Απεργία 2 Οκτωβρίου: «Παραλύει» όλη η χώρα, οι κινητοποιήσεις και οι πορείες

Δείτε αναλυτικά ποιοι συμμετέχουν στο μεγάλο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ


ΕΛΛΑΔΑ
15:27
01/10/2019
Απεργία 2 Οκτωβρίου: «Παραλύει» όλη η χώρα, οι κινητοποιήσεις και οι πορείες
17
loading

Μεγάλη απεργία αναμένεται αύριο 2 Οκτωβρίου με σχεδόν όλους τους εργαζόμενους σε κλάδους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να συμμετέχουν.

Η απεργία που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου είναι η συνέχεια των προηγούμενουν κινητοποιήσεων ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση.

Επιπλέον, σε συνέχεια της αντίστοιχης μεγάλης κινητοποίησης της 24ης Σεπτεμβρίου, συνδικαλιστικές οργανώσεις, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, αποφάσισαν στάσεις εργασίας και απεργία για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου.

ΑΔΕΔΥ

Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προκήρυξε στάση εργασίας, από τις 11:00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και άλλα σωματεία, στις 11:00 π.μ., στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή των Ελλήνων.

Παράλληλα, την κήρυξη εικοσιτετράωρης απεργίας στις 2 Οκτωβρίου 2019, αποφάσισαν δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, μετά από το κάλεσμα που απηύθυνε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) «για ανάγκη ουσιαστικής και συντονισμένης απάντησης των συνδικάτων στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο», λαμβάνοντας υπόψη ότι η προσωρινή διοίκηση της Συνομοσπονδίας δεν έχει τη νομική δυνατότητα να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση.

ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ έχει προκηρύξει, επίσης, εικοσιτετράωρη απεργία. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί για τις 10:30 π.μ. στα Προπύλαια, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι η μαζική συμμετοχή εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 24 Σεπτέμβρη έδωσε την κατεύθυνση της συνέχισης και της κλιμάκωσης του αγώνα.

«Να απαντήσουμε στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το "όπλο" μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα συνδικάτα μας και την απεργία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Με στάσεις εργασίας και απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς στην εικοσιτετράωρη απεργία, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Ειδικότερα:

 • Ακινητοποιημένοι θα είναι οι συρμοί στις γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό.
 • Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορούν από τις 9:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ.
 • Επίσης, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού.
 • Το τραμ θα λειτουργεί από τις 9:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι.

Τα σωματεία τους καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στις 11.00 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Στάσεις εργασίας στα ΜΜΜ και την Πέμπτη

Επίσης, οι εργαζόμενοι στο Μετρό -γραμμές 1, 2 και 3- αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας και την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση των σωματείων, «προκηρύσσεται τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, από τις 12:00 έως τις 15:00, με αίτημα τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), η οποία, αν και υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019, δεν τίθεται σε ισχύ», προσθέτοντας ότι η υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη του συνδικαλιστικού κινήματος, «καθώς για μια ακόμα φορά εκδηλώνονται πολύπλευρες επιθέσεις για την κατάργησή τους».

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο απεργίας ή στάσης και των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τη διοίκηση της εταιρείας για υπογραφή ΣΣΕ στην Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ).

Δεμένα τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Εικοσιτετράωρη απεργία αποφάσισαν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία, ενώ η πλειοψηφία της ΠΝΟ απέρριψε το αίτημα για απεργία

Εικοσιτετράωρη απεργία για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, αποφάσισαν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία, με αφορμή τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Το θέμα εξετάστηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), η πλειοψηφία της οποίας απέρριψε την πρόταση για απεργία.

Ωστόσο, τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση από την έναρξη, 00:01 έως τη λήξη, στις 24:00, στις 2 Οκτωβρίου.

Η ΠΕΝΕΝ, που εκπροσωπεί τα κατώτερα πληρώματα στα πλοία της ακτοπλοΐας, σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η απεργία γίνεται στο πλαίσιο της πανεργατικής πανελλαδικής εικοσιτετράωρης απεργίας και το ναυτεργατικό της σωματείο συμμετέχει στην κινητοποίηση στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά στη βάση ομόφωνης απόφασης που έλαβε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, η απεργία αφορά όλα τα πλοία όλων των κατηγοριών που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Καλεί, επίσης, τους επιβάτες και τους οδηγούς ΙΧ και φορτηγών να αποφύγουν την ημέρα εκείνη τη μετακίνησή τους στο λιμάνι του Πειραιά.

