Να μην προχωρήσει η πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Σοφίας, στο τμήμα της κάτω από την οδό Τσιμισκή, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Του ανταποκριτή μας από το thestival.gr στη Θεσσαλονίκη

Σε μια συζήτηση που ξεκίνησε μετά τις 12 τα μεσάνυχτα και περιείχε διαφωνίες μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η διάλυση της σύμβασης με τον εργολάβο.

Το θέμα τέθηκε εκτός ημερησίας διατάξεως στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς η διοίκηση του δήμου επιθυμούσε να διευθετηθεί πριν ο ανάδοχος ξεκινήσει εργασίες στο σημείο.

Ο νυν δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, είχε διαφωνήσει με τη συγκεκριμένη παρέμβαση, θέση την οποία είχε εκφράσει στον προκάτοχό του και πριν την αλλαγή σκυτάλης. Ωστόσο, ο Γιάννης Μπουτάρης επέλεξε να υπογράψει τη σχετική σύμβαση στις 8 Αυγούστου, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της θητείας του.

Σήμερα, η διοίκηση, δια του αρμόδιου αντιδημάρχου, Μάκη Κυριζίδη, εισηγήθηκε τη διάλυση της σύμβασης με το σκεπτικό ότι με τις παρούσες συνθήκες θα δημιουργηθεί κυκλοφοριακό έμφραγμα στην πόλη εάν κλείσει για τα οχήματα η κάθοδος της Αγίας Σοφίας.

Η θέση της διοίκησης

Απαντώντας στους προβληματισμούς της αντιπολίτευσης σχετικά με τις αξιώσεις που μπορεί να εγείρει ο εργολάβος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Μάκης Κυριζίδης, αλλά και ο νομικός σύμβουλος του δήμου κ. Χρυσικός, τόνισαν ότι το πλαφόν αποζημίωσης για έργο που βρίσκεται σε αυτό το στάδιο δεν ξεπερνά το 5%.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι προφανώς και ο ίδιος θέλει πεζοδρόμους, αλλά σε μια βιώσιμη πόλη και όχι στη Θεσσαλονίκη όπως είναι σήμερα.

«Σκέφτεται κανείς τους ανθρώπους που στοιβάζονται στον ΟΑΣΘ, που ψάχνει να παρκάρει επειδή δεν υπάρχει άλλο μέσο ή τα καταστήματα; Σπεύσαμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να προφυλάξουμε το δήμο από τις επιπτώσεις που μπορεί να είχε», ανέφερε ο κ. Ζέρβας.

Για τρολάρισμα από την πλευρά της αντιπολίτευσης έκανε λόγο στην τοποθέτηση του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης. Παράλληλα ανέφερε ότι το έργο δεν είναι αναπτυξιακό και γι’ αυτό «κρινόμαστε όλοι», καθώς όπως είπε υπάρχει έλλειψη μετρό, ΟΑΣΘ, ενώ θα γινόταν με το δάνειο της ΕΤΕπ, ενώ θα δημιουργούνται και κυκλοφοριακή εμπλοκή.

«Μας λέτε εμπαθείς με την διοίκηση Μπουτάρη. Αλλά δεν λέτε για τα έργα του Μπουτάρη που προχωράμε. Μόνο για την Αγίας Σοφίας είμαστε εμπαθείς; Λυπούμαστε έχουμε εντελώς διαφορετική άποψη. Ούτε κατά τον πεζοδρομήσεων είμαστε, αλλά θέλουμε όλα να γίνουν στην ώρα τους και με σωστή μελέτη», ανέφερε ο κ. Κυριζίδης.

Αιχμές Νοτοπούλου κατά Ζέρβα

Αιχμές προς την διοίκηση Ζέρβα άφησε από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Νιώθω διαρκώς ότι αυτή η διοίκηση φέρει ένα ψυχολογικό θέμα και ένα πρόβλημα ανάληψης ευθυνών. Μοιάζει πως θέλετε να ξηλώσετε ότι θυμίζει Μπουτάρη και αυτό είναι αντιπαραγωγικό για τη Θεσσαλονίκης, τόνισε η κ. Νοτοπούλου.

«Υπάρχουν αποφάσεις που προήλθαν από διαβούλευση κι εμείς πάμε πάλι πίσω περίπου δέκα χρόνια για να ξανανοίξουμε νέες συζητήσεις για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να συνεχιστεί η ανάπλαση. Σέβομαι τους προβληματισμούς που διατυπώνονται. Εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε όλα και να βρούμε λύσεις. Όχι όμως να γκρεμίζουμε ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα», πρόσθεσε.

«Πραγματικά είμαι αντίθετος στην διαμόρφωση της Αγίας Σοφίας. Λυπάμαι γιατί βρίσκομαι σε ένα μεγάλο δίλημμα. Να μείνω πιστός και συνεπής στην αρχική και εδώ χρόνια άποψη μου και από την άλλη να βρεθώ κάποιο στιγμή να με προσκαλέσει κάποιος για βλάβη στο δήμο κάποιων χιλιάδων ευρώ. Να βγει κάποιος υπεύθυνα και να πει ότι δεν κινδυνεύει κανείς δημοτικός σύμβουλος», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης.

«Μπορούμε να συζητούμε ελεύθερα και η σημερινή βιαστική και βίαιη τοποθέτηση δεν βοήθησε μια συζήτηση. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα αυξάνονταν υπερβολικά οι απαιτήσεις του εργολάβου σε 15 ημέρες. Να ολοκληρώσουμε όλοι μαζί ένα σχέδιο που μπορεί να χαρακτηρίσει τη Θεσσαλονίκη βιώσιμη, έξυπνη και φιλόξενη για τους πολίτες», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας, προτείνοντας να ξανασχεδιαστεί το συγκεκριμένο κομμάτι της Αγίας Σοφίας για να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος πεζόδρομος.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη να προχωρήσει την πεζοδρόμηση λίγο πριν αποχωρήσει, ενώ ήξερε πως η πλειοψηφία του επόμενου δημοτικού συμβουλίου διαφωνούσε, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

«Είναι ντροπή για ένα δημοτικό συμβούλιο να αποφασίζει υπό την απειλή κυρώσεων από τον εργολάβο. Καλύτερα να παραιτηθούμε», πρόσθεσε, ο κ. Ζαριανόπουλος.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος ανέφερε ότι είναι ένα έργο ανταποδοτικό καθώς αλλάζει η φυσιογνωμία και η οικονομία της περιοχής, προσθέτοντας πως μετά από τόσα χρόνια με αυτό το θέμα επιστρέφουν από το χρονοντούλαπο τα επιχειρήματα των πολέμιων των πεζοδρομήσεων.

«Θα θέλαμε η δημοτική αρχή αργότερα να φέρει μια πρόταση πιο συγκροτημένη και συγκεκριμένη για την πεζοδρόμηση», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Η πόλη ανάποδα», Αντώνης Γαζάκης, εκφράζοντας και αυτός την ανησυχία του για την αποζημίωση που θα ζητήσει ο εργολάβος.

«Εμείς θέλουμε να σταματήσει αυτό το έργο», είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Γιώργος Ρακκάς, προσθέτοντας πως έχουν πέσει πολλά εκατομμύρια από την Αγίας Σοφίας μέχρι την Δωδεκανήσου και όχι στις υποβαθμισμένες περιοχές του δήμου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη», Γιάννης Νασιούλας, τόνισε ότι συντάσσεται με τη διάλυση της σύμβασης για την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας.