Μεγάλη αύξηση των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων καταγράφεται από τις αρχές του χρόνου στη Βόρεια Ελλάδα με αποτέλεσμα νεαρά αγόρια, ηλικίας 15-17 χρόνων, να παραμένουν επί μέρες, σε ακατάλληλες συνθήκες, σε κρατητήρια.

Όπως καταγράφεται σε ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, «αυτό το διάστημα, συνολικά 56 ανήλικοι πρόσφυγες βρίσκονται σε καθεστώς κράτησης ή αλλιώς «προστατευτικής φύλαξης», όπως λέγεται κατ’ ευφημισμόν, στο αστυνομικό τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Μυγδονίας, στη Λητή και στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης (ΔΑΛΘ) στη Μενεμένη» ενώ άλλοι 100 ανήλικοι βρίσκονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στο Φυλάκιο Έβρου.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της ΑΡΣΙΣ, που είναι αρωγός των παιδιών που βρίσκονται σε καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης», από τον Ιανουάριο μέχρι και τις 16 Απριλίου 2018, στην Κεντρική Μακεδονία, βρέθηκαν σε «προστατευτική φύλαξη» 212 ανήλικοι πρόσφυγες, τη στιγμή που καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 353.

«Κατά την κράτησή τους, που διαρκεί από δύο εβδομάδες μέχρι και έναν μήνα» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «τα ανήλικα παιδιά συνωστίζονται σε κελιά με ανεπαρκή φωτισμό και θέρμανση, χωρίς κρεβάτια, προβληματικές συνθήκες υγιεινής στις τουαλέτες και έλλειψη ζεστού νερού». Επίσης, απαγορεύεται ο προαυλισμός τους και δεν έχουν καμία πρόσβαση σε εκπαιδευτικές ή δημιουργικές δραστηριότητες.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, οι ανήλικοι που βρίσκονται σε καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης», δικαιούνται 5,86 ευρώ την ημέρα με τα οποία και θα πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες τους για σίτιση και νερό. Στο αστυνομικό τμήμα της Λητής τρέφονται αποκλειστικά με σάντουιτς που διατίθενται από συνεργαζόμενο ψητοπωλείο, ενώ στη ΔΑΛΘ λειτουργεί κέτερινγκ.

«Τα ανήλικα αγόρια είναι κυρίως από το Πακιστάν, ηλικίας από 15 έως 17 χρόνων και έχουν έρθει στην Ελλάδα από τον Έβρο. Καταγγέλλουν δε ότι έχουν πέσει θύματα διακινητών, οι οποίοι πολλές φορές τα κρατούν φυλακισμένα σε διάφορους χώρους, απειλώντας τα ίδια και την οικογένειά τους προκειμένου να αποπληρώσουν το υποτιθέμενο ποσό για την παράνομη μεταφορά τους» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη διαχειρίστρια υποθέσεων στην υπηρεσία παιδικής προστασίας της ΑΡΣΙΣ, Βίβιαν Κούνιο.

Η οργάνωση λειτουργεί 7 χώρους προσωρινής φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα σε camps και ξενοδοχεία αλλά σύμφωνα με την κ.Κούνιο «επείγει η δημιουργία περισσότερων μόνιμων δομών φιλοξενίας» αν και, όπως επισημαίνει, έχουν κλείσει, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, αρκετές τέτοιες δομές.

«Το θέμα είναι ότι μειώθηκε μεν ο χρόνος κράτησης των ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα- πέρσι μπορεί να έφτανε τους 3 μήνες!- αλλά μεγάλωσε ο χρόνος παραμονής τους σε εξειδικευμένες προσωρινές δομές φιλοξενίας γιατί δεν υπάρχουν θέσεις σε μόνιμες παρατηρεί η κ.Κούνιο, προσθέτοντας ότι πάγιο αίτημα αποτελεί η κατάργηση της “προστατευτικής φύλαξης» και η άμεση παραπομπή των ανηλίκων, μετά την καταγραφή τους, σε δομές φιλοξενίας προσωρινού τύπου.