Με ρυθμό ντόμινο χτυπά ο κορονοϊός τις παιδικές κατασκηνώσεις αφού μετά από τα πολλαπλά κρούσματα που έκαναν την εμφάνισή τους σε παιδικές κατασκηνώσεις σε Χανιά, Χαλκιδική και Καπανδρίτι, σήμερα Σάββατο 10 Ιουλίου, άλλη μια κατασκήνωση , αυτή τη φορά στο Σοφικό Κορινθίας έδωσε με τη σειρά της κρούσματα σε παιδιά- μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί 6-.

Τι συμβαίνει όμως στις παιδικές κατασκηνώσεις και πως λειτουργεί εκεί η διασπορά; « Οι κατασκηνώσεις είναι κοινωνικές φούσκες στις οποίες υπάρχει μεγάλη υπερμετάδοση εντός τους αλλά αυτή η υπερμετάδοση δεν μπορεί στη συνέχεια να δώσει πολλά κρούσματα στην κοινότητα» εξηγεί στο Newsbeast ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως σπεύδει να τονίσει όμως: «Με αυτό εννοώ, πως αν οι γονείς των νοσούντων παιδιών και όλων όσων πρέπει να μπουν σε καραντίνα από τις ιχνηλατήσεις που γίνονται, και οι ιχνηλατήσεις εδώ πρέπει να είναι εξαντλητικές, αν λοιπόν η καραντίνα τηρείται με ευλάβεια, τότε η εξάπλωση δεν προχωρά στην υπόλοιπη κοινωνία και σταματά σε ένα συγκεκριμένο σημείο».

« Τα πρωτόκολλα ασφαλείας πρέπει να αυστηροποιηθούν»

«Οι κατασκηνώσεις είναι σαν ένα στρατόπεδο. Ο ιός κυκλοφορεί ραγδαία εντός μιας τέτοιας φούσκας όπου οι κοινωνικές δραστηριότητες είναι πολλές και κοινές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας» συνεχίζει να μας εξηγεί το μηχανισμό της διασποράς του κορονοϊού στις παιδικές κατασκηνώσεις, ο κος Σαρηγιάννης.

«Είναι όπως είπα όμως, μια μετάδοση που μπορεί να ελεγχθεί και να κοντρολαριστεί έγκαιρα. Από την άλλη, ο τουρισμός αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, προκαλεί την αληθινή και πολλαπλάσια υπέρ μετάδοση από αυτή που συμβαίνει στις παιδικές κατασκηνώσεις. Η κατάσταση στον τουρισμό είναι ελεύθερη και καθόλου εύκολα ελέγξιμη αφού πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι βρίσκονται διαρκώς κοντά σε άλλους σε πολλά και διαφορετικά σημεία.

Παρ’ όλα αυτά, δεδομένης της παρουσίας της μετάλλαξης Δέλτα, τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τον κορονοϊό που έχουν οι κατασκηνώσεις, χρειάζονται τώρα αυστηροποίηση. Ένα από αυτά, είναι να γίνεται και δεύτερο rapid test 5 ημέρες αφού εισέλθουν τα παιδιά στην κατασκήνωση. Αν είναι τεχνικά δύσκολο να γίνονται rapid ή pcr test σε όλες τις κατασκηνώσεις της επικράτειας, ας γίνονται τουλάχιστον self rapid test, δύο φορές την εβδομάδα όπως έκαναν τα παιδιά όταν άνοιξαν τα σχολεία πριν από ένα μήνα. Ο μηχανισμός και η γνώση υπάρχουν πια για αυτή τη δουλειά. Μπορούν ακόμα και να βάζουν στις αποσκευές των παιδιών οι γονείς rapid test αγορασμένα από το φαρμακείο. Υπάρχουν λύσεις».

Ο κος Σαρηγιάννης δεν θεωρεί πάντως, πως για την ώρα, η σωστή λύση είναι να μπει λουκέτο σε όλες τις κατασκηνώσεις μιας και όπως λέει ο καθηγητής, οι κατασκηνώσεις εξυπηρετούν μια σημαντική κοινωνική ανάγκη όχι μόνο ως μέρη αναψυχής για τα παιδιά αλλά και ως «λύση» για τους εργαζόμενους γονείς κατά τη θερινή περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά.

Παρ’ όλα αυτά, ο καθηγητής, με δεδομένο ότι τα παιδιά είναι ανεμβολίαστα και άρα τη δεδομένη στιγμή αρκετά ευάλωτα απέναντι στον κορονοϊό και ειδικά στη μετάλλαξη Δέλτα που δείχνει να τα «προτιμάει», τονίζει ότι δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε με ελαφρότητα το ζήτημα της νόσησης των παιδιών από κορονοϊό και ας είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η νόσηση ήπια. «Οι κατασκηνώσεις είναι για τα παιδιά ο, τι και τα μέρη με έντονο συνωστισμό για τους ενήλικες. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή» τονίζει ο κος Σαρηγιάννης.

« Τα κρούσματα μπορεί να ξεκίνησαν και από τα ίδια τα παιδιά»

Όσο για τον τρόπο που «τρυπώνει» ο κορονοϊός μέσα σε μια φούσκα όπως η κατασκήνωση, ο κος Σαρηγιάννης λέει ότι αυτό μπορεί να έγινε είτε από κάποιον ανεμβολίαστο και νοσούντα ενήλικα που εργάζεται στη κατασκήνωση, είτε από πλημμελή τήρηση των πρωτοκόλλων είτε και απλώς από την ίδια τη φύση του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει πως τον κορονοϊό μπορεί να τον μετέδωσαν τα ίδια τα παιδιά, αν στο πρώτο test που έκαναν πριν μπουν στην κατασκήνωση το ιϊκό φορτίο ήταν ακόμα χαμηλό και άρα μη ανιχνεύσιμο. « Ας μη ξεχνάμε ότι χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα από την ώρα που γίνεται κάποιος φορέας μέχρι να φανεί αυτό στο τεστ. Για αυτό και έχει μεγάλη σημασία η συχνή επανάληψη των τεστ σε αυτά τα μέρη».

« Αν χρειαστεί θα συνδράμουμε» λέει ο Περιφερειάρχης Αττικής

Το Newsbeast επικοινώνησε και με τον περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργο Πατούλη, για να τον ρωτήσει αν η Περιφέρεια σκοπεύει να λάβει κάποια έκτακτα μέτρα σε σχέση με τη λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων. Ο ίδιος μας απάντησε πως οι παιδικές κατασκηνώσεις δεν βρίσκονται στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας αλλά πως αν δοθεί εντολή και χρειαστεί συνδρομή της, είτε στο κομμάτι των rapid test, είτε στων απολυμάνσεων, αυτή θα δοθεί αμέσως.

Μιλώντας με την ιατρική του ιδιότητα, ο κος Πατούλης είπε το εξής: « η αλήθεια είναι ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεγάλη διασπορά στα παιδιά και η κατάσταση σε τέτοια μέρη απαιτεί εγρήγορση».