Για τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα του κορονοϊού όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra (χθες 4 Μαΐου), στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1, καθώς και στον τηλεοπτικό σταθμό Open, στο αντίστοιχο πρωινό πρόγραμμα.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε (ΕΡΤ1) ότι οι Έλληνες πολίτες έδειξαν πολύ υπεύθυνη στάση και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και ότι υπήρχε συγκεκριμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός, με τους βοηθούς επιβατών, οι οποίοι θα βρίσκονται όλο το Μάιο σε καθημερινή βάση στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης μετρό με λεωφορεία.

457.000 επικυρώσεις χθες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Επίσης, ανέφερε ότι από χθες στα ΜΜΜ πραγματοποιήθηκαν 457.000 επικυρώσεις, ενώ τη Δευτέρα 27 Απριλίου, που ίσχυαν ακόμη οι περιορισμοί μετακίνησης είχαν πραγματοποιηθεί 258.000 επικυρώσεις (σημειώθηκε δηλαδή αύξηση της τάξης του 77%).

Ο κ. Καραμανλής διηγήθηκε όμως και τη δική του εμπειρία από τη χθεσινή επίσκεψη του σε έναν από τους βασικούς σταθμούς ανταπόκρισης του μετρό με λεωφορεία στην Ακαδημία, η οποία όπως τόνισε δείχνει και πόσο σημαντικό είναι το στοιχείο της ατομικής ευθύνης. «Επιβιβάστηκε στην οδό Ακαδημίας ένας επιβάτης χωρίς μάσκα. Πριν καν να επέμβει η Αστυνομία ή οι άνθρωποι του ΟΑΣΑ, οι άλλοι επιβάτες του είχαν πει: “Κοίταξε να δεις, πρέπει να φορέσεις τη μάσκα σου, δεν μπορείς να επιβιβαστείς έτσι”», ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μέσω του Open.

«Προέχει η δημόσια υγεία»

Παράλληλα, είπε μέσω της πως συνεχίζονται οι απολυμάνσεις με εντατικούς ρυθμούς, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους όπως οι στάσεις των αστικών λεωφορείων, ότι έχουν τοποθετηθεί σημάνσεις επιδαπέδιες και στα καθίσματα, ώστε να γνωρίζει το επιβατικό κοινό που επιτρέπεται να καθίσει και που όχι, καθώς και θα μπαίνουν και εμβόλιμα δρομολόγια.

Ειδικότερα, εξήγησε στο Open ότι σε γραμμές με μεγάλη επιβατική κίνηση, θα έρχονται διαδοχικά ένα λεωφορείο – «φυσαρμόνικα» και ένα απλό. Εμβόλιμα δρομολόγια θα μπαίνουν σε ώρες αιχμής και στο μετρό. Επισήμανε ότι με την τηλεματική οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για το επόμενο δρομολόγιο και τόνισε: «Αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε είναι οι ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες μεταφοράς επιβατών. Επομένως ας καθυστερήσουμε, προέχει η δημόσια υγεία. Μην μπούμε σε ένα λεωφορείο όταν είναι γεμάτο. Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε να έχουμε έναν υπάλληλο του ΟΑΣΑ ή έναν αστυνομικό σε κάθε λεωφορείο».

Πίστωση για τους κατόχους καρτών του ΟΑΣΑ – Θα βρεθεί λύση και για ΟΑΣΘ

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε (ΕΡΤ1) ότι οι κάτοχοι καρτών απεριόριστων διαδρομών θα έχουν πίστωση για τις ημέρες που δεν τις έχουν χρησιμοποιήσει στην αγορά της επόμενης κάρτας, ενώ όσοι προμηθευτούν ετήσια κάρτα, θα έχουν επιπλέον 10% έκπτωση.

Όσον αφορά στις κάρτες απεριόριστων διαδρομών του ΟΑΣΘ, όπου δεν υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο, διαβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί λύση και για το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης.

