Τηρώντας ένα ιδιαίτερα αυστηρό πρωτόκολλο θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της νέας Εθνικής Πινακοθήκης το απόγευμα της Τετάρτης, με παρόντες σημαντικούς διεθνείς ηγέτες, όπως είναι ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου και πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος με τη σύζυγό του, δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τους οποίους έχει καλέσει στη χώρα μας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η τελετή θα ξεκινήσει στις 18:15 με ομιλίες και θα ολοκληρωθεί στις 19:28 ακριβώς, κάτι που σημαίνει ότι η διάρκεια της ξενάγησης θα είναι σύντομη και προσαρμοσμένη φυσικά στα υγειονομικά δεδομένα της εποχής με τις κατάλληλες αποστάσεις και τον χωρισμό των συνολικά 45 καλεσμένων σε γκρουπ που το καθένα δεν θα ξεπερνά τα 8 άτομα.

Επί της ουσίας θα δουν δύο μεγάλες ενότητες. Στην πρώτη, περιλαμβάνονται τα έργα ζωγραφικής με θέμα τον εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821 και η δεύτερη οι πίνακες Ελλήνων καλλιτεχνών που φιλοτεχνήθηκαν τον 19ο αιώνα, από πορτρέτα και τοπιογραφίες μέχρι ηθογραφίες.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει φροντίσει ο κάθε καλεσμένος να λάβει και ένα δώρο φεύγοντας. Πρόκειται για την σπάνια δίτομη αγγλική έκδοση του «Λευκώματος της Ελληνικής Επανάστασης» (εκδόσεις Μέλισσα) που το υπουργείο Πολιτισμού είχε φροντίσει να προπαραγγείλει από νωρίς, εξασφαλίζοντας τα τελευταία 50 αντίτυπα, αφού η συγκεκριμένη έκδοση δεν κυκλοφορεί πλέον στην αγορά.