Σε αδιέξοδο οδηγείται το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, παρότι δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, απεναντίας προσφέρει στην αγροτική έρευνα.

Αυτό επεσήμανε χθες ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου, Κώστας Χαρτζουλάκης, παρουσιάζοντας στα Χανιά το ερευνητικό έργο που επιτελέστηκε τη χρονιά που πέρασε, παρά τα προβλήματα (μειωμένοι πόροι, έλλειψη επιστημονικού, τεχνικού προσωπικού) και αφήνοντας αιχμές τόσο σε βάρος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στάση της απέναντι στην αγροτική έρευνα όσο και στην Αντιπεριφέρεια Χανίων και τον κ. Βουλγαράκη για τα όσα πρόσφατα είχε δηλώσει.

Ειδικότερα, κάνοντας μια παρουσίαση της δραστηριότητας του Ινστιτούτου για το 2011 ο κ. Χαρτζουλάκης σημείωσε μεταξύ άλλων:

• Το 2011 λάβαμε από τον κρατικό προϋπολογισμό 48.500 ευρώ για να καλύψουμε όλες μας τις λειτουργικές δαπάνες. Το ποσό αυτό ήταν μειωμένο κατά 27,3% σε σχέση με το 2010. Οι δαπάνες του Ινστιτούτου ήταν 250.000 ευρώ, 200.000 ευρώ παραπάνω. Αυτά τα χρήματα καλύφθηκαν από προγράμματα και παροχή υπηρεσιών που υλοποιεί το Ινστιτούτο. Για ποιον φορέα μιλούν ότι δεν παράγει;

• Το 2011 υποβάλλαμε 11 προτάσεις – μελέτες (πολλές εξ αυτών αφορούν την ελαιοκομία π.χ. ταυτοποίηση ποικιλιακής σύστασης ελαιολάδου κ.ά.) στην Ε.Ε. στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, σε ιδιωτικούς φορείς ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

• Δράσεις προώθησης του ελαιολάδου σε όλο τον κόσμο (δημοσιεύματα του Τύπου σε Κίνα, Αμερική και άλλες χώρες).

• Αναπτυξιακές δράσεις, όπως το κινητό εργαστήριο αναλύσεων και το εργαστήριο πιστοποιημένων αναλύσεων ελαιολάδου.

«Θεωρούμε ότι βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο και μέσα στον Μάιο πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη λειτουργία του πρώτου», ανέφερε ο κ. Χαρτζουλάκης, σύμφωνα με τα haniotikanea.gr.

Την ίδια στιγμή, με τις τελευταίες αλλαγές το Ινστιτούτο στερείται 16 άτομα, που μετακινήθηκαν σε άλλες Υπηρεσίες. Εφυγαν 2 ερευνητές και εντός της χρονιάς φεύγουν άλλοι δύο με το Ινστιτούτο να μένει το 2013 μόλις με 2 ερευνητές