Η Κρήτη του Ξυλούρη και του Καζαντζάκη ενάντια στην Κρήτη του Αλεξανδρίδη

Μια κριτική πάνω στην άδικη κριτική που για μια ακόμα φορά δέχεται η Μεγαλόνησος


ΕΛΛΑΔΑ
9:53
09/09/2020
Η Κρήτη του Ξυλούρη και του Καζαντζάκη ενάντια στην Κρήτη του Αλεξανδρίδη
18
loading

Είναι φοβερό και ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό που συμβαίνει με την Κρήτη. Είναι το μοναδικό νησί σε ολόκληρο τον πλανήτη που όταν κάποιος κάτοικός του κάνει κάτι στραβό, αυτόματα και δίχως δεύτερη κουβέντα «τ’ ακούνε» όλοι, λες και υπάρχει συλλογική ευθύνη ή κάτι σχετικό.

Γράφει ο Νίκος Δεμισιώτης

Για παράδειγμα, έχετε ακούσει ποτέ να επιτίθενται όλοι στην Σκόπελο επειδή κάποιος από εκεί βίασε, χτύπησε ή σκότωσε μια κοπέλα; Όχι βεβαία. Αυτός που επικρίνεται είναι ο δράστης και όχι το νησί. Έχει ακούσει ποτέ κανείς να καθυβρίζεται η Ζάκυνθος επειδή κάποιος εκεί βασάνισε ή κακοποίησε κάποιο ζώο; Σε καμία περίπτωση. Το ανάθεμα πέφτει πάντα στον δράστη και όχι στους κατοίκους του νησιού.

Στην περίπτωση της Κρήτης, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εφαρμόζεται η συλλογική ευθύνη. Βίασε κάποιος μια κοπέλα; Καθάρματα οι Κρητικοί. Ξυλοκόπησε κάποιος ένα παιδάκι; Υπάνθρωποι οι Κρητικοί. Σκότωσε ένας ένα ζώο; Κτήνη οι Κρητικοί.

Συλλογική ευθύνη, λοιπόν. Αν δεν κάνω κάποιο μεγάλο λάθος, η τελευταία φορά που είχε εφαρμοστεί κάτι τέτοιο ήταν επί Χίτλερ στη ναζιστική Γερμανία όταν με ένα νόμο οι Εβραίοι υποβιβάστηκαν στο καθεστώς των υπανθρώπων. Αν κάποιος νομίζει πως μπορεί να το εφαρμόσει στο σήμερα, καλό θα ήταν να ξυπνήσει γιατί θα πιαστεί στο ίδιο πλευρό όλη τη νύχτα.

Υπάρχουν κακώς κείμενα στην Κρήτη; Προφανέστατα και υπάρχουν. Θα ήταν αστείο και μόνο να ισχυριζόταν κάποιος το αντίθετο. Ναι, υπάρχουν στην Κρήτη όλα αυτά τα οποία της καταλογίζουν. Σε ποια περιοχή της Ελλάδας ακριβώς, όμως, δεν γίνονται δολοφονίες ακόμα και στο πλαίσιο κάποιας βεντέτας; Που δεν γίνονται κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες, βιασμοί;  Που δεν υπάρχει εμπόριο ναρκωτικών;

Αν υπήρχαν μόνο στην Κρήτη τότε και η αστυνομία θα είχε εύκολο έργο. Θα περικύκλωνε το νησί και… εγκληματικότητα τέλος. Θα ζούσαμε μετά σε μια χώρα με κοινωνική ειρήνη. Τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ωστόσο, τους διαψεύδουν όλους. Η Κρήτη δεν ξεχωρίζει στους δείκτες από κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Τότε; Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός κάθε φορά που κάποιος (δεν είμαι σίγουρος πως μπορώ να βρω τον κατάλληλο χαρακτηρισμό χωρίς να μου τον κόψει ο διευθυντής μου, οπότε αυτολογοκρίνομαι) σαν τον Αντώνη Αλεξανδρίδη του Big Brother βγάζει προς τα έξω την αγωγή και την παιδεία που έλαβε;

«Αλεξανδρίδηδες» υπάρχουν μόνο στην Κρήτη; Υπάρχει κάποιος που μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο; Οι  «Αλεξανδρίδηδες» υπάρχουν σε κάθε γωνιά της χώρας. Είναι οι άνθρωποι που νομίζουν πως συνεχίζουν να ζουν σε μια πατριαρχική κοινωνία όπου η θέση της γυναίκας είναι στην κουζίνα και στο κρεβάτι. Οι «Αλεξανδρίδηδες» είναι κοινωνικό φαινόμενο και πρέπει να παταχθεί αλλάζοντας τον τρόπο που ζούμε και τα μυαλά μας και όχι κουνώντας το δάχτυλό στην Κρήτη.

