Τρεις πρυτάνεις Πανεπιστημίων εκφράζουν με ανακοίνωσή τους την έντονη αντίθεση τους για τη διαγραφή διοικητικών υπαλλήλων τους από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου.

Πρόκειται για τους πρυτάνεις Γ. Μυλόπουλο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τριαντ. Αλμπάνη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Π. Τσάρτα του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.

Όπως επισημαίνουν οι πρυτάνεις στην ανακοίνωσή τους, «ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, διέγραψε από το “Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου”, διοικητικούς υπαλλήλους τεσσάρων Πανεπιστημίων (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πάντειο Πανεπιστήμιο)».

Και οι τρεις πρυτάνεις που υπογράφουν την ανακοίνωση συνεχίζουν τονίζοντας ότι η πράξη αυτή «είναι, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, πρόδηλα αντισυνταγματική κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαιοκρατικής αρχής, θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ασφάλειας δικαίου, και πολλαπλώς άνομη». Επίσης τονίζουν ότι «πλήττει καίρια τη θεσμική λειτουργία της Κοινοβουλευτική Δημοκρατίας, εφόσον του νόμου Ν.4076/2012 (ΦΕΚ.12/11/2012) που ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο, επακολούθησαν μέσα σε ένα μήνα, δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (19/11/2012 & 4/12/2012), που δεν έρχονται να ρυθμίσουν «έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης», όπως ρητά προβλέπει το Σύνταγμα, στο άρθρο 44, αλλά παραποιούν την κοινοβουλευτική διαδικασία, καθώς και τέσσερις εγκύκλιοι, προκειμένου να “καλύψει” την επιβολή της διαθεσιμότητας/απόλυσης προσωπικού από οποιονδήποτε φορέα, πέραν του περιεχομένου του Συντάγματος και των νόμων».

Ιδιαίτερα μάλιστα οι πρυτάνεις αναφέρουν ότι η πράξη του υπουργού «αντιτίθεται σε στοιχειώδεις ανθρωπιστικές αξίες, εφόσον απολύονται στελέχη με μακροχρόνια εμπειρία στα Πανεπιστήμια, που επιμορφώνονται διαρκώς όλα αυτά τα χρόνια, και έχουν στηρίξει τη λειτουργία τους αναλαμβάνοντας υπερβολικό φόρτο εργασίας και δίχως πρόσθετη αμοιβή. Αντιτίθεται στην πρωταρχική πρόθεση της συναφούς διάταξης του Ν.4076/2012, εφόσον απολύει με οριζόντιες ρυθμίσεις προσωπικό από αυτοδιοίκητα ιδρύματα τα οποία όχι μόνο δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό, αλλά έχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε Διοικητικό Προσωπικό, διατυπωμένες εδώ και χρόνια σε πλειάδα εγγράφων».

Οι πρυτάνεις όμως δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι η πράξη αυτή θα έχει οδυνηρές συνέπειες στη λειτουργία των Πανεπιστημίων .

« Καταστρέφουν» όπως σημειώνουν «με τυφλό και παράλογο τρόπο την λειτουργία των συγκεκριμένων Πανεπιστημίων, δίνοντας την εντύπωση της περιττής ανθρωποθυσίας με άμεσες συνέπειες στους φοιτητές μας και στους γονείς τους, καθώς και στο επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό της χώρας μας».

Τέλος καλούν τον κ. Μανιτάκη «να επαναφέρει τα στοιχεία των διοικητικών υπαλλήλων ΙΔΑΧ (Υπάλληλοι με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου) ως είχαν στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου» και επίσης καλούν τον υπουργό Παιδείας να παρέμβει και τα κόμματα και ο πρωθυπουργός «να προασπίσουν το δημόσιο συμφέρον».