Ο εκρηκτικός μηχανισμός που αφαίρεσε βίαια τη ζωή του πιο πιστού συνεργάτη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όπως έγινε γνωστό, ήταν ιδιαίτερα εξελιγμένος. Οι πυροτεχνουργοί και οι ειδικοί της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας περισυνέλεξαν υπολείμματα του μηχανισμού από το γραφείο του άτυχου υπασπιστή, που παραπέμπουν σε συνδεσμολογία που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, έχουν βρει υπολείμματα από μπαταρία και μαύρα καλώδια, καθώς και ένα μεταλλικό άγκιστρο.

Το τελευταίο, όπως λένε, χρησιμοποιήθηκε ως η «σκανδάλη» του μηχανισμού, στο άνοιγμα του φακέλου ή του δέματος, ώστε μόλις το τράβηξε ο 52χρονος αστυνομικός, έκλεισε το κύκλωμα και έγινε η έκρηξη, που τον διαμέλισε. Ως εκρηκτική ύλη οι πυροτεχνουργοί εκτιμούν ότι χρησιμοποιήθηκε πιθανόν πυρίτιδα με λίγη αμμωνία, σε ποσότητα μικρότερη από μισό κιλό. Η ποσότητα αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μικρή γενικώς, αλλά αρκετή να σκοτώσει όποιον άνοιγε το παγιδευμένο δέμα αλλά και όποιον άλλο βρισκόταν κοντά του στον μικρό κλειστό χώρο.

Η συγκεκριμένη συνδεσμολογία, όπως λένε οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, θεωρείται πολύ «προχωρημένη» και δεν την έχουν συναντήσει ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα.
Οι μοναδικές περιπτώσεις αποστολής παγιδευμένων φακέλων ήταν το 1989 από τον ΕΛΑ, που έστειλε τέτοια δέματα στον τότε διευθυντή του «Ελεύθερου Τύπου» Δημήτρη Ρίζο και στον Κυριάκο Διακογιάννη στην «Αυριανή», αλλά οι μηχανισμοί δεν είχαν καμία σχέση με τον προχθεσινό. Τότε είχαν τοποθετηθεί ελάχιστη ποσότητα εκρηκτικής ύλης, που δεν μπορούσε να κάνει κακό, και ρολόγια χειρός, ενώ τώρα επρόκειτο για καθαρή συνδεσμολογία παγίδας.

Ο κατασκευαστής του μηχανισμού χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα έμπειρος και αυτό κάνει τα πράγματα ακόμα πιο σοβαρά. Εκείνο που λένε οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής είναι ότι η βόμβα είχε κατασκευαστεί για να σκοτώσει και με αυτή την έννοια το χτύπημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «τυφλό», γιατί κανείς δεν ήξερε ποιος θα άνοιγε το δέμα που προοριζόταν για τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Όπως είπε στο «Εθνος» συνεργάτης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, από θαύμα δεν υπήρξε και άλλο θύμα, αφού στο διπλανό γραφείο, που χωρίζεται από μια γυψοσανίδα, βρισκόταν μια κοπέλα, η οποία συμπτωματικά είχε πάει τη στιγμή της έκρηξης στην τουαλέτα.

Η μέθοδος που ακολουθήθηκε για πρώτη φορά έχει προβληματίσει έντονα τους αξιωματικούς, οι οποίοι θεωρούν ότι βρίσκονται στην αρχή μιας νέας μορφής τρομοκρατικής δράσης.

Πηγή: Το Έθνος