Η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών μεταξύ ΘεσσαλονίκηςΣερρών – Θεσσαλονίκης αναστέλλεται από αύριο, Τρίτη 3 Νοεμβρίου, και μέχρι νεωτέρας, μετά την εξαγγελία του ολικού lockdown στις δύο πόλεις.

Επίσης,σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, θα υπάρξουν επιπλέον τροποποιήσεις δρομολογίων στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα & στον Προαστιακό Θεσσαλονίκης – Λάρισας – Θεσσαλονίκης, οι οποίες και αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.

Υπενθυμίζεται ότι, «εξαιρετικά σοβαρή για τη δημόσια υγεία» χαρακτήρισε την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και σε όμορους νομούς της ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεδομένου ότι αυξάνονται εκθετικά τα κρούσματα, το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό και πιέζεται ασφυκτικά το σύστημα υγείας.

Τι προβλέπει το lockdown:

  • Αποστολή SMS για τις μετακινήσεις. Ειδικά για το διάστημα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.
  • Απαγόρευση εσωτερικών και διεθνών πτήσεων για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
  • Κλείσιμο λιανεμπορίου και εκκλησιών.
  • Ανοιχτά σχολεία όλων των βαθμίδων.

Η χώρα χωρίζεται, πλέον, σε τρεις ζώνες:

  • Στη ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι Νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο»
  • Σtη ζώνη αυξημένου  κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική, και πλέον
  • Στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο «γκρι», δηλαδή από αύριο το πρωί οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Στο «κόκκινο» και η Μαγνησία

Όπως ανακοίνωσε ο κος Πέτσας: «Από αύριο το πρωί, λόγω της αυξημένης επιβάρυνσης που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, η Μαγνησία περνάει από τη ζώνη επιτήρησης, στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο «κόκκινο».

Αυστηρή προειδοποίηση

Σε αυστηρούς τόνους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προειδοποίησε: «Συμπεριφορές όπως αυτές που καταγράφηκαν στην Πάτρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι απαράδεκτες.

Και μπορεί τέτοια μεμονωμένα περιστατικά από λίγους, να αναβαθμίσουν το επίπεδο κινδύνου, και συνεπώς και τα περιοριστικά μέτρα, σε βάρος των πολλών».

Μέτρα για στήριξη του ΕΣΥ – Τι θα γίνει με τα τακτικά χειρουργεία

«Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την ετοιμότητα του συστήματος υγείας απέναντι σε αυξημένες ανάγκες» τόνισε ο κος Πέτσας, επισημαίνοντας ότι προβλέπεται μεταξύ άλλων και η  προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων.

Ωστόσο, συνεχίζονται κανονικά τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού).

Όπως κανονικά γίνονται  και οι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση του ΕΣΥ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέθεσε τα εξής νούμερα:

– Οι προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού και υποστηρικτικού προσωπικού έχουν φτάσει τις 7.000.

– Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από τις 557 το 2019, έχουν φτάσει τις 974 και συνεχώς προστίθενται νέες κλίνες.

– Τα τεστ φτάνουν καθημερινά τα 25.000, τριάντα φορές περισσότερα από το πρώτο κύμα, και  συνολικά μέχρι χθες είχαν φτάσει τα 1,8 εκατομμύρια.

– Οι Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) έχουν διενεργήσει περισσότερα από 450.000 τεστ.

– Οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας με 185 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία.