Συγκλονισμένοι είναι οι φίλοι και οι γνωστοί της Νάταλι Κρίστοφερ που εντοπίστηκε νεκρή την Τετάρτη 7 Αυγούστου σε χαράδρα στην Ικαρία κοντά στο ξενοδοχείο όπου διέμενε με το σύντροφο της.

Η 34χρονη Βρετανίδα αστροφυσικός αγνοούνταν από τη Δευτέρα 5 Αυγούστου όταν πήγε για τρέξιμο και δεν γύρισε ποτέ. Ο σύντροφος της ανήσυχος κάλεσε τις Αρχές και δήλωσε την εξαφάνιση της. Αμέσως, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση και ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό της.

Δυστυχώς, οι ελπίδες έσβησαν οριστικά περίπου 3 μέρες αφότου εξαφανίστηκε όταν και βρέθηκε καταπλακωμένη από βράχο σε χαράδρα. Εξετάζεται η εκδοχή να έπεσε, είτε κατά τη διάρκεια κατάβασης ή κατά τη διάρκεια ανάβασης μαζί με τον βράχο που την καταπλάκωσε.

Ωστόσο, για τα ακριβή αίτια θανάτου θα αποφανθεί ο ιατροδικαστής μετά τη νεκροψία και νεκροτομή που θα γίνει στην Αθήνα, όπου θα μεταφερθεί η σορός μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας.

Ελπίζουμε η Νάταλι να είναι τώρα ανάμεσα στα αστέρια και τους πλανήτες που αγαπούσε τόσο πολύ

Η ομάδα που έκανε ορειβατικό τζόκινγκ στην Κύπρο και συμμετείχε η Νάταλι Κρίστοφερ έγραφε στην σελίδα τους στο facebook ένα μακροσκελές και πολύ συγκινητικό μήνυμα για τη χαμένη «σύντροφο» τους.

«Ο δικός μας φόρος τιμής για τη Νάταλι Κρίστοφερ – Ένα όμορφο παιδί του Σύμπαντος.

Ορεινός δρομέας, αστρονόμος, αθλήτρια στο τρίαθλο, ορειβάτης, εραστής της φύσης, ακτιβιστής της ειρήνης, φεμινίστρια και προστάτης των ζώων. Η Νάταλι Κρίστοφερ ήταν όλα αυτά και περισσότερα.

Ένας από τους πιο έξυπνους ανθρώπους που έχουμε γνωρίσει ποτέ, είχε ένα πάθος για τη ζωή, και έζησε στο φουλ με απεριόριστη χαρά. Όταν τρέχαμε στα βουνά πάντα την ακούγαμε να έρχεται.

Θα εμφανιζόταν με ευχαρίστηση μέσα από το δάσος, θα γελούσε, θα ούρλιαζε και θα τσίριζε σαν παιδί καθώς χόρευε κάτω από τις βραχώδη βουνοπλαγιές, τόσο ελαφριά όσο μια γαζέλα.

Θα έκανε “οοοο” όταν κοιτούσε τον ουράνο, και στη συνέχεια θα έκανε “ααα” για την ομορφιά της μικρής μπλε ορχιδέας στη ρωγμή ενός βράχου. Ακόμα και όταν έτρεχε σε αγώνες, η Νάταλι θα έπαιρνε χρόνο για να απολαύσει τη διαδρομή και να μην πιαστεί με το διαγωνισμό και με τι ρυθμό έτρεχε ή σε ποια θέση ήταν.

Θα συνέχιζε να απολαμβάνει την ομορφιά της φύσης, και όταν έβλεπε ένα μικρό πλάσμα όπως μια κάμπια να διασχίζει το μονοπάτι, θα σταματούσε και θα το έπαιρνε για να είναι σίγουρη ότι θα μπορούσε να επιβιώσει.

Αυτή η αγάπη όλων των πλασμάτων επεκτάθηκε στην καθημερινή της ζωή – ήταν χορτοφάγος που δεν μπορούσε να αντέξει τη σκέψη ότι τα ζώα θα πληγωθούν.

Αγαπούσε τις γάτες… Η Νάταλι δεν θα μπορούσε ποτέ να αντισταθεί να πάρει κοντά της ένα ακόμα εγκαταλελειμμένο, πληγωμένο γατάκι.  Μπορεί να μην υπήρχε δωμάτιο στο σπίτι της, αλλά υπήρχε πάντα χώρος στην καρδιά της.