Εκφράζει ο Αλεξανδρίδης (αλίμονο στη χώρα και όχι στο νησί που δίνει δημόσιο βήμα σε τέτοιους τύπους) μια ελεεινή άποψη και γράφονται άρθρα για την Κρήτη και τη λεβεντιά της. Αδιανόητα πράγματα.

Αφού μπόρεσα και καταλάγιασα την οργή μου για όλα αυτά που άκουσα και διάβασα αυτές τις ημέρες, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως κατέληξα σε ένα πρώτο συμπέρασμα  για τη ρίζα αυτού του φαινομένου και αφού φτάσατε την ανάγνωση μέχρι εδώ θα μου επιτρέψετε να το μοιραστώ μαζί σας:

Οι Κρητικοί έχουν στις πλάτες τους ένα τεράστιο βάρος. Είναι το βάρος του Μινωικού πολιτισμού. Το βάρος του Βιτσέντζου Κορνάρου. Το βάρος του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Το βάρος του Νίκου Καζαντζάκη. Το βάρος του Μανώλη Πασπαράκη. Το βάρος του Νίκου Ξυλούρη. Το βάρος της αντίστασης σε οποιονδήποτε κατακτητή ανεξάρτητα από το αριθμητικό πλεονέκτημα που αυτός είχε.

Όλο αυτό είναι ένα τεράστιο βάρος για να το φέρουν στους ώμους τους οι κάτοικοι ενός νησιού που δεν είναι παρά μια μικρή κουκίδα πάνω στον παγκόσμιο χάρτη.

Και είναι τόσο βαρύ γιατί όλοι οι υπόλοιποι περιμένουν από τους κατοίκους του και όσους με τιμή φέρουμε τον τίτλο του καταγόμενου από εκεί, να έχουμε μια συμπεριφορά η οποία θα είναι ανάλογη. Αυτό, όμως, δυστυχώς δεν γίνεται και δεν γίνεται γιατί ο άνθρωπος δεν είναι τέλειος. Απ’ όπου κι αν κατάγεται.

Οι Κρητικοί δεν διαφέρουν απ’ όλους τους υπόλοιπους. Ανάμεσά τους υπάρχουν και σκάρτοι. Σάπιοι στην ψυχή και το μυαλό. Άνθρωποι χωρίς μπέσα και τιμή που δεν έχουν την παραμικρή αίσθηση του τι σημαίνει να είσαι Κρητικός και πόσο βαρύ φορτίο είναι αυτό. Τέτοιοι, όμως, υπάρχουν παντού. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Δίπλα μας και ανάμεσά μας.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θελήσει κάποιος να κουνήσει το δάχτυλο στην Κρήτη και όχι να στηλιτεύσει το κοινωνικό φαινόμενο καλό θα ήταν να το σκεφτεί διπλά. Γιατί στην Κρήτη υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που νιώθουν αυτό το βάρος. Και είναι μέγα σφάλμα να τους φορτώνουν και λάθη κάποιων που κανονικά δεν θα έπρεπε να πατήσουν ξανά αυτά τα χώματα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar Ψυχραιμια παιδια!

  Αλεξανδροπουλος,Αλεξανδρογλου,Αλεξιου,Αλεξιαδης θα μπορουσε να λεγοταν ο Αλεξανδριδης και ο νοων νοειτω!!!

 2. avatar IaTriDis

  Και βέβαια υπάρχει αυτό το βάρος στους Κρητικούς αλλά δεν βλέπω να το μοιράζονται με τα νέα παιδιά. Δύο χρόνια έμεινα ως δάσκαλος και διδαξα σε 4 σχολεία. Δεν είδα κανένα συνάδελφο ούτε για τον Ξυλουρη να λέει ούτε για τον Κορναρο. Μια γιορτη για την ένωση με την Ελλάδα ή για την μάχη της Κρήτης δεν κάνουμε στα σχολείο. Πως θα μάθει ο νεαρός τι είναι πραγματικά λεβεντιά;;; Μαθαίνει μονο ότι οι Κρητικοί αντιδρούν σε ότι τους καταπιέζει, ότι το όπλο είναι μαγκιά και πως το μαύρο πουκάμισο είναι το στυλιστικο αξεσουάρ που ρίχνει τις γυναίκες. Και περισσότερο πάσχει η Κρητική επαρχία. Σε χωριά χωσμένα μέσα στα βουνά και σε απομακρυσμενα μερη συντηρούν αυτές τις δήθεν παραδόσεις της \"αντριλας\". Και φυσικά γίνεται σε τέτοια αντίστοιχα μέρη της Ελλάδα που επικρατούν οι ίδιες άθλιες αντιλήψεις. Η μόνη λύση είναι η Παιδεία, το σχολειο, το οποίο δυστυχώς πολλοί το βλέπουν απλά μόνο ως \"παρκάρισμα\" των παιδιών!

 3. avatar Δίον. Πατερακης η πατερος

  Μεγάλη ευθινη να είσαι γνήσιος κρητικός.

 4. avatar !!!

  σιγουρα ο αρθρογράφος είναι Κρητικός!!!τα τελευταία χρόνια η Κρήτη ακουγεται συνεχώς για πολλά αρνητικά....κακοποιήσεις ζώων συνεχώς/επικίνδυνη οδήγηση/ναρκωτικά/οι αιώνιες μπαλωθιες πάντα και παντου και πολλές αλλες παραβατικές συμπεριφορές συνεχόμενες και επαναλαμβανόμενες!!!κι εγω πιστευω ότι φταιει η καινουρια γενιά Κρητικών που εχουν μπερδέψει το λεβέντης που τιμούσαν οι παλιότερες γενιές Κρητικών,με το ψευτόμαγκας φουσκωτός με αέρα κοπανιστό,μαυρισμενο από λάμπες και τιγκα τατουαΖ και μετροσεξουαλ αφου περιποιούνται με κρέμες και προϊόντα καλλωπισμού περισσότερα κι από τις γυναίκες !!!θα μου πεις ο τελευταίος χαρακτηρισμός είναι ευρύτερο Πανελλαδικό κακο στους αντρες αλλα ετυχε ο βαρύμαγκας μας να το διαθέτει κι αυτο στο έπακρο!!ας πιάσουν λοιπόν οι παλιοί γνήσιοι λεβέντες Κρητικοί τους νεότερους που ξεφτιλίζουν και τους ίδιους και το κατα τ αλλα φοβερο νησί μας και να τους συνετίσουν...άμεσα!!!ξερουν αυτοι τον τρόπο.....

  1. avatar Βαρυμαγκας μας ?

   Βαρυμαγκας μας δεν θα το λεγα για τον συγκεκριμένο. Ξέχασες όμως το πολυ αλκοόλ που επηρεάζει πάρα πολύ αυτές τις νοοτροπίες και συμπεριφορές . Και ο εθισμός έχει άσχημα αποτελέσματα .

 5. avatar Είστε λαθος

  Είμαι από την Κρήτη και δυστηχως δεν είναι έτσι τα πράγματα όπως τα γράφετε. Η νοοτροπία δυστηχως είναι αυτή του παλικαρα που δεν τον αγγίζει τίποτα σε παρα πολυ μεγάλο ποσοστό και ειδικά στην νεολαία . Γίνονται πάρα πολλά πράγματα τα οποία δεν ακούγονται και το αλκοόλ δυστηχως έχει αυξηθεί . Αυτό είναι το πρόβλημα ,πολύ αλκοόλ όλη μέρα .Μην χαϊδεύετε αυτιά γιατί δημιουργειται μεγαλύτερο πρόβλημα . Όσο για τον Αλεξανδρίδη με μάνα από Αγγλία , επίθετο ποντιακό και καταγωγή από Κύπρο δεν τον Λες και κρητικό . Έχει την ντοπιολαλιά όντως. Υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα και καλό θα ήταν να μην ,επαναλαμβάνω, χαϊδεύετε αυτακια .

