Τη βεβαιότητα πως η χώρα είναι ήδη αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού εξέφρασε καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης το βράδυ της Τρίτης (6/7), λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση περισσότερων των 1.700 νέων κρουσμάτων κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ.

«Με βάση τα δικά μας δεδομένα, θα έλεγα ότι είμαστε στο 4ο κύμα της πανδημίας από την προηγούμενη Δευτέρα, στις 28 Ιουνίου. Απλώς τώρα το βλέπουμε πολύ πιο έντονα», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega.

Μιλώντας για τον αυξημένο αριθμό των νέων περιστατικών του ιού, ο καθηγητής στάθηκε στη χαλάρωση των μέτρων αλλά και στην αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Delta. «Αυτό που ζούμε, το πέρασμα από τη χαλάρωση των μέτρων στη διάδοση της “Delta” είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μέτρων και την κακή εφαρμογή των υπολειπόμενων μέτρων», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Εν συνεχεία ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε πως τα ημερήσια κρούσματα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2.600 – «ίσως και λίγο παραπάνω» – σε ημερήσια βάση, έως το τέλος του μήνα.

«Στον εβδομαδιαίο μέσο όρο θα είναι στα 2.600, με μια περαιτέρω αύξηση στις αρχές του Αυγούστου στα περίπου 3.500 κρούσματα» τόνισε, ενώ υπογράμμισε πως το βασικότερο μέτρο για τον περιορισμό της αύξησης αυτής είναι ο ταχύς εμβολιασμός των πολιτών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που ενδεχομένως φέρνει η επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης, ο καθηγητής του ΑΠΘ υποστήριξε πως «προτού μιλήσουμε για lockdown, θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η γονιδιοματική επιτήρηση της διασποράς στις περιοχές που έχουν αυξητική δυναμική, όπως η Κρήτη. Ώστε να παρακολουθούμε πολύ στενά το τι συμβαίνει και να γίνουν τα lockdown πριν αναπτυχθεί η διασπορά, όταν ακόμα η τάση θα είναι θετική».

Τάση ανόδου της επιδημίας καταγράφεται, πλην της Κρήτης, σε Ιωάννινα και Μαγνησία, κατά τον ίδιο.

Ο καθηγητής σημείωσε, εξάλλου, πως θα ήταν χρήσιμη η επαναφορά της χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, καθώς έχει δημιουργηθεί σύγχυση για το μέτρο, ενώ το ινδικό στέλεχος μπορεί να περιοριστεί χάρη στις μάσκες, καθώς και με τα άλλα μέσα προστασίας (αποστάσεις κλπ.) που είναι γνωστά.

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε πως μεταξύ των τελευταίων ημερών του Ιουλίου και των αρχών Αυγούστου κάτι παραπάνω από το 50% των κρουσμάτων θα οφείλεται στη μετάλλαξη Delta, οπότε και θα έχει κυριαρχήσει στη χώρα μας.