Χρήματα, πορτοφόλια, πολύτιμα έγγραφα, πακέτα με εμπορεύματα μεγάλης αξίας εντοπίζονται και παραδίδονται είτε στους κατόχους τους, είτε στην αστυνομία, από εργαζόμενους στους δήμους της Θεσσαλονίκης, ενώ εκτελούν το ωράριο εργασίας τους. Άνθρωποι του μόχθου, που αποτελούν λαμπρά παραδείγματα ήθους και εντιμότητας, όπως ακριβώς συνέβη και με την υπάλληλο του δήμου Αθηναίων, η οποία βρήκε και παρέδωσε τσάντα που περιείχε 19.000 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση στον δήμο Θέρμης, όπου εργαζόμενη στην υπηρεσία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, την ώρα που τακτοποιούσε στα ράφια ρούχα και άλλα αντικείμενα που χάρισαν δημότες για να μοιραστούν στη συνέχεια σε ευπαθείς ομάδες που τα έχουν ανάγκη, βρήκε μέσα σε παντόφλες 2.000 ευρώ. «Οι δημότες μας φέρνουν ρούχα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και η υπάλληλος, καθώς τα τακτοποιούσε, βρήκε τα χρήματα κρυμμένα μέσα σε ένα ζευγάρι παντόφλες. Δεν το σκέφτηκε καθόλου και τα παρέδωσε στην αστυνομία», αναφέρει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

Ένα πορτοφόλι με αρκετά χρήματα βρήκε και ένας συνταξιούχος (πλέον σήμερα), υπάλληλος στον τομέα της καθαριότητας του δήμου Πυλαία – Χορτιάτη. Το πορτοφόλι, όπως τόνισε ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ανήκε σε μία καλόγρια σε μοναστήρι, στην οποία και επιστράφηκε. «Ο εργαζόμενός μας ήταν οδοκαθαριστής και βρήκε το πορτοφόλι κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Ο εργαζόμενός μας ήταν οδοκαθαριστής. Οι καλόγριες τον κάλεσαν στο μοναστήρι, όπου για να τον ευχαριστήσουν τού έδωσαν ένα μέρος των χρημάτων, ενώ στη συνέχεια τον καλούσαν αρκετά συχνά για να τις επισκεφτεί», υπογράμμισε ο κ. Καϊτεζίδης.

Στον δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη υπήρξαν δύο ακόμη συμβασιούχοι υπάλληλοι στον τομέα της καθαριότητας που βρήκαν και παρέδωσαν στην υπηρεσία πολύτιμα έγγραφα, άκρως απαραίτητα για δημότισσα και για το λόγο αυτό βραβεύτηκαν από τη διοίκηση.

Ένα δέμα με εμπορεύματα μεγάλης αξίας βρήκε πριν από μικρό χρονικό διάστημα ένας υπάλληλος του δήμου Καλαμαριάς, το οποίο παρέδωσε στην εταιρεία που ανήκε. Η εταιρεία, με επιστολή της, ενημέρωσε τον δήμαρχο Γιάννη Δαρδαμανέλη, ευχαριστώντας τον υπάλληλο για την αξιέπαινη, όπως τόνισε, πράξη του.

«Οι εργαζόμενοι βρίσκουν αρκετές φορές πορτοφόλια στους δρόμους. Με βιβλιάρια, κάρτες ανάληψης, έγγραφα και τα αποδίδουν στους δικαιούχους αποδεικνύοντας το ήθος τους», ανέφερε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. Ο δήμος έχει τιμήσει, μάλιστα, στο παρελθόν δύο εργαζόμενους στην καθαριότητα, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της εργασίας τους βρήκαν και στη συνέχεια παρέδωσαν στις αρχές ένα σημαντικό χρηματικό ποσό.

Στους δήμους απευθύνονται και αρκετοί πολίτες που είτε τους έχουν κλέψει άγνωστοι δράστες την τσάντα ή το πορτοφόλι, είτε τους έχουν σπάσει το τζάμι του αυτοκινήτου, αρπάζοντας από μέσα πολύτιμα έγγραφα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης- Συκεών Σίμο Δανιηλίδη. «Είναι αρκετοί αυτοί που απευθύνονται σ’ εμάς ύστερα από κλοπή, σκεπτόμενοι την περίπτωση που οι εργαζόμενοι μας, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους μπορεί να δουν ή να εντοπίσουν κάτι από τα απωλεσθέντα», τονίζει.

Ωστόσο, ορισμένες φορές, οι εργαζόμενοι στους δήμους δεν καλούνται να βρουν μόνο αντικείμενα αλλά και ανθρώπους, στο πλαίσιο της υπηρεσίας τους. Δύο δημοτικοί αστυνομικοί του δήμου Θεσσαλονίκης, ύστερα από κλήση της «Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις Εξαφανίσεις 116000» και επιχείρηση που στήθηκε πριν από μερικά 24ωρα από το «Χαμόγελο του Παιδιού» και την Ελληνική Αστυνομία, κατάφεραν να εντοπίσουν μέσα λίγες ώρες σε γειτονιά, ανατολικά της πόλης, ένα 11χρονο κορίτσι που είχε εξαφανιστεί, βάζοντας έτσι τέλος στην περιπέτεια της οικογένειας.

Δήμαρχος βρήκε και παρέδωσε 30.000 ευρώ

Ένα μεγάλο χρηματικό ποσό βρήκε και παρέδωσε στον ιδιοκτήτη του και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, την περίοδο της πρώτης δημαρχιακής του θητείας, κατά τη διάρκεια επιχείρησης αποχιονισμού. «Ήταν χειμώνας με χιόνια και παγετό και βρισκόμουν έξω από την Εθνική Τράπεζα στην πλατεία Επταλόφου γιατί ρίχναμε αλάτι στους δρόμους. Την ώρα που προσπαθούσα να περάσω ανάμεσα από δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα, στο ρείθρο του δρόμου, πάτησα πάνω σε κάτι σκληρό κι έπεσα», εξιστορεί, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κυρίζογλου.

«Γύρισα να δω τι ήταν και βρήκα έναν κίτρινο φάκελο αλληλογγραφίας δεμένο με λάστιχο», συνέχισε και πρόσθεσε: «Τον άνοιξα και βρήκα ένα “τούβλο” με λεφτά. Τριάντα χιλιάδες ευρώ. Κοιτάω τα χρήματα, κοιτάω και την τράπεζα… Μπήκα κατευθείαν στον ταμία του υποκαταστήματος, ο οποίος θυμόταν σε ποιον είχε δώσει τα χρήματα. Ήταν ενός ανθρώπου που είχε πουλήσει το ταξί του».