Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του στον ειδικό ανακριτή ο πρώην γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών και επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης.

Ο Γ. Καπελέρης, ο οποίος αρνείται την κατηγορία, απολογήθηκε για το κακούργημα της απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Πρόκειται για την υπόθεση των ανείσπρακτων προστίμων από λαθρεμπόριο καυσίμων, τα οποία μάλιστα ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ για τα έτη 2010 και 2011, ενώ την άσκηση δίωξης σε βάρος του είχε ζητήσει ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

Ο κ. Καπελέρης παραιτήθηκε μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης εναντίον του τον περασμένο Ιανουάριο μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργήθηκε από τους οικονομικούς Εισαγγελείς με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την ύπαρξη εντός του υπουργείου Οικονομικών «παραμηχανισμού» που αδρανοποιούσε τις διαδικασίες για την είσπραξη προστίμων που αφορούσαν παραβάσεις της νομοθεσίας για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ωστόσο, τα δημοσιεύματα συνέδεαν το θέμα των ανείσπρακτων προστίμων με την παραίτηση του κ. Διομήδη Σπινέλη από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σημείωναν ότι η διαδικασία επιβολής των προστίμων είχε ανασταλεί μετά από δύο εγκυκλίους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, η μία εκ των οποίων προερχόταν από τον κ. Καπελέρη. Στην εγκύκλιο αυτή ο Γ. Καπελέρης ανέφερε ότι επίκειται σχετική νομοθετική ρύθμιση για το θέμα και ζητούσε την αναστολή της είσπραξης.

Ο κ. Καπελέρης, που κατέθεσε και ως ύποπτος για την υπόθεση, υποστηρίζει πως δεν έχει καμία ποινική εμπλοκή, καθώς δεν χαρίστηκε κανένα πρόστιμο. Επίσης, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην απολογία του ο Γ. Καπελέρης πρόκειται για εκπρόθεσμες ενημερώσεις του συστήματος Ήφαιστος, ενώ δεν αφορούσαν λαθρεμπόριο καυσίμων.

Τα επίμαχα πρόστιμα, που επιβλήθηκαν τα έτη 2010 και 2011, εκτιμάται ότι ξεπερνούν συνολικά τα 15 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με τον κ. Καπελέρη αφορούν μόνο εκπρόθεσμες εγγραφές στο σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ δεκάδων πρατηριούχων που καλούνται να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά εξαιτίας προβληματικής διαδικασίας του επίμαχου μηχανογραφικού συστήματος.

Στην πορισματική αναφορά που είχε συντάξει για την υπόθεση ο αναπληρωτής οικονομικός Εισαγγελέας Σπ. Μουζακίτης, ως διενεργών την έρευνα, εντόπιζε ποινικές ευθύνες και σε βάρος της επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων και ζητούσε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία.

Κατά τους οικονομικούς Εισαγγελείς, το ύψος της ζημίας που προκλήθηκε από την αδρανοποίηση του μηχανισμού είσπραξης, «μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων», όπως ανέφεραν στην παραγγελία για την άσκηση δίωξης, εξαιτίας των κρίσιμων συνθηκών για την χώρα.