Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας covid-19 και βρίσκεται σε σχετικά ήπια επιδημική κατάσταση  σε σύγκριση με τις υπόλοιπες  ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά  τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στην Ελλάδα.

Τον τελευταίο μήνα οι νέες διαγνώσεις κυμαίνονται μεταξύ 200 με 400 τις περισσότερες ημέρες με ήπιες αυξητικές τάσεις, είπε. Πρόσθεσε ότι ο κρίσιμος αριθμός των διασωληνωμένων ξεπερνάει τους 80 αυξάνοντας  σταδιακά την πίεση στο σύστημα υγείας. Το μεγάλο βάρος του επιδημικού φορτίου παραμένει στην Αττική με περισσότερες από 50% των νέων εγχώριων  διαγνώσεων σε καθημερινή βάση.

Ο καθηγητής είπε ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και με την έλευση του χειμώνα αναμένεται σημαντική αύξηση της μεταδοτικότητας.

Νίκος Χαρδαλιάς: Τι είναι ο χάρτης προστασίας που θα ενεργοποιηθεί – Θα έχει μέτρα σε 4 επίπεδα

O Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για την εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα έκανε γνωστό πως θα ενεργοποιηθεί ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον Covid-19.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας θα υπάρχουν τέσσερα επίπεδα που θα αφορά μέτρα και κανόνες τους οποίους θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένες περιοχές.

Τα τέσσερα επίπεδα θα είναι χαμηλό, μέτριο, υψηλό και πολύ υψηλό και ο χάρτης θα είναι αναρτημένος στο covid-19.gov.gr με όλες τις λεπτομέρειες και τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή.

Όπως αποσαφήνισε ο κ. Χαραδαλιάς το επίπεδο 1 θα είναι της ετοιμότητας, το επίπεδο 2 της επιτήρησης, το επίπεδο 3 της αυξημένης επιτήρησης και το επίπεδο 4 του αυξημένου κινδύνου.

Ο συγκεκριμένος χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες ή και συχνότερα -όπου αυτό χρειάζεται, ενώ θα παρουσιαστεί επίσημα την Παρασκευή.

«Τα κρούσματα στα σχολεία βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο»

Παράλληλα ο Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα έχει ανασταλεί η λειτουργία 14 σχολικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 114 σχολεία πανελλαδικά.

Σημείωσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων σε αναστολή λειτουργίας λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Παρατήρησε περαιτέρω πως τα κρούσματα είναι γεωγραφικά αποσπασματικά και χωροταξικά μεμονωμένα, γεγονός που δείχνει ότι τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους δεν υπάρχει διασπορά εντός των σχολικών μονάδων, και ως εκ τούτου τα σχολεία θεωρούνται ασφαλή.