Στη δικαιοσύνη προσέφυγε η ΠΟΕ- ΟΤΑ με αφορμή τα συνεχή θανατηφόρα ατυχήματα εργαζομένων στους Δήμους.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στρεφόμενη κατά παντός υπευθύνου και ζητώντας να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς ώστε οι εισαγγελικές αρχές να προβούν «σε κάθε νόμιμη ενέργεια για τη διερεύνηση της τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας» και σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων να ασκηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την τιμώρησή τους.

Στη μηνυτήρια αναφορά γίνεται λόγος για 34 θανατηφόρα ατυχήματα από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι Αύγουστο 2017 με θύματα εργαζομένους και ακόμη 32 σοβαρά εργατικά ατυχήματα από το Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Όπως καταγράφεται, «τα τελευταία χρόνια για λόγους που χρήζουν της άμεσης προσοχής σας, καθώς αποτελούν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας, έχουν αυξηθεί δραστικά τα εργατικά ατυχήματα στους Δήμου, πολλά δε εξ αυτών είναι θανατηφόρα, ενώ ένας σημαντικός αριθμός σχετίζεται με σοβαρούς τραυματισμούς. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές, που μικρότερης κλίμακας ατυχήματα, που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν δηλώνονται ως τέτοια και οι εργαζόμενοι υφ΄ίπταται “σιωπηλά” τις συνέπειες των παραλείψεων αυτών, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για συμβασιούχους, η θέση εργασίας, των οποίων είναι λόγω της φύσεως της σχέσης, που τους συνδέει με τους ΟΤΑ, επίφοβη».

Μάλιστα, η Ομοσπονδία ισχυρίζεται ότι έχουν παραβιαστεί οι όροι της νομοθεσίας αναφορικά με την υγιεινή ασφάλεια των εργαζομένων, πράγματι οποίο συνιστά ποινικό αδίκημα που θα πρέπει να διερευνηθεί.

Σε δηλώσεις προχώρησε κατά την έξοδό τους από το δικαστικό μέγαρο ο Πρόεδρος Εκτελεστικής επιτροπής ΠΟΕ – ΟΤΑ, Νίκος Τράκας. «Ο καθένας από σήμερα θα αναλάβει τις ευθύνες τους. Η ομοσπονδία είναι αποφασισμένη να μην θρηνήσει άλλους συναδέλφους. Αυτοί οι εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους για 600 ευρώ. Τόσο οι δήμαρχοι όσο και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τους διαφυλάξουν», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα, η δικηγόρος της ομοσπονδίας, Μαρία – Μαγδαληνή Τσίπρα, υποστήριξε πως «τα εργατικά ατυχήματα, η πρόληψη και η ασφάλεια της υγείας και της ζωής των εργαζομένων δεν λύνονται ούτε με ευχολόγια, ούτε με νομοθέτηση. Υπάρχει ένα σαφές νομικό πλαίσιο που προστατεύει τους εργαζόμενους. Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν έλεγχοι, δεν υπάρχουν πόροι στους δήμους και συμβαίνουν πολλές παρανομίες. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να σταθούν στο ύψος τους».