Πανέτοιμα να υποδεχθούν τους παραγωγούς είναι τα ελαιοτριβεία της ευρύτερης περιοχής της Αμαλιάδας. Η φετινή χρονιά ωστόσο αναμένεται δυσκολότερη από όλες τις προηγούμενες, με την ακαρπία να αγγίζει το… 70% της παραγωγής!

Ακόμα και στην περιοχή της Πηνείας, όπου τα ελαιοτριβεία και οι παραγωγοί είχαν εναποθέσει τις τελευταίες τους ελπίδες, η ακαρπία έχει επιφέρει, αν και σε μικρότερη έκταση, πλήγμα!

«Η χρονιά αναμένεται και πολύ δύσκολη και γεμάτη γκρίνια» είπε στην εφημερίδα «Πατρίς» ο κ. Σάκης Παναγιωτόπουλος που διατηρεί το ελαιοτριβείο του στον δρόμο του Γερακίου και συνέχισε: «Περιμένουμε φέτος τους παραγωγούς να έρχονται με τρία σακιά ελιές, που άλλες χρονιές τα τρία σακιά θα τα άφηναν αμάζευτα, για να τους κάνουμε λάδι…

Δυστυχώς η χρονιά είναι πολύ άσχημη. Η ακαρπία είναι τέτοια που ζήτημα είναι αν θα πάρουμε 30% της παραγωγής. Αν και θα υπάρξει μια έλλειψη στην εσωτερική αγορά, η τιμή του λαδιού δεν πιστεύω να αυξηθεί, καθώς η τιμή του δεν καθορίζεται από την Ελλάδα. Εάν η Ισπανία βγάλει φέτος παραπάνω λάδι, θα πάρουμε από εκεί».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοτριβείς ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε: «Το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των ελαιοτριβείων σε συνδυασμό με την ακαρπία αποτελούν πρόβλημα. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι αυτό της διάθεσης των αποβλήτων. Τα νόμιμα ελαιοτριβεία τα κυνηγάνε και τα παράνομα βρίσκονται στο απυρόβλητο. Επίσης, θέλω να ρωτήσω κάτι άλλο. Αν τα ελαιοτριβεία μολύνουν, γιατί σηκώνουμε κάθε καλοκαίρι γαλάζια σημεία στην παραλία της Κουρούτας;».

Την επόμενη εβδομάδα αναμένει να υποδεχθεί τους πρώτους παραγωγούς της χρονιάς και ο κ. Δημήτρης Αδαμόπουλος που διατηρεί το ελαιοτριβείο του στον δρόμο του Κρυονερίου.
«Είμαστε πανέτοιμοι και ευελπιστούμε την επόμενη εβδομάδα να ξεκινήσουμε. Βέβαια αυτό θα εξαρτηθεί από τον καιρό αλλά και από το πότε θα μας “ενοχλήσουν” οι παραγωγοί» είπε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Αδαμόπουλος και συνέχισε: «Η περυσινή παραγωγή ήταν πάρα πολύ καλή. Φέτος η ακαρπία είναι μεγάλη, είναι απελπιστικά τα πράγματα. Σχεδόν όλο το χρόνο συντηρούμε, βελτιώνουμε και λειτουργούμε το ελαιοτριβείο. Για να μπορέσουμε να καλύψουμε όλο αυτό το κόστος πρέπει να υπάρξει και ο ανάλογος τζίρος διαφορετικά δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Τέλος, σε ότι αφορά την τιμή του λαδιού ο κ. Αδαμόπουλος είπε: «Το λάδι είναι παγκόσμιο προϊόν, η τιμή του δεν επηρεάζεται από την ελληνική παραγωγή. Αν δεν βγάλει λάδι μια χρονιά η Ελλάδα, θα βγάλει η Ισπανία. Και η Ισπανία φέτος μάλλον θα έχει την διπλάσια παραγωγή».

Τέλος, ο κ. Σπύρος Παπαζαφειρόπουλος, που διατηρεί ελαιοτριβείο στο Χάβαρι, είπε στην εφ. «Πατρίς»: «Ευελπιστούμε στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας να ξεκινήσουμε. Η περιοχή μας δεν έχει ελιές παρά κάτι λίγες σε υψώματα. Ο καιρός τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας ήταν ιδιαίτερα ζεστός με αποτέλεσμα οι ελιές να μην μπορέσουν να δέσουν καρπό. Θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά και για τους παραγωγούς και για εμάς τους ελαιοτριβείς».

Πηγή: patrisnews.com