Διατηρείται ως έχει το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θ. Κολυδά. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εκδόθηκε τη Δευτέρα, από σήμερα Τρίτη (20-10-2020) μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης (22-10-2020) προβλέπεται πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που πιθανώς να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν:

  1. Από νωρίς το πρωί της Τρίτης (20-10-2020) η Κρήτη και πιθανώς πρόσκαιρα τα νότια τμήματα της Πελοποννήσου.
  2. Από τη νύχτα της Τρίτης (20-10-2020) η Εύβοια και από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (21-10-2020) οι δυτικές Κυκλάδες.
  3. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από την Πέμπτη (22-10-2020) το πρωί στις βορειότερες περιοχές και από το απόγευμα στην Κρήτη.

Ο κ. Κολυδάς ανάρτησε ένα tweet με τα ύψη υετού έως και το μεσημέρι της Παρασκευής.

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν, κατά το τριήμερο από την Τρίτη έως την Πέμπτη, στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας και έχουν τη μορφή «ψυχρής λίμνης», θα ευνοήσουν την εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων, οι οποίες κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις στα ανατολικά και κυρίως στα νότια ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα της χώρας μας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, η ψυχρή λίμνη που δημιουργείται στην ανώτερη ατμόσφαιρα (στην στάθμη των 500 hPa ) με τιμές που φτάνουν τους -18.5 °C, θα προκαλέσει έντονη αστάθεια η οποία σε συνδυασμό με το βόρειο ρεύμα και την τοπογραφία, θα φέρει μεγάλα ύψη υετού κυρίως στην Κρήτη.