Γέμισε με πεζούς και ποδηλάτες, από τις 11 το πρωί σήμερα, η καθημερινά «πνιγμένη» στην κίνηση και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, λεωφόρος Νίκης στη Θεσσαλονίκη.

Η «Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» τιμάται –έστω για έξι μόλις ώρες- (απ τις 11.00 π.μ. έως τις 17.00 μ.μ.) στο τμήμα της ιστορικής λεωφόρου Νίκης από τη διασταύρωση της με την οδό Βενιζέλου (στην πλατεία Ελευθερίας) μέχρι και το Λευκό Πύργο.

Ο καλός καιρός συνέβαλε αποφασιστικά και από το πρωί η λεωφόρος έχει κατακλεισθεί –όχι από αυτοκίνητα- αλλά από εκατοντάδες πεζούς και ποδηλάτες που απολαμβάνουν τον περίπατο τους στην ιστορική παραθαλάσσια λεωφόρο της πόλης.

Για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του κέντρου έχει αμφιδρομηθεί η οδός Δημοσθένους, από τη συμβολή της με την οδό Μητροπόλεως μέχρι τη Λεωφόρο Νίκης.

Οι οδηγοί ακολουθούν εναλλακτικές διαδρομές και μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργηθεί κυκλοφοριακά προβλήματα στις παράλληλες οδούς του κέντρου (Τσιμισκή ,Μητροπόλεως , Ερμού και οδός Εγνατία).

Ο Ο.Α.Σ.Θ. έχει προγραμματίσει κατάλληλα τη λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών που επηρεάζονται.

Η Λεωφόρος Νίκης – ή «Παλιά Παραλία» όπως συνηθίζεται να ονομάζεται, είναι σήμερα ένας δρόμος ηλικίας 141 ετών! «Χαράχθηκε» το 1873 μετά την κατεδάφιση του νοτίου τείχους της πόλης. Τότε (επί τουρκοκρατίας) ονομαζόταν λεωφόρος Μπεγιάζ Κουλέ (του Λευκού Πύργου). Μετά την απελευθέρωση το όνομα ελληνοποιήθηκε- έγινε… του Λευκού Πύργου αλλά και «Νίκης» (από την παρέλαση σ αυτή των νικηφόρων ελληνικών δυνάμεων –μετά την απελευθέρωση της πόλης).

Το …πάρτι των πεζών και των ποδηλατών για τη σημερινή Παγκόσμια μέρα χωρίς αυτοκίνητο , λήγει –δυστυχώς- στις 5 το απόγευμα οπότε και η ιστορική λεωφόρος θα παραδοθεί και πάλι στα αυτοκίνητα.