Χωρίς αναφορές στα θέματα της μείωσης των κατώτερων αμοιβών και των 13ου και 14ου μισθού ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με το ανώτερο κλιμάκιο των εκπροσώπων των δανειστών.

Κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Εργασίας ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η τρόικα επιμένει στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού απάντησε «ουδέν σχόλιον».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές μας ζήτησαν από τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, ένα επιχειρησιακό σχέδιο, όπως έχει κάνει το υπουργείο για το 2012, επίσης και για τα επόμενα έτη έως το 2015, σχετικά με την επίδραση που θα έχει στην ανταγωνιστικότητα η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 10%.

Στο σχέδιο θα πρέπει να αναφέρονται τεκμηριωμένες προβλέψεις για τα μεσομακροπρόθεσμα αποτελέσματα του συγκεκριμένου μέτρου αλλά και όλων των μέτρων που προτείνονται, στη μείωση του συνολικού κόστους εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνονται ασφαλιστικές εισφορές και μισθοί, καθώς και οι συνέπειες στα δημοσιονομικά μεγέθη, (φόροι και εισφορές).

Ακόμη έμειναν αμετακίνητοι όσον αφορά την ανάγκη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, που θεωρεί βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Πηγές επισήμαιναν ότι οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να κατανοήσουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και να λάβουν το συντομότερο αποφάσεις.

Η σημερινή συνάντηση, στην οποία εκτός του Υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη, συμμετείχαν ο υφυπουργός Γιάννης Κουτσούκος οι δυο Γενικοί γραμματείς ‘Αννα Στρατινάκη και Αθηνά Δρέττα και υπηρεσιακοί παράγοντες, επικεντρώθηκε στις προτάσεις του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προτάσεις που έχουν γίνει αποδεκτές από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών κομμάτων.

Το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει τη μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι, με τις εξής προϋποθέσεις: Τη χρήση, από τις επιχειρήσεις της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, την καταβολή των εισφορών μέσω του τραπεζικού συστήματος και τη συνέπεια στην καταβολή των εισφορών.

Με δεδομένο ότι την ερχόμενη Δευτέρα, όπως όλα δείχνουν, θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση τρόικας – Κουτρουμάνη, στο αυριανό συμβούλιο αρχηγών κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, στο Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν τις επικουρικές συντάξεις, τον κατώτατο μισθό και τα δώρα.