Από την πλευρά τους, τα ναυτεργατικά σωματεία της ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ« και της ΠΕΕΜΑΓΕΝ, καλούν τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να συμμετέχουν στην περιφρούρηση της εικοσιτετράωρης απεργίας την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, στα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Η απεργία έχει ως κεντρικό αίτημα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, με το οποίο, όπως αναφέρουν τα ναυτεργατικά σωματεία, «επιχειρείται η υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και ο έλεγχος των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία».

Στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά συμμετέχει και η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά.

ΠΟΕΔΗΝ

Μεταξύ άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προκήρυξε πεντάωρη στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 15:00, στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας και την Πρόνοια, για την απόσυρση του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου», το οποίο, όπως σημειώνει, περιορίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί να μην κατατεθεί προς ψήφιση το εν λόγω νομοσχέδιο, καθώς και την ανάκτηση των δικαιωμάτων (μισθολογικών, εργασιακών, συνδικαλιστικών, κλπ).

ΟΤΟΕ

Στην εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχει και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), τη Διαιτησία, τα μητρώα και τη λειτουργία των συνδικάτων.

Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ)

Το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) πραγματοποιεί κύκλο έκτακτων γενικών συνελεύσεων από τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου 2019, (με προοπτική πραγματοποίησης Ολομέλειας Προέδρων, ανάλογα με την εκτίμηση του ΔΣ), με σκοπό τη χάραξη των επόμενων αγωνιστικών βημάτων διεκδίκησης των αιτημάτων του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετέχουν δυναμικά στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ (με στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ.) και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το ΕΚΑ και άλλα σωματεία, στις 11.00 π.μ., στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.

Παράλληλα, πραγματοποιεί, από κοινού με την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, στις 13:00, στο υπουργείο Παιδείας, με κήρυξη τρίωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου – τρεις πρώτες του απογευματινού, «για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και της υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς του εκπαιδευτικού, προτάσσοντας και διεκδικώντας την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων τους».

Απεργούν και οι δημοσιογράφοι

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κήρυξε εικοσιτετράωρη απεργία, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που αποφάσισαν Ομοσπονδίες, Εργατικά κέντρα και συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου, για τις 2 Οκτωβρίου 2019, από τις 06.00 έως τις 06:00 της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου 2019, σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης «ενάντια στις μνημονιακές παρεμβάσεις που προωθεί το "αναπτυξιακό" πολυνομοσχέδιο και υπονομεύουν διαλυτικά τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, υποβαθμίζοντας καίρια τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar Sagittarius

  Άρχισε το πανηγύρι των συριζαιων, τόσα χρόνια οι εργατοπατέρες τεμπελχαναδες ούτε μιλιά.

  1. avatar έχει αρχίσει

   από το καλοκαίρι ειδικά όταν το μελτέμι γινόταν 8 μποφόρ......

 2. avatar K Georgia

  Μήπως καθημερινά δεν κάνουν απεργία;Σήμερα πήγα σε μία τράπεζα. Ένα ταμείο,κόσμος όχι πολύΣε. Από τις 12.15 μέχρι 2 πάρα οικοση πέρασαν 14 νούμερα. Τα μισά ήταν άκυρα. Η δεύτερη υπάλληλος πήγε 5 φορές 00 δεν
  ξέρω. Κάποια στιγμή και οι δύο πήγαν μέσα. .... επί
  ένα τέταρτο εξυπηρέτηση καμία.Σκέφτηκα να εξυπηρετειθαύμε μόνοι μας.SEF SERVICE. Κανένας δεν διαμαρτυριθηκε. Στις 1 κ μισή ήρθε κάποιος και μας είπε στις 2 κλείνει το ταμείο.ΠΟΙΟ ΝΑ ΚΛΕΊΣΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΌ? ??? Όλοι κάνουν λευκή απεργία.
  ΠΟΥ ΠΆΜΕ ΟΡΕ ΠΟΥ ΠΑΜΕ;;;;;;;ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΜΑΣ.

