Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού, η Γραμματέας Εθελοντισμού και ΜΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Έλενα Ράπτη, συνοδευόμενη από τον Υπεύθυνο Περιφερειακής Οργάνωσης Ν.Δ. Κεντρικής Ιταλίας, Κωνσταντίνο Σταματόπουλο, πραγματοποίησε, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, επίσκεψη εργασίας στη Ρώμη.

Η κα Ράπτη συναντήθηκε με τον Dr. Danilo Giovanni Festa, Γενικό Διευθυντή στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Ιταλίας, με αντικείμενο συζήτησης την οργάνωση του εθελοντισμού στην Ιταλία, τη λειτουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου Εθελοντισμού, καθώς και το πλαίσιο για τον εθελοντισμό που προβλέπεται από την ιταλική νομοθεσία.

Συναντήθηκε, επίσης, με τον κ. Renzo Razzano μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Ομοσπονδίας των 72 Κέντρων Υποστήριξης Εθελοντισμού της Ιταλίας (CSV net), Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Εθελοντισμού (CEV) και Πρόεδρο του Περιφερειακού Κέντρου Υποστήριξης Εθελοντισμού της Ρώμης (SPES).

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η λειτουργία στην