«Η ΕΡΤ είναι παρούσα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιατί …δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Τα χρήματα δεν είναι από την ”τσέπη” της αλλά από τις συνεισφορές των Ελλήνων πολιτών. Δεν κάνουμε τίποτα διαφορετικό από το να διαχειριζόμαστε αυτά τα χρήματα – αλλά να το διαχειριζόμαστε με διαφάνεια- κι αυτή είναι η ουσιαστική συνεισφορά μας» έλεγε χαρακτηριστικά σήμερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. Λάμπης Ταγματάρχης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και αφορούσε αποκλειστικά στην κινηματογραφική πολιτική της δημόσιας τηλεόρασης.

Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Ταγματάρχης, μέσα στο 2016 η ΕΡΤ διαθέτει ποσό που αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Ποσό που ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ και αφορά στη χρηματοδότηση 40 ταινιών σε πρώτη και δεύτερη φάση της παραγωγής τους, ενώ έχουν δοθεί και 300.000 για το τμήμα Μικροφίλμ.

Σύμφωνα με τον κ. Ταγματάρχη «το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει εκδώσει αποφάσεις για 47 εκπομπές, που έχουν συνολικά 750 επεισόδια με μέση διάρκεια κάθε επεισοδίου 35΄ενώ το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί για την ενίσχυση αυτού του κομματιού της οπτικοακουστικής βιομηχανίας είναι 4.611.000 ευρώ με μέση τιμή ανά επεισόδιο 6.198 ευρώ».

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ανέφερε πως το «περίφημο 1,5% αφορά στις ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες και το ποσό δίνεται μόνο από την ΕΡΤ, τη ΝΟVΑ και τον ΟΤΕ», ενώ “δράττοντας την ευκαιρία” όπως είπε ύστερα από σχετική ερώτηση διευκρίνισε δημόσια πως «η ΕΡΤ δεν επιδοτείται από το κράτος. ”Ζει” από το περίφημο τέλος που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, και μάλιστα ανέλαβε τη δέσμευση να συνδράμει μέσω αυτού το ελληνικό κράτος με το ποσό 70 εκατομμυρίων ευρώ (για το 2015) και 50 εκατομμυρίων ευρώ (για τη φετινή χρονιά).

«Έχουμε προβλήματα, αλλά όλη η χώρα έχει. Όταν υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, δεν μπορούμε να ζητάμε τρελά πράγματα» δήλωσε ο κ. Ταγματάρχης, προσθέτοντας ότι πριν κλείσει η ΕΡΤ είχε 2.800 εργαζόμενους και «σήμερα με 2.000 άτομα βγάζουμε το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα». Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι μόλις σήμερα αναρτήθηκε στη σελίδα της ΕΡΤ η προκήρυξη για σίριαλ και οι δημιουργοί έχουν προθεσμία να καταθέσουν τις προτάσεις τους ως τις 9 Ιανουαρίου 2017. Σύμφωνα με τον κ. Ταγματάρχη, ο προϋπολογισμός για το κομμάτι αυτό είναι ανοιχτός, ενώ το χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό καθώς «η ΕΡΤ έχει να χρηματοδοτήσει ταινίες μυθοπλασίας ή σίριαλ από τον Ιανουάριο του 2009.

Η επιχορήγηση προς το Φεστιβάλ Κινηματογράφου ήταν φέτος 17.000 ευρώ ενώ την περσινή χρονιά η χορηγία ήταν …μηδενική. Εξάλλου, από φέτος η ΕΡΤ θεσμοθετεί χρηματικό βραβείο, ύψους 3.000 ευρώ, το οποίο θα απονεμηθεί σε μια ταινία της ενότητας «Επίσημη Πρώτη» του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Η κριτική επιτροπή θα επιλέξει την καλύτερη ανάμεσα στις 13 ελληνικές ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος όσον αφορά στην αναμετάδοση του «σήματος» της ΕΡΤ στο εξωτερικό για τους Έλληνες ομογενείς, ο κ.Ταγματάρχης διευκρίνισε πως «μετά το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ υπήρξαν και σοβαρές επιπτώσεις για τους ομογενείς. Στην Ευρώπη σήμερα έχει ήδη αποκατασταθεί, ενώ στην Αυστραλία και τον Καναδά είναι θέμα ημερών. Η μόνη εκκρεμότητα είναι αυτή της Αμερικής όπου οι ομογενείς “αργούν” ακόμη, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η αναμετάδοση του σήματος της ΕΡΤ στην περιοχή».

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο πρόεδρος του φεστιβάλ Γιώργος Αρβανίτης, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ3 Αλέξανδρος Κάντερ Μπαξ, ο διευθυντής Προγράμματος Τηλεόρασης Γιώργος Σούλας, ο προϊστάμενος του Τμήματος Ελληνικού Προγράμματος Μένος Δελιοτζάκης, στελέχη της ΕΡΤ-ΕΡΤ3, καθώς και κινηματογραφιστές.