γιατροί μας απαντούν» λέει ο τίτλος του και επιχειρεί να προτάξει το επιστημονικό έναντι τους θεολογικού. Μύθοι, θεωρίες συνομωσίας και ψεκασμένες απόψεις παίρνουν απαντήσεις με επιστημονικό τρόπο.

Αγωνία για τα «κόκκινα» νησιά

Ο αναβρασμός είναι μεγάλος στα νησιά που παρουσιάζουν επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα και φοβούνται ότι μπορεί να έχουν την τύχη της Μυκόνου. Ίος, Πάρος, Σαντορίνη, Μήλος, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο είναι οι περιοχές «ενδιαφέροντος» με τα κρούσματα να αυξάνονται και τους ειδικούς να ψάχνουν μέτρα που από την μια θα τα περιορίσουν και από την άλλη δεν θα προκαλέσουν αντιδράσεις όπως έγινε με το «νησί των ανέμων». Σήμερα συνεδριάζει η Ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων και δεν αποκλείεται να ανακοινώσουν πλέγμα μέτρων για τις περιοχές που «κοκκινίζουν», όπως η υποχρεωτική μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, η μείωση της πληρότητας στα νησιά και αυστηρότερους κανόνες σε επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές δομές.

Τα νησιά με τη μεγαλύτερη θετικότητα

Με τον δείκτη θετικότητας να δείχνει σταθεροποίηση και ελαφρά πτωτική τάση αυτό δεν συμβαίνει σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς η θετικότητα εκτοξεύεται σε επίπεδα συναγερμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε:

  • Ρέθυμνο με 4,85%
  • Πάρο με 4,31%
  • Μύκονο 4,01%
  • Μήλο 2,47%
  • Σαντορίνη 2,23%
  • Ιθάκη 2,15%

Παράδειγμα προς μίμηση η Κάρπαθος

Στον αντίποδα βρίσκεται η Κάρπαθος, ένα νησί όπου ο εμβολιασμός έχει φτάσει στο 80% στους μόνιμους κατοίκους και με τις ηλικίες 15-17 να έχουν αρχίσει ήδη να υλοποιούν το εμβολιαστικό τους σχήμα. Στο νησί αυτό ο δείκτης θετικότητας είναι σχεδόν μηδενικός, κάτι που δεν παρατηρείται σε καμία άλλη περιοχή της χώρας.

Ο δήμαρχος Καρπάθου, Γιάννης Νισύριος εξήγησε στο newsbeast.gr ότι: « Η τοπική αρχή συμμετέχει ενεργά στους ελέγχους, οι οποίοι είναι αποδοτικοί. Όποια κρούσματα προκύπτουν μπαίνουν άμεσα σε καραντίνα και έτσι πετυχαίνουμε την απόλυτη στεγανοποίηση. Παράλληλα, έχουμε και πολλούς Αμερικάνους επισκέπτες.  Σχεδόν όλα τα χωριά έχουν γεμίσει. Το θετικό είναι ότι μέχρι στιγμής οι κρατήσεις δείχνουν ότι είμαστε 60% πάνω σε σχέση με πέρσι και ευελπιστούμε ότι θα πάμε καλύτερα!».