 3. avatar κοκο σανελ

  ολο υπερβολες 3 κι ο κουκος θα απεργησουν οπως παντα. αντε καντε καμια δουλεια γιατι η χωρα χανεται .

 4. avatar jasmine

  Τι σύμπτωση να είναι αργία η Πέμπτη

  1. avatar K Georgia

   Και μια μέρα άδεια γιατρού, από την σημαία....να τετραημερες διακοπές. ΧΑΛΑΡΆ

 5. avatar μπαγκλαντεζ= ελλας

  άλλα είναι ξεπουλημένα και πρωτεργάτες του ξεπουλήματος είναι αυτοί που μας κατεβάζουν σε απεργίες ρε δεν κάνω ούτε μια απεργία δεν τους χαρίζω ούτε ένα ευρώ ούτε ένα ένσημο φάτε όλοι σας κουλι και σκάστε γλέντα μας κουλι μας αρέσει και μας αξίζει

 6. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Τετάρτη 2 Οκτώβρη στις 10.30 π.μ. στο Άγ. Βενιζέλου

  Με ώθηση από την απεργιακή κινητοποίηση της περασμένης Τρίτης, συνδικαλιστικές οργανώσεις παίρνουν αποφάσεις απεργιακής κλιμάκωσης και οργανώνουν την παρέμβασή τους για την επιτυχία της νέας απεργίας, την Τετάρτη 2 Οκτώβρη, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

  Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στο αντιλαϊκό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.
  Συνδικάτα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με αποφάσεις για την απεργία ύστερα από το κάλεσμα του ΠΑΜΕ και οργανώνουν πρωτοβουλίες πλατιάς ενημέρωσης των εργαζομένων για το περιεχόμενο της αντεργατικής επίθεσης, σπάζοντας το κλίμα σιγής νεκροταφείου που επιχειρούν να επιβάλουν κυβέρνηση και εργοδοσία.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/09/2-1030.html

 7. avatar Θά τά βρήτε με τους εργοδότες

  Τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα κόβουν μαπες για ποιο δημόσιο μιλάτε διαβαστε και κανένα νομοσχεδίο

 8. avatar Ελληνοαμερικανος

  Τελείωσε το καλοκαίρι είπαν οι τεμπεληδες να ξεκουραστούν, αληθεια γιατί δεν γινωνται απεργίες το καλοκαίρι στην Ελλάδα; Είστε για πολλά γέλια αλλά επειδή σας αγαπώ θα σας δώσω μια συμβουλή όπως είστε από την συγκέντρωση κατ ευθείαν Πειραιά,Ραφήνα,Λαύριο και στα καράβια για Μυτιλήνη,Χίο,Λέρο,Σάμο αντε εκεί να σώσετε την Ελλάδα και τις οικογένειες σας.

 9. avatar οι συνδικαλιστές (;)

  δεν θέλουν την δημοκρατία στα συνδικάτα για να κάνουν τα δικά τους. Ο καιρός που οι σταμουλοκολάδες και φωτόπουλοι κατέβαζαν τους διακόπτες τέλειωσε.

 10. avatar Ροναλντο9

  Όσο και να σκούζουν τα κομμούνια, θα βελάξουν! Ηρθε το τελος των αργόσχολων προνομιούχων!!

 11. avatar ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ

  Οσο ειχαμε τον τσιριζα μοκο.Τωρα σας εβγαλε στο δρομο ε;Να μας κανετε τα νευρα τσαταλια οσων δουλευουμε πραγματικα.Γιατι εσεις δε δουλευετε απλα μας δουλευετε.

  1. avatar Απεργός

   Έμαθα ότι θα είναι και η μητέρα σου άυριο στην απεργία, αληθεύει?

   1. avatar Λαθρομετανάστης μελαμψός στη Χίο

    Η δικιά σου πάντως είναι εδώ

 12. avatar Θάνος

  Μπήκε η πασοκοαριστερά στην αντιπολίτευση θα μας ..... στις απεργίες. Τον Δεκέμβριο τα τρακτέρ, καήκαμε.

 13. avatar ΚΛΕΩΝ

  Oλα τα τεμπελοσκυλα απεργια!
  4,5 χρονια τωρα ηταν διακοπες....ωρα να ξαναγυρισουν στις επαλξεις του αγωνα!!!!
  Επιτελους θα τζιραρουν οι καφετεριες στο κεντρο!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει