Οργανωμένο σχέδιο και άριστη γνώση του χώρου διέθεταν οι θρασύτατοι δράστες που εισέβαλλαν λίγο πριν τα ξημερώματα στην Εθνική Πινακοθήκη και άρπαξαν τρία έργα τέχνης, ανάμεσά τους και έναν πίνακα του Πάμπλο Πικάσο.

Οι κινήσεις τους και ο τρόπος με τον οποίο οργάνωσαν το «χτύπημα» σε κεντρικότατο σημείο της Αθήνας- απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον- παραπέμπει σε «επαγγελματίες», οι οποίοι είχαν μελετήσει βήμα-βήμα το σχέδιό τους.

Οι άγνωστοι, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, επεξεργάζονταν το σχέδιό τους από χτες το βράδυ.

Η μεγάλη διάρρηξη, ωστόσο, αποκαλύφθηκε στις 4:30 σήμερα τα ξημερώματα, όταν ενεργοποιήθηκε ο ανιχνευτής κίνησης στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων.

Οι δράστες, αφού απενεργοποίησαν τον συναγερμό, παραβίασαν την πόρτα αλουμινίου σε μπαλκόνι του κτιρίου και εισέβαλαν στο χώρο της Πινακοθήκης από όπου άρπαξαν έναν πίνακα του Πάμπλο Πικάσο, έναν πίνακα του ολλανδού ζωγράφου Πιτ Μοντριάν και ένα σχέδιο του Γουλιέλμου Κάτσια Μονκάλβο.

Πριν φτάσουν όμως στο τελικό στάδιο της επιχείρησής τους, τα μέλη της συμμορίας είχαν κάνει μια σειρά από ενέργειες, προκειμένου να παραπλανήσουν τον φύλακα. Οι διαρρήκτες έκαναν αλλεπάλληλες «πρόβες» με τον συναγερμό.

Ειδικότερα, χτες στις 19:58 οι διαρρήκτες απενεργοποίησαν δέσμη συναγερμού και παραβίασαν την μπαλκονόπορτα, χωρίς όμως να την ανοίξουν. Όταν ήχησε ο συναγερμός και ο φύλακας έλεγξε εξωτερικά το χώρο, δεν διαπίστωσε ίχνη διάρρηξης.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και άλλες φορές, με τους δράστες να απενεργοποιούν δέσμες συναγερμού και τον φύλακα να σπεύδει να ελέγξει και κατόπιν να αποχωρεί, χωρίς να έχει διαπιστώσει ύποπτες κινήσεις.

Οι άγνωστοι δράστες στο τελικό στάδιο της επιχείρησης διάρρηξης, αφού άνοιξαν την πόρτα που ήδη είχαν παραβιάσει, εισήλθαν στο εσωτερικό και από τον χώρο της έκθεσης αφαίρεσαν τα έργα τέχνης, βγάζοντας τα από τις κορνίζες τους.

Οι δράστες αφαίρεσαν:

– Έναν πίνακα ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56 Χ 40, του Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο που φιλοτεχνήθηκε το έτος 1939 και απεικονίζει γυναικείο κεφάλι. Το έργο αυτό αποτέλεσε το 1949 δωρεά του καλλιτέχνη προς τον Ελληνικό λαό, σαν τιμητική προσφορά για την γενναία αντίσταση του κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, στο πλαίσιο της δωρεάς έργων Γάλλων καλλιτεχνών.

– Έναν πίνακα ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 35 Χ 44, του Ολλανδού ζωγράφου Πιτ Μοντριάν που φιλοτεχνήθηκε το έτος 1905 και απεικονίζει ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού.
Το έργο αυτό αγοράσθηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά και αποτέλεσε δωρεά προς την Εθνική πινακοθήκη.

– Ένα έργο σε χαρτί, πέννα με αραιωμένη σέπια, διαστάσεων 27 Χ 16,8 του Γουλιέλμου Κάτσια Μονκάλβο και απεικονίζει τον Ντιέγκο Ντε Αλκάλα σε έκσταση με την Αγία Τριάδα και τα σύμβολα του πάθους.

Το έργο απετέλεσε δωρεά το 1907 του Γρηγορίου Μαρασλή προς την Εθνική Πινακοθήκη.

(Πίνακας του Pablo Picasso)

(Πίσω πλευρά του πίνακα του Pablo Picasso)

(Έργο του Guglielmo Caccia – Moncalvo)

(Πίνακας του Piet Mondrian)