Πόσες φορές δεν έχει ακουστεί η φωνή απόγνωσης κάποιων πολιτών «ο δήμαρχος τι κάνει γι’ αυτό;». Υπάρχουν όμως και κάποια θέματα που δεν είναι ακριβώς στην αρμοδιότητα των τοπικών αρχόντων, αλλά έρχονται ως αιτήματα στις δημοτικές Αρχές, δημιουργώντας έως και αμηχανία.

Αρκετοί πολίτες, λοιπόν, αποφασίζουν να περάσουν το «κατώφλι» του εκάστοτε δημαρχείου, προκειμένου να καταθέσουν προσωπικά στους δημάρχους τα αιτήματα και τα παράπονα τους για διάφορα θέματα. Από τις καμένες λάμπες μπροστά στο σπίτι τους, τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια και τους βρώμικους κάδους απορριμμάτων, έως το πιο περίεργο που μπορεί να ακούσει ή να διαβάσει κάποιος.

Από το να βρουν γαμπρούς και νύφες -που φαίνεται πως είναι σύνηθες- έως το να γίνουν μεσολαβητές για να πωληθούν… πολυτελείς τσάντες, τα αιτήματα των δημοτών πολλές φορές είναι περίεργα και παράδοξα. Δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης θυμούνται και εξιστορούν κάποια από αυτά τα περιστατικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ζήτησε… βραβείο Νόμπελ από τον Μπουτάρη

Στον 3ο όροφο του δημαρχιακού μεγάρου της Θεσσαλονίκης βρίσκεται το γραφείο του Γιάννη Μπουτάρη. Αρκετοί είναι οι δημότες που για τους δικούς τους λόγους επιθυμούν να μιλήσουν με τον ίδιο τον δήμαρχο, για να εκφράσουν τα παράπονα τους ή να του ζητήσουν να μεσολαβήσει για να λυθούν τα προβλήματα τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλοντυμένη κυρία βρέθηκε στο γραφείο του κ. Μπουτάρη, κρατώντας στο χέρι μια πανάκριβη τσάντα γνωστού οίκου μόδας, προκειμένου να ζητήσει από τον δήμαρχο να βρει κάποια ενδιαφερόμενη ώστε να την πουλήσει λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Κι αν η συγκεκριμένη κυρία ζήτησε να βρεθεί αγοραστής για την τσάντα της, ένας άλλος κύριος που ασχολείτο με διάφορες ευρεσιτεχνίες, απαίτησε να τις πουλήσει στον δήμο Θεσσαλονίκης και μάλιστα ο Μπουτάρης να μεσολαβήσει, ώστε ο ίδιος να πάρει το βραβείο Νόμπελ.

Επίσης, στα πιο συχνά περιστατικά περιλαμβάνονται τα αιτήματα προς τον δήμαρχο την ώρα που περπατάει στον δρόμο για selfie, για να ζητήσουν δουλειά ή να τους δώσει… δανεικά.

Ήθελε… έκπτωση στην ηλικία της

«Προσήλθε στο γραφείο μου γυναίκα, χήρα, ηλικίας 70 ετών, σφόδρα ερωτευμένη με χήρο ηλικίας 60 ετών. Την ήθελε πολύ, όμως τη ρωτούσε συνέχεια πόσων χρονών είναι. Ήταν μία κυρία καλοστεκούμενη και περιποιημένη και δεν φαινόταν η ηλικία της», θυμάται ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου.

«Σε ψηφίζω τόσα χρόνια. Δώσε μου ένα πιστοποιητικό που να λέει ότι είμαι 60 χρονών. Δεν θα το χρησιμοποιήσω, θα του το δείξω και μετά θα το σκίσω», είπε η συγκεκριμένη κυρία στον δήμαρχο, στο γραφείο του οποίου βρέθηκε επίσης μια γυναίκα που του ζήτησε να απολύσει τον γαμπρό της «διότι απάτησε τη θυγατέρα της, που είχε δύο παιδιά και έκανε δεσμό με μια φίλη της». Εκεί έλαβε την απάντηση του δημάρχου πως «πρώτον, αυτό δεν γίνεται και δεύτερον τι θα τρώνε τα εγγόνια σου εάν χάσει τη δουλειά του ο γαμπρός σου;». Με τον κ. Κυριζόγλου να συμπληρώνει: «Μας βρίσκουν στο γραφείο και στον δρόμο και ακούμε τα πάντα. Έχουμε άμεση επαφή με τον κόσμο».

Ζητείται γαμπρός…

Γαμπρό έψαχνε μια ζωντοχήρα με δύο κόρες και κατέληξε στο… δημαρχείο Πυλαίας – Χορτιάτη, στο Πανόραμα, πιστεύοντας πως θα είναι εύκολο λόγω των πολλών γνωριμιών του δημάρχου, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη. «Κι αν δεν σ’ αρέσει;», της απάντησε χαριτολογώντας ο δήμαρχος. «Βρείτε μου έναν εσείς κι εγώ δεν θα έχω πρόβλημα», ανταπάντησε η κυρία.

Θυμάται, επίσης, πως μια δημότης τον έψαχνε επανειλημμένα στο δημαρχείο θέλοντας να μοιραστεί μαζί του μία ιδέα που είχε, την οποία μπορούσε ο δήμος να έχει οικονομικά οφέλη. «Με καλούσε συνέχεια. Και το σχέδιο ήταν να εκμεταλλευτούμε τις φλαμουριές! Να μαζεύουμε το φλαμούρι, να το συσκευάζουμε για να βγάλουμε χρήματα από αυτό», σημείωσε ο κ. Καϊτεζίδης.

Επίσης, δημότης τηλεφωνούσε κάθε χρόνο στο δημαρχείο μέσα στο κατακαλόκαιρο, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, προκειμένου να θυμίσει στους υπεύθυνους της Πολιτικής Προστασίας να μην ξεχάσουν το χειμώνα, όταν γίνει ο αποχιονισμός, να ρίξουν αλάτι μπροστά από το σπίτι του.

«Ακόμη και τα ακραία περιστατικά δείχνουν τη μαγεία της αυτοδιοίκησης, που ακουμπάει τα προβλήματα του πολίτη. Πέρα από τα κωμικά και τα ευτράπελα έχουμε μοιραστεί ιστορίες με συγκίνηση, με πόνο, με χαρά με τους δημότες», επισήμανε ο δήμαρχος.

Αλλά και νύφη

Σύνηθες χαρακτήρισε ο μακροβιότερος δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, με πέντε θητείες στο «τιμόνι» του δήμου, να του ζητούν δημότισσες γαμπρό, είτε για τις ίδιες είτε για τις κόρες τους.

Τη διαφορά κάνει ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμης Φωτόπουλος, ο οποίος υποστηρίζει πως αυτά δεν τα κάνουν μόνο οι γυναίκες, αλλά και οι άντρες, καθώς θυμάται πως δημότης του έχει ζητήσει να του βρει νύφη για να παντρευτεί.