Ανακοίνωση, η οποία αναλύει την οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ, εξέδωσε η ΚΕΔΚΕ με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τα χρέη των Δήμων και τη σύγκρισή τους με αυτά των ΔΕΚΟ.

Ειδικότερα, αναφέρεται:

– Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο συνολικός δανεισμός των δήμων και κοινοτήτων αγγίζει τα 1,7 δισ. ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία των δανειακών υποχρεώσεων των ΟΤΑ εξυπηρετείται κανονικά και το ποσοστό των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων είναι περιορισμένο.

– Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα έχει το μικρότερο, μετά τη Μάλτα, δανειακό βάρος σε όλη την Ευρώπη, σε σχέση με το ΑΕΠ.

– Οι δανειακές υποχρεώσεις των 1.034 σημερινών ΟΤΑ αντιστοιχούν περίπου στο 15% των δανειακών υποχρεώσεων μίας και μόνο ΔΕΚΟ, του ΟΣΕ.

– Οι σημερινές οφειλές των δήμων προς τρίτους -σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών- υπολογίζονται σε λιγότερο από 1 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των υποχρεώσεων των 1.034 ΟΤΑ της χώρας αντιπροσωπεύει περίπου το ετήσιο έλλειμμα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών.

Σύμφωνα με τα παραπάνω πιστοποιείται ότι η Ελληνική Τ.Α. δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο, όπως ορισμένες ΔΕΚΟ.

Εξάλλου, το περιορισμένο δανειακό βάρος των Ελληνικών ΟΤΑ δεν σημαίνει ότι ορισμένοι δήμοι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερχρέωσης. Οι δήμοι αυτοί αντιπροσωπεύουν ποσοστό μικρότερο του 3% του συνόλου της Τ.Α. και οι περισσότεροι από αυτούς, με τις προβλέψεις του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» για την εξυγίανσή τους, θα μπορέσουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την οικονομική τους κατάσταση.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι αναγνωρισμένες οφειλές του κεντρικού κράτους προς τους ΟΤΑ της χώρας φτάνουν στα 1,7 δισ. € και αποδίδονται, σύμφωνα με το νόμο, σε 8 ετήσιες δόσεις, ενώ οι φετινές περικοπές λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν το 1,2 δισ. €.