 6. avatar Γιωργος023

  Μην μαλωνετε. Απλα ειναι τα πραγματα. Μην ρθειτε ξανα στην κρητη. Αφου ειμαστε επικικδυνοι! Ε.. μας τα χετε πρειξει πια! Εχετε κομπλεξ τελικα! Και γω σπουδαξα εκτος κρητης και ακουγα τις ιδιες βλακειες. \" ειστε αντρες ρε\" \"ποσα κουμπουρια εχεις\" και αλλες τετοιες αηδιες! Σας παρακαλω μακρια οσοι δεν αγαπατε τον τοπο μου! Οσο για την φιλοξενεια μου αρκουν τα σχολια των φιλων και κουμπαρων μου ..απο δραμα κατερινη θεσσαλονικη και πολλα αλλα μερη.

  1. avatar Κώστας Αν

   Πες τα φίλε μου...Όποιος δεν θέλει να πάει αλλού...Κρήτη βέβαια δεν θα βρει πουθενά αλλά δεν πειράζει...Μακριά και αγαπημένοι...

 7. avatar Ματινα Χανια

  Δυστυχώς οι καινούργια γενιά της Κρήτης ΜΟΝΟ ντροπή !!
  Οι παλαιότερες γενιές ήταν αξιοπρεπείς,φιλόξενοι,δεν το έπεσαν ψευτόμαγκες ,προσπαθούσαν να εξελιχθούν, σεβόταν τους άλλους , δεν κουβαλούσαν όπλα πηγαίνοντας να πιουν καφέ με τα παιδιά τους και την γυναίκα τους στο παλαιό λιμάνι, δεν φορούσαν μαύρα για μαγκιά ΑΛΛΑ για πένθος. Όλα αυτά δεν υπάρχουν . Βρίζουμε τους πάντες, δεν σταματάμε για να περάσει ένας ηλικιωμένος τον δρόμο μέσα στον ήλιο και αν κάποιος τολμήσει και τον αφήσει να περάσει θα φάει το βρισιμο της αρκούδας! Οδηγούμε σαν τρελοί ,αν είμαστε μόνοι μας και έχουμε νεύρα θα τα βάλουμε με κάποια γυναίκα, με άνδρα δύσκολο εκτός και αν είμαστε πολλοί. Δεν έχουμε σχέση με τον Ξυλούρη,Καζαντζακη ,Θεοδωράκη και τόσους άλλους σπουδαίους. Τώρα το μόνο που μας νοιάζει είναι τα λεφτά ,τα εύκολα πολλά λεφτά και τσιγκουνιά φουλ!!!!!!

 8. avatar κρητικος old fashioned

  ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΛΑΛΗΣΑΝΤΑ.ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΙ ΑΓΡΙΝΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΑ Ν ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΟΜΑΔΑ ΚΥΝΗΓΩΝ,ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΣ ΧΑΛΟΥΣΑΝ ΤΑ ΣΠΑΤΡΑ,ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΑΦΙΕΣ Η\' ΠΡΟΑΓΩΓΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ;ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, ΑΣ ΡΩΤΗΣΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΟΙΟΝ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ :ΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ Η\' ΤΟΝ ΠΑ\'Ι\'ΣΙΟ;

 9. avatar Ψιτ

  Κύριε αρθρογράφε μη δημιουργείς έχθρες και αντιπαλότητες με τις ανόητες φαντασιώσεις σου!
  Ντροπή σου.

 10. avatar εσυ που εγραψες το αρθρο…..

  εχεις ακουσει για κανα παληκαρι απο το νομο αρκαδιας,απο την ευβοια,απο την λαρισσα,απο την κοζανη,απο τα γρεβενα κ απ ολη την ΕΛΛΑΔΑ γενικα,εχεις ακουσει κ εχεις δει να κανουν τα αισχη που κανουν στη κρητη;κ μην αρχισουμε να τα απαριθμουμε τωρα.αστο καλυτερα,δεν συμφερει κανεναν.αυτο βεβαια σε καμια περιπτωση,οσον αφορα εμενα φυσικα,δεν σημαινει οτι εχω αρνητικα συναισθηματα για την υπεροχη κρητη κ τους ανθρωπους της.κ μας ομως στην υπολοιπη ΕΛΛΑΔΑ,μας στενοχωρει να χαλατε τις εντυπωσεις λεγοντας κ κανοντας τοσο σοβαρα κ ακυρα πραγματα.αδικειτε κ τους εαυτους σας κ το νησι σας.κ οσοι ανθρωποι στη κρητη νιωθετε αυτο το βαρος,της αδικης κριτικης κ καλα,αφηστε τα αυτα κ κοιταχτε οσο μπορειτε να αλλαξετε μυαλα στους θερμοαιμους συμπολιτες σας κ να τους διαπαιδαγωγησετε απο το μηδεν.απο την αρχη.κ μη κουνατε εσεις το δαχτυλο στην υπολοιπη ΕΛΛΑΔΑ.

