Στο διεθνές συνέδριο: «Εμβάθυνση της φιλίας των πόλεων, συνεργασίας και από κοινού ευκαιριών ανάπτυξης», που πραγματοποιείται στις πόλεις Jinan και Qingdao, στην περιφέρεια Σαντόνγκ της Κίνας θα συμμετάσχει ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ελληνικής αποστολής στην Κίνα, θα οριστικοποιηθεί το Μνημόνιο Αδελφοποίησης μεταξύ Δήμου Πειραιά και Δήμου Qingdao.

Ο κ. Μώραλης αναμένεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις με αξιωματούχους, προκειμένου να συζητηθούν ενδεχόμενες συνέργειες μεταξύ Δήμου Πειραιά και Δήμου Qingdao, κυρίως στους τομείς του πολιτισμού, αθλητισμού, τουρισμού, αλλά και επιχειρηματικότητας.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια ο Δήμος έχει καταφέρει να ενισχύσει τις σχέσεις του με πόλεις-λιμάνια της Κίνας, όπως είναι η Qingdao, αλλά και η Σαγκάη, επισημαίνοντας πως επιθυμία της δημοτικής αρχής, είναι να υλοποιεί συνέργειες με μεγάλες πόλεις του εξωτερικού. Επεσήμανε δε πως η πόλη Qingdao διαθέτει χαρακτηριστικά του Πειραιά, λέγοντας πως είναι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι στην Κίνα, με έντονη ναυτιλιακή και τουριστική δραστηριότητα. Ο κ. Μώραλης ανέφερε επίσης, πως η αδελφοποίηση του Δήμου Πειραιά με τον Δήμο Qingdao σηματοδοτεί μια νέα αρχή στις σχέσεις των δύο πόλεων, προσθέτοντας: «Στόχος μας με την παρουσία μας στις πόλεις Jinan και Qingdao είναι να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πειραιά. Ισχυροποιούμε τη θέση μας στο διεθνές περιβάλλον και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, προκειμένου ο Πειραιάς να γίνει ακόμα πιο εξωστρεφής και περισσότερο δεκτικός σε συνέργειες, με στόχο να αποκομίσει οφέλη η πόλη μας και οι κάτοικοί της».

Στο συνέδριο συμμετέχουν εκπρόσωποι από 50 και πλέον χώρες από όλο τον κόσμο, ενώ για τον κ. Μώραλη αυτή είναι δεύτερη φορά που επισκέπτεται την πόλη Qingdao, στο πλαίσιο ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο Δήμων. Επίσης αντιπροσωπεία του Δήμου Qingdao έχει επισκεφθεί τον Δήμο Πειραιά, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη της ελληνικής αποστολής στην Κίνα θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου και πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης των Δήμων Jinan και Qingdao.