Πνεύμα καλοπροαίρετης συνεργασίας ώστε να βρεθούν σημεία συμφωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, ζήτησε χθες στην πρώτη του συνάντηση που είχε με τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των 13 ναυτεργατικών σωματείων που έχουν εξαγγείλει για την Πέμπτη 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, έθεσαν μια σειρά από ζητήματα για την επίλυσή τους, όπως αυτό της ανεργίας, του ασφαλιστικού, του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοϊας αλλά και το θέμα της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία που εκκρεμεί από το 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα της ανεργίας οι συνδικαλιστές των ναυτεργατικών σωματείων ζήτησαν τη ναυτολόγηση ναυτικών στα πλοία να γίνεται μέσω του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, βάση της ισχύουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ έθεσαν και θέμα τροποποίησης του νόμου 4150/13 που δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε υπουργό για τα πλοία της ακτοπλοΐας που προσεγγίζουν σε λιμάνια του εξωτερικού να καθορίζει τη σύνθεση κατ εξαίρεση, με αποτέλεσμα στα πλοία αυτά να απολύεται το χειμώνα το 50% περίπου το προσωπικό των ειδικών κατηγοριών.

Αναφορικά με την υπογραφή νέας σύμβασης εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία- όπου η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ζητά την εναρμόνιση των μισθολογίων των ναυτικών με τα διεθνή κρατούντα, σύμφωνα με σύμβασης της ITF, προκειμένου να μπορέσουν απασχοληθούν περισσότεροι ναυτικοί κυρίως ως κατώτερα πληρώματα- τα ναυτεργατικά σωματεία απορρίπτουν την πρόταση της ΕΕΕ .

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Αντώνης Νταλακογιώργος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει απορριφθεί απόλυτα και κατηγορηματικά από όλα τα ναυτεργατικά σωματεία και δεν μπορεί να γίνει κανένα θέμα συζήτησης και υπονόμευσης και ακύρωσης της θεσμοθετημένης σύμβασης εργασίας.

Τόνισε ότι ο βασικός μισθός του Ναύτη σύμφωνα με την ισχύουσα ΣΣΕ περί ποντοπόρων πλοίων είναι 860 ευρώ και το αντίστοιχο επίδομα για την εργασία των Κυριακών 189 ευρώ δηλαδή 1039 ευρώ τον μήνα.

Πρόσθεσε ότι ένας μέσος μισθός Έλληνα ναύτη σήμερα στην ποντοπόρο ναυτιλία με 120 ώρες υπερωριακή εργασία και υπολογίζοντας όλες τις πάγιες και σταθερές αποδοχές σύμφωνα με τη σύμβαση ανέρχεται σε 2.300 με 2.500 ευρώ τον μήνα. Πρόσθεσε ότι αντίστοιχα η ΣΣΕ της ITF την οποία ζητάει να εφαρμόσει η ΕΕΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία προβλέπει για εργασία 7 μέρες την εβδομάδα, 30 ημέρες σε καθημερινή βάση 12 ώρες δουλειάς τις καθημερινές Δευτέρα – Παρασκευή, από 4 ώρες το Σαββατοκύριακο, μαζί με τα επιδόματα, την αναλογία της άδειας, την εργασία στις αργίες με συνολικό μισθό 1600 δολάρια που αντιστοιχούν (με την σημερινή ισοτιμία ευρώ – δολαρίου) σε 1430 ευρώ για τον Έλληνα Ναύτη.

Σημειώνεται ότι η ΠΝΟ έχει αποστείλει στα αρμόδια υπουργεία εξώδικο με τα αιτήματά της για το οποίο ο υπουργός δήλωσε ότι το διάβασε θα το μελετήσει και θα επιδιώξει να βρεθούν σημεία συμφωνίας από όλες τις πλευρές.