Πολλοί ταυτίζουν τις «έξυπνες» πόλεις με κάθε λογής ηλεκτρονικό εξοπλισμό και γκατζετάκια, που ομολογουμένως κάνουν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη. Εμείς οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε εκείνες τις τεχνολογίες που θα κάνουν την καθημερινότητα των πολιτών πιο απλή, θα μειώσουν την γραφειοκρατία και θα συμβάλλουν στην διαφάνεια κάθε διαδικασίας στους Δήμους μας.

Γράφει ο Δημήτρης Παπαστεργίου*

Μετά και τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το Ταμείο Ανάκαμψης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει στα χέρια της ένα από τα πιο σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μας βάλει στην τροχιά του μέλλοντος. Έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα δρόμου για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για έργα και παρεμβάσεις που θα κάνουν τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας, πιο σύγχρονα, πιο «έξυπνα», πιο «πράσινα», πιο προσβάσιμα και πιο βιώσιμα. Μάλιστα η ΚΕΔΕ θα οργανώσει μια ενημερωτική ημερίδα με τη συμμετοχή των αρμοδίων Υπουργών και φυσικά των Δήμων για καλύτερη ενημέρωση τους για κάθε πτυχή του Ταμείο Ανάκαμψης.

Αν λοιπόν με το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και με το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ξεπερνάμε τον αιώνιο «εχθρό» μας, δηλαδή την έλλειψη κονδυλίων, εκείνο που πρέπει να πολεμήσουμε και να νικήσουμε, τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, είναι η νοοτροπία του χθες που μας κρατάει δεμένους με πρακτικές και συμπεριφορές που δεν έχουν σχέση με τον τρόπο που οι καιροί και οι πολίτες απαιτούν για το αύριο των πόλεών μας.

«Έξυπνες» πόλεις σημαίνει πριν και πάνω απ’ όλα έξυπνοι πολίτες και μια Αυτοδιοίκηση που αφουγκράζεται και ακούει τις απαιτήσεις τους και με τα εργαλεία που μας παρέχονται σχεδιάζουμε και πραγματώνουμε τους στόχους μας.

Δεν υπάρχουν μαγικά γκάτζετ αν δεν υπάρχουν δραστήριοι πολίτες και ακόμη πιο δραστήριοι Δήμαρχοι και αιρετοί για να κάνουμε έργο απαλλαγμένοι από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Πρέπει όλοι μαζί να γίνουμε «συνένοχοι» της μετάλλαξης των πόλεων μας σε βιώσιμες πόλεις με προσβασιμότητα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ήπια κυκλοφορία, ηλεκτροκίνηση, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Επιμένω στο ρόλο των πολιτών γιατί χωρίς τη δική τους συμβολή και χωρίς τη δική τους συμμετοχή είναι δύσκολο να αλλάξουμε τις νοοτροπίες που τόσα χρόνια κράταγαν την Ελλάδα πίσω. Μόνο μαζί μπορούμε να φτιάξουμε τις πόλεις που ονειρευόμαστε.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας έχει κατανοήσει τις σύγχρονες ανάγκες και δημιουργεί όλα τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζονται οι Δήμοι για να χτίσουμε τις πόλεις του μέλλοντος. Είμαι σε θέση να γνωρίζω, από την σχεδόν καθημερινή μου επικοινωνία και επαφή με πολλούς Δήμους σε όλη την Ελλάδα, ότι γίνεται πολλή δημιουργική και σκληρή δουλειά για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα χρήματα που υπάρχουν, αυτή τη φορά, με έργα στοχευμένα, εξειδικευμένα μακριά από φαραωνικές πρακτικές αυτοπροβολής.

Οι ανάγκες των πολιτών καταγράφονται μετουσιώνονται σε σχεδιασμό έργων που θα έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα ακολουθώντας πρακτικές που θα κάνουν τελικά τις πόλεις μας «έξυπνες».

Η εποχή που ζούμε είναι μια μοναδική ευκαιρία να κάνουμε έργο που θα αφήσει το θετικό αποτύπωμά του για πολλά χρόνια αλλάζοντας την εικόνα όσο και του τρόπου διοίκησης των πόλεων μας. Δεν θέλω να πω η τελευταία ευκαιρία για να δώσω πιο δραματικό τόνο, αλλά πραγματικά ζούμε μια ιστορική στιγμή για να αφήσουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές πόλεις και χωριά απαλλαγμένα από το χθες και τις στρεβλώσεις που μας έκαναν συχνά να ντρεπόμαστε.

Προσπαθούμε, σχεδιάζουμε, δουλεύουμε και υλοποιούμε πολιτικές και πρακτικές ακούγοντας τον παλμό και τις απαιτήσεις των πολιτών.

* Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δήμαρχος Τρικκαίων