Ταξίδεψε έχοντας μαζί της φαγητό γάτας στο αυτοκίνητό της έτσι ώστε να μπορεί να ταΐσει κάθε πεινασμένο ζώο που έβλεπε. Και όταν μια φορά βρήκε ένα σκυλί εγκαταλειμμένο και κατατρεγμένο το πήρε κοντά της. Νοιαζόταν για το σκύλο και πλήρωνε το κόστος του κτηνιάτρου από το περιορισμένο εισόδημα της. Και τελικά φρόντισε να βρει ένα καλό σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο για το σκύλο.

Όταν έβαλε το καπέλο της αστρονομίας για να μιλήσει για μαύρες τρύπες και γαλαξίες σε κοινό που δεν γνώριζε από αστρονομία, το πάθος της για το θέμα της μας ενέπνευσε να θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για το σύμπαν που ζούμε. Ένας εξαιρετικά επικοινωνιακός άνθρωπος που μπορούσε να μεταδώσει αυτό το σύνθετο θέμα σε εμάς τους απλούς θνητούς έτσι ώστε να καταλάβαμε πώς λειτουργεί ο εκπληκτικός κόσμος μας.

Το πιο σημαντικό, στο ακόμα χωρισμένο νησί μας ήταν ότι η Νάταλι είχε κερδίσει την αγάπη και το σεβασμό από ανθρώπους από όλη την Κύπρο – βόρεια, νότια, ανατολή και δύση.

Αγαπούσε πραγματικά τη χώρα της, και ήθελε να ενώσει όλους τους Κύπριους. Ήθελε να βεβαιωθεί ότι θα μάθουν και θα καταλάβουν ότι είναι όλοι κύπριοι και ζουν σε ένα υπέροχο μέρος. Ονειρευόταν ένα ενωμένο νησί.

Χρησιμοποίησε τα πάθη της – αστρονομία και άθληση – για να φέρει τους ανθρώπους κοντά. Διαχειριζόταν την ομάδα Columba – Herschel Astronomy για το project ειρήνη φέρνοντας παιδιά από σχολεία και στις δύο πλευρές της πράσινης γραμμής σε μία δραστηριότητα με θέμα «κάτω από τον ίδιο ουρανό«,  δείχνοντας τους ότι είχαν περισσότερα κοινά από όσα νόμιζαν.

Όλα αυτά τα έκανε με ενθουσιασμό σχετικά με τη φυσική και την αστρονομία. Άρχισε ακόμα και να μαθαίνει τουρκικά για να είναι σε θέση να επικοινωνεί καλύτερα με ανθρώπους σε όλο το νησί.

Μετά ξεκίνησε τα «κορίτσια της Κύπρου», για να ενθαρρύνει τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο το νησί να συμμετέχουν στα αθλήματα περισσότερο. Διοργάνωνε τόσες δραστηριότητες σε όλο το νησί για να ενδυναμώνει γυναίκες και κορίτσια και στις δύο πλευρές της πράσινης γραμμής καθώς έκαναν σπορ μαζί για να ανακαλύψουν τι κοινό είχαν και γίνονταν φίλοι.

Ένα από τα όνειρά της ήταν να έχει ένα αθλητικό στρατόπεδο ενδυνάμωσης για τα κορίτσια, και αυτό το καλοκαίρι το έκανε – το έκανε να συμβεί – και ήταν τόσο ευτυχισμένη. “Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό συμβαίνει. Το κάναμε” έλεγε.

Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν πρωινός τύπος έβρισκε χρόνο για όλες αυτές τις δραστηριότητες, καθώς περισσότερο την οδηγούσε το πάθος της, η ενέργεια και η επιθυμία της να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Ήταν μοναδική και το νησί έχει αποκτήσει ένα τεράστιο κενό που είναι αδύνατο να καλυφθεί.

[…] Πραγματικά άλλαξε ζωές και δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Ελπίζουμε η Νάταλι να είναι τώρα ανάμεσα στα αστέρια και τους πλανήτες που αγαπούσε τόσο πολύ, να αναφωνεί γεμάτη ενθουσιασμό μέσα στον γαλαξία και να χοροπηδάει πάνω από φεγγαροαχτίδες.»

«Ήσουν πάντα ένα αστέρι. Θα σε ψάχνω στο νυχτερινό ουρανό»

Με ένα συγκινητικό μήνυμα και μία κοινή τους φωτογραφία αποχαιρέτησε η φίλη και συνεργάτης της αδικοχαμένης αστροφυσικού Χριστίνα το δικό της αστέρι, τη Νάταλι.

«Τόσο καιρό, αγαπημένη μου Νάταλι…  Σε ευχαριστώ που ήρθες στη ζωή μου και τις ζωές πολλών, για να μας εμπνεύσεις, να μας διδάξεις, να μας παρακινήσεις.  Ευχαριστούμε για τη ζωντανή θετικότητα σου, για την όμορφη αγάπη σου για τους ανθρώπους, τα ζώα και τη φύση, για το λαμπερό φως σου…

Πάντα σου έλεγα ότι είσαι αστέρι! Τώρα μπορείς να ξεκουραστείς στους ουρανούς που τόσο αγαπούσες… Συνέχισε να λάμπεις με το φως σου το φωτεινό, αγαπημένη μου. Είμαι σίγουρη ότι όπως έχεις εμπνεύσει τόσους πολλούς από εμάς θα συνεχίσεις να εμπνέεις πολλούς περισσότερους.

Θα σε θυμάμαι να χαμογελάς, όπως έκανες πάντα! Σου στέλνω όλη μου την αγάπη… Θα σε ψάξω στον νυχτερινό ουρανό».


«Το χαμόγελο και η ενέργεια σου να σε συντροφεύουν στον αστερισμό της ειρήνης»

Η Ένωση για τον Ιστορικό Διάλογο και την Έρευνα της Κύπρου όπου συμμετείχε η Βρετανίδα αστροφυσικός την «αποχαιρέτησε« με ένα συγκινητικό και ιδιαίτερο τρόπο.

«Αγαπημένη μας Νάταλι, μας έμαθες να είμαστε ευγενικοί ο ένας στον άλλο και να διατηρούμε και να αγαπάμε τη Γη μας, τη “χλωμή μπλε βούλα, το μόνο σπίτι που έχουμε γνωρίσει”. Είθε το χαμόγελο και η ενέργεια σου να σε συνοδεύουν σε όλο το δρόμο για την Columba – τον αστερισμό της ειρήνης. Θα σ ‘ αγαπάμε πάντα… Αναπαύσου εν Ειρήνη» ανέφεραν σε ανάρτηση τους στο Facebook.

Τώρα μπορείς να τρέξεις εν ειρήνη

Ο φωτογράφος Ανδρέας Ιακώβου που είχε φωτογραφήσει τη Νάταλι Κρίστοφερ κατά τη διάρκεια αθλημάτων έγραψε ένα λιτό μήνυμα στο facebook αλλά συγκλονιστικό. «Φαντάζομαι ότι τελικά το χάσαμε αυτό το χαμόγελο. Τρέξε εν ειρήνη».

Είχε προηγηθεί ανάρτηση του ίδιου ενώ ήταν σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό της που έλεγε: «Γεια σε όλους. Συναντώ τη Νάταλι Κρίστοφερ μόνο μέσα από το φακό μου κατά τη διάρκεια κάποιων αγώνων τριάθλου.

Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό όταν είδα τις φωτογραφίες της στο διαδίκτυο είναι το χαμόγελό της κατά τη διάρκεια των αγώνων είτε αυτό ήταν στην γραμμή εκκίνησης είτε στη γραμμή τερματισμού. Συνέχισε να τρέχεις Νάταλι, μην τα παρατάς. Φέρε αυτό το χαμόγελο πίσω, το θέλουμε…. Το ξέρεις.

Δεν χαμογελούν πολλοί από την καρδιά τους πια… Σε παρακαλώ γύρνα πίσω και δείξε μας πώς».

I guess we lost that smile. Now you can … Run In Peace.

Posted by Andreas Iacovou Sport & Art Photography on Wednesday, August 7, 2019

«Έφυγες» για να γίνεις αστέρι

Η αδικοχαμένη Νάταλι Κρίστοφερ ήταν ιδιαίτερα αγαπητή για αυτό και τα μηνύματα αποχαιρετισμού στο Facebook ήταν πάρα πολλά. «Η τελευταία φωτογραφία με την Natalie Christopher που ευγενικά έδωσε μια τόσο υπέροχη συνέντευξη για το βιβλίο μου.

Έχεις “φύγει” για να γίνεις ένα αστέρι Νάταλι, ένα λαμπερό και αστραφτερό (αστέρι) για να φωτίσει τον αστερισμό και να γίνεις ένα κατευθυντήριο φως από μια διαφορετική γωνία. Θα σας λείψει τόσο πολύ, αλλά η κληρονομιά σου θα συνεχιστεί» αναφέρει μία φίλη της.