Μέχρι πριν από λίγα χρόνια «ασφυκτιούσε» κάτω από τις πολυκατοικίες της πόλης. Σήμερα το αρχαίο θέατρο της Λάρισας, ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα του ελληνικού χώρου, έχει αποκαλύψει το μεγαλείο του μετά τις απαλλοτριώσεις, τις κατεδαφίσεις, αλλά και τις αποκαταστάσεις, οι οποίες -ευτυχώς- συνεχίζονται.

Έτσι, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με τη θετική γνωμοδότησή του, έδωσε το πράσινο φως για δύο μελέτες που αφορούν την αποκατάσταση των κλιμάκων και του πρανούς του Α΄ αρχαίου θεάτρου, που χρονολογείται στις αρχές του 3ου αιώνα π. Χ.

Σύμφωνα με αυτές, θα αποκατασταθούν και θα συμπληρωθούν, όπου είναι απαραίτητο, οι βαθμίδες του θεάτρου, γεγονός που θα ενισχύσει την αισθητική αξία του μνημείου, αλλά και τη στατικότητά του.

Όπως ειπώθηκε στο ΚΑΣ τόσο από τους μελετητές όσο και από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, έχει ήδη γίνει η ταυτοποίηση και η συντήρηση αρχιτεκτονικών μελών, ενώ το νέο υλικό θα προέλθει από το αρχαίο λατομείο στο Καστρί Λάρισας.

Το Α΄αρχαίο θέατρο της Λάρισας, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο για θεατρικές παραστάσεις. Υπήρξε και χώρος όπου συνεδρίαζε η Εκκλησία του Δήμου της πόλης, γνωστή ως Αγορά, αλλά και το ανώτατο διοικητικό όργανο της περιοχής, το Κοινό των Θεσσαλών. Στο τέλος του 1ου αι. π. Χ. μετατράπηκε σε αρένα, μορφή που διατήρησε μέχρι τα τέλη του 3ου αιώνα μ. Χ.