«Και για τα ταξί, ακούμε τους ειδικούς»

Ερωτηθείς για τον περιορισμό στον αριθμό επιβατών στα ταξί (ΕΡΤ1), ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι κατανοεί τον προβληματισμό των επαγγελματιών οδηγών, οι οποίοι υπενθύμισε ότι έχουν ενταχθεί στους ΚΑΔ. Σημείωσε ότι ο κ. Χαρδαλιάς και ο κ. Τσιόδρας έχουν διευκρινίσει πως υπάρχουν εξαιρέσεις για τη συνοδεία ανηλίκων ή τη μεταφορά σε νοσοκομείο. Ζήτησε «λίγο υπομονή για να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση», υπογραμμίζοντας ότι το σταδιακό άνοιγμα γίνεται με σχέδιο και με βάση τις οδηγίες των ειδικών, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν συμβουλέψει με τον πιο κατάλληλο τρόπο την κυβέρνηση.

«Καλό είναι εμείς οι πολιτικοί να μην κάνουμε του κεφαλιού μας, καλό είναι να ακούμε τους ειδικούς ακόμη κι όταν αυτό ξέρετε μπορεί να έχει και ένα μικρό πολιτικό κόστος», κατέληξε.

Διακρατικές συμφωνίες, εάν η Ευρώπη δεν βρει φόρμουλα για τις αερομεταφορές

Όσον αφορά στις αερομεταφορές, ο κ. Καραμανλής σημείωσε από την εκπομπή της ΕΡΤ1 πως η κυβέρνηση έκανε και κάνει ό,τι είναι δυνατό και για τις δυο αεροπορικές εταιρείες, έχοντας μεταξύ άλλων προβλέψει για αναστολή πληρωμών και νομοθέτηση για τα vouchers, ώστε να ξεπεράσουν αυτό το δίμηνο – τρίμηνο.

«Θέλουμε να ελπίζουμε, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, χτες, στη συνέντευξή του στο CNN, ότι από την 1η Ιουλίου αν όλα πάνε καλά θα αρχίσει η χώρα σιγά – σιγά να ανοίγει και να δέχεται τους επισκέπτες», πρόσθεσε.

Και τόνισε: «Γι’ αυτό τον λόγο είμαστε και σε συνεργασία όλα τα συναρμόδια υπουργεία, εάν και εφόσον η Ευρώπη αποτύχει να βρει μια φόρμουλα για το πώς θα ανοίξουν οι αερομεταφορές, να μπούμε σε μια διαδικασία διακρατικών συμφωνιών, με χώρες οι οποίες κι αυτές υγειονομικά τα έχουν πάει πολύ καλά».

Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής παρενέβη (Open) υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής της ΕΥΔΑΠ, αλλά και ότι με απόφαση της κυβέρνησης δεν πραγματοποιείται αυτή τη χρονική περίοδο καμία διακοπή νερού. Απηύθυνε επομένως θερμή παράκληση στους καταναλωτές να μη συνωστίζονται στα περιφερειακά γραφεία της εταιρείας. Ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Χάρη Σαχίνη, ζητώντας να επιλυθούν όποια προβλήματα.

Από την ερχόμενη εβδομάδα οι εξετάσεις υποψηφίων οδηγών

Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε επίσης μέσω του Kontra ότι από την ερχόμενη εβδομάδα, αρχίζουν ξανά οι εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης, φυσικά με όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, αλλά και με μια πολύ μεγάλη αλλαγή: «Πλέον, όποιος περάσει τις εξετάσεις, θα λαμβάνει αμέσως, ψηφιακά, το δίπλωμά του. Και θα αρκεί να το δείχνει στο κινητό του. Τέλος οι αναμονές, τέλος η γραφειοκρατία, τέλος η ταλαιπωρία χωρίς λόγο», τόνισε.

Επίσης, από το ίδιο Μέσο, ερωτηθείς για τα σενάρια πρόωρων εκλογών, τόνισε ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ψήφισαν κυβέρνηση μόλις τον περασμένο Ιούλιο και δέκα μήνες μετά, όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η αποδοχή της κυβέρνησης έχει μεγαλώσει, γιατί μια βασική προσδοκία που έχουν οι πολίτες από την κάθε κυβέρνηση, είναι να οδηγήσει σωστά τη χώρα σε μια κρίση.

«Επιτέλους, λοιπόν, οι Έλληνες εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους. Αυτή είναι μια κατάκτηση του ελληνικού λαού και δεν νομίζω ότι χρειάζονται νέες εκλογές για να επιβεβαιωθεί», σημείωσε καταληκτικά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.