 11. avatar Ολες οι περιοχες

  εχουν τα κακως κειμενα. Και εγω εχω διαπιστωσει οτι ο καλυτερος στον Πυργο εχει σκοτωσει την μανα του και θα επρεπε να τους γινει υποχρεωτικη στειρωση αλλα δεν ειναι δικαιο. Με την Κρητη συμβαινει οτι ο καθε ανερματιστος παλικαρας οπλοφορει και στην πιο απλη περιπτωση κουβαλαει μαχαιρι. Αυτο ειναι το προβλημα που δινει αερα σε ανεγκεφαλους να βιαζουν ή να σκοτωνουν Γιακουμηδες

 12. avatar Ντροπιασμένος Κρητικός

  Γιατί υποστηρίζουν όλοι φράσεις όπως : Εμείς οι Κρητικοί είμαστε λεβέντες κ.τ.λ. ;
  Αν είμαστε όλοι λεβέντες, φοβάμαι ότι είμαστε και όλοι Αλεξανδρίδηδες.

  Ας σταματήσουμε πρώτα εμείς οι Κρητικοί λοιπόν να νομίζουμε και να διαφημίζουμε στους άλλους ότι είμαστε όλοι λεβέντες, επειδή για παράδειγμα ο Δασκαλογιάννης ήταν λεβέντης για να σταματήσουν και οι αυτοί να νομίζουν ότι είμαστε όλοι Αλεξανδρίδηδες, όταν εμφανίζεται και κανένας τέτοιος μπροστά μας.

 13. avatar Το άρθρο μόνο εν μέρει σωστό

  Το άρθρο μόνο εν μέρει σωστό: στις γενικές του αποψεις περί ατομικής ευθύνης η οποία δεν πρέπει να γενικεύεται. ΟΜΩΣ, υπάρχει μια τοπική κουλτούρα στην Κρήτη, όπου δύσκολα ορίζεις τα όρια ανάμεσα στην κρητική λεβεντοσυνη και την κρητική άξεστη μαγκιά. Και αυτή η επαναλαμβανόμενη περισσότερο του δέοντος άξεστη μαγκιά δεν έχει να κάνει με κανένα προϋπάρχοντα πολιτισμό ούτε εξευμενιζεται με αναφορά σε μεμονωμένες προσωπικότητες του πνευματικού βίου. Εντάσσεται σε μια ιδιόμορφη τοπική λαϊκή παράδοση η οποία επιδρά στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων της και δυστυχώς κακοχαρσκτηριζοντσι συλλήβδην όλοι οι Κρητικοι.

 14. avatar HeJazz

  Σωστος

 15. avatar ααααααα

  ρε σεις δεν είναι τυχαιο που τα βαζουν με την κρητη,,,,δε εχουν προηγουμενα αλλα εχουν πλειστα παραδείγματα...οποιος εχει παει εχει δει δυο ακραιους κρητικους...τους καλους και φιλόξενους και αυτους που τσακωνονται και πουλανε μαγκια με το παραμικρο,και αν δεν τους παιρνει πανεε και φερνουνε οκο το συγγαινολοι,πακισταν και αιγυπτο μου θυμιζει,,,και δυστηχως τα φαινομενα είναι πολλα....

 16. avatar Δεν τα λεμε

  Μονο εμεις αδερφε...η ιστορια της Ελλαδας το λεει...μεχρι και η θρησκευτικη ιστορια...Πας Κρης ψευτης!
  Σιγα τον Καζαντζακη μη χεσω καταρχας και δευτερον...μαμιας ηθελε να το παιξει ο Αλεξανδριδης οπως ολοι οι βλακες της γενιας του...αρκετα τον στησατε στον τοιχο ολοι οι αμεμπτοι κι ευσεβεις

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει