Ανησυχία προκαλούν οι αριθμοί στο προσφυγικό – μεταναστευτικό το τελευταίο διάστημα, καθώς η Ελλάδα έχει δεχθεί φέτος τις περισσότερες αφίξεις στην περιοχή της Μεσογείου (περίπου 45.600 από τις 77.400 αφίξεις). Τον Σεπτέμβριο οι θαλάσσιες αφίξεις, κυρίως οικογενειών από το Αφγανιστάν και τη Συρία, ήταν 10.258 και ο αριθμός αυτός ήταν ο υψηλότερος μηνιαίος από το 2016.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε την Τρίτη την ελληνική κυβέρνηση να μετακινήσει επειγόντως χιλιάδες αιτούντες άσυλο από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών στην ενδοχώρα.

Ο διεθνής οργανισμός σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε την κατάσταση στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κω «κρίσιμη» και τις συνθήκες «ανεπαρκείς και επισφαλείς».

Η Ύπατη Αρμοστεία κάλεσε τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τα σχέδια για τη μεταφορά στην ενδοχώρα πάνω από 5.000 αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη λάβει έγκριση για να συνεχίσουν τη διαδικασία ασύλου, ταυτόχρονα με τη δημιουργία νέων θέσεων στέγασης στην ηπειρωτική Ελλάδα, «όπου τα περισσότερα κέντρα λειτουργούν στα όρια της χωρητικότητάς τους».

Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για προτεραιοποίηση της ανακούφισης της πίεσης από τα νησιά και της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών, ωστόσο σημειώνει ότι προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η ταλαιπωρία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς μόνο ένα στα τέσσερα βρίσκεται σε ξενώνα κατάλληλο για την ηλικία του. Όπως περιγράφει, «περίπου 500 παιδιά στεγάζονται μαζί με ενηλίκους με τους οποίους δεν έχουν κάποια συγγενική σχέση σε μια μεγάλη σκηνή στη Μόρια. Στη Σάμο, πάνω από δέκα ασυνόδευτα κορίτσια κοιμούνται σε βάρδιες σε ένα μικρό κοντέινερ, ενώ άλλα παιδιά αναγκάζονται να κοιμούνται στις οροφές των κοντέινερ». Απευθύνει δε έκκληση στα ευρωπαϊκά κράτη να ανοίξουν θέσεις για τη μετεγκατάσταση των παιδιών αυτών ως άμεση προτεραιότητα.

Ακόμα 243 αιτούντες άσυλο έφτασαν χθες στη Λέσβο

Στο μεταξύ, έξι σκάφη με 243 αιτούντες άσυλο άνδρες, γυναίκες και κυρίως μικρά παιδιά, έφτασαν στη Λέσβο από τα απέναντι παράλια, χθες από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 2 μετά το μεσημέρι. Οι βάρκες έφθασαν ακόμα και στην περιοχή του Καρά Τεπέ, λίγο έξω από τα σπίτια του βόρειου άκρου της πόλης της Μυτιλήνης, ενώ τέσσερις από αυτές έφθασαν στη βόρεια Λέσβο στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς.

Ο συνολικός πληθυσμός αιτούντων άσυλο στην περιοχή της πόλης της Μυτιλήνης φτάνει στους 15.000, παρά τις επιχειρήσεις αποσυμφόρησης κατά τις οποίες περίπου 2.000 άτομα μετακινήθηκαν σε δομές στο εσωτερικό της Ελλάδας τις τελευταίες 20 μέρες. Ο πληθυσμός του καταυλισμού της Μόριας φτάνει τις 13.000 περίπου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, στη Λέσβο όλο το Σεπτέμβριο έφθασαν 5.017 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή περίπου 168 άνθρωποι τη μέρα. Από αυτούς το 63% ήταν από το Αφγανιστάν και το 22% από τη Συρία.

Άμεση αποσυμφόρηση της Σύμης ζητούν οι αστυνομικοί

Την άμεση αποσυμφόρηση της Σύμης από τους μετανάστες, απαιτεί -με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη- η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου. «Έχει γίνει απόβαση στο μικρό ακριτικό νησί και έχει καταληφθεί από μετανάστες» αναφέρει, τονίζοντας ότι τόσο οι κάτοικοι όσο και οι υπηρετούντες αστυνομικοί βρίσκονται στα όριά τους.

Στην ανακοί8νωση αναφέρεται: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης μας, λόγω της όξυνσης του μεταναστευτικού, βρέθηκε σήμερα στο νησί της Σύμης, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος του προβλήματος και την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.

Τα όσα πραγματικά συμβαίνουν στο πολύπαθο αυτό νησί, δεν μπορούν να μεταφερθούν με φωτογραφίες ή βίντεο, πόσο μάλλον με ένα έγγραφο. Παρόλα αυτά εμείς θα κάνουμε μια προσπάθεια να αποτυπώσουμε την επικρατούσα κατάσταση, με την παρούσα επιστολή μας.

Στην πραγματικότητα έχει γίνει απόβαση στο μικρό ακριτικό νησί και έχει καταληφθεί από τους μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται παντού. Τουλάχιστον -400- αλλοδαποί βρίσκονται στην Σύμη και έχουν κατακλύσει Αστυνομικό Τμήμα και Λιμεναρχείο, με αποτέλεσμα να κατασκηνώνουν παντού και να κοιμούνται σε χαρτόκουτα. Από θέμα συνθηκών υγιεινής δεν γίνεται λόγος, καθότι όλοι αντιλαμβανόμαστε που εξυπηρετούν τις προσωπικές τους ανάγκες, καθ’τι η μία τουαλέτα του Α.Τ. Σύμης σίγουρα δεν επαρκεί.

Επειδή η τοπική κοινωνία, καθώς και οι εκεί υπηρετούντες Αστυνομικοί , βρίσκονται στα όρια τους, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1)την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και την μεταφορά τους σε ειδικές δομές .

2)την αύξηση των οργανικών θέσεων στο Α.Τ. Σύμης προκειμένου να ενισχυθεί με μόνιμη δύναμη.

3)την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του κτηρίου που στεγάζεται το Α.Τ. Σύμης, το οποίο παραχωρήθηκε αυθαίρετα και χωρίς την συναίνεση της Υπηρεσίας, στο Λιμεναρχείο Σύμης, γεγονός που μας εμποδίζει να προβούμε στις απαραίτητες παρεμβάσεις για την βελτίωση των συνθηκών παραμονής και διαβίωσης των μεταναστών –προσφύγων».

«Καταυλισμός δυστυχίας» η Μόρια

Την ίδια ώρα, η προσφυγική οργάνωση Pro Asyl υποστηρίζει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για προγράμματα μεταφοράς των προσφύγων από τη Μόρια σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Με δηλώσεις του πριν τη σημερινή συνάντηση της καγκελαρίου με προσφυγικές οργανώσεις ο εκτελεστικός διευθυντής της Pro Asyl, Γκύντερ Μπούρκχαρτ χαρακτήρισε τα προσφυγικά hot spot στην Ελλάδα ως «καταυλισμούς της δυστυχίας» και «από ανθρώπινης πλευράς απαράδεκτα». Κατά την επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα σε αυτά τα κέντρα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι εκεί βρίσκονται σε «πλήρη απόγνωση». Ειδικά η Μόρια έχει μετατραπεί σε μια «παραγκούπολη» με «σκουπίδια βουνό» και «ανθρώπους χωρίς προοπτική».

Σύμφωνα με την Pro Asyl, στη Μόρια βρίσκονται και ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που έχουν συγγενείς στη Γερμανία. Πολυάριθμα αιτήματά τους για ανάληψη ευθύνης απορρίφτηκαν από τις γερμανικές αρχές, επειδή η Ελλάδα δεν τήρησε τις προθεσμίες. Για αυτό το λόγο η Γερμανία δεν είναι πλέον αρμόδια για αυτούς τους ανήλικους, επεσήμανε ο κ. Μπούρκχαρτ.

Από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν επιβεβαίωσε τις καταγγελίες. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, η Ελλάδα υπέβαλε από τις αρχές του χρόνου ως τις 31 Αυγούστου 1.102 αιτήματα ανάληψης ευθύνης για πρόσφυγες, ανεξαιρέτως ηλικίας, από τα οποία οι γερμανικές αρχές έχουν εγκρίνει 409. Η Γερμανία έχει δεχτεί αυτό το διάστημα με αυτή τη διαδικασία 531 άτομα από την Ελλάδα. Κατά την άποψη του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών όλα «λειτουργούν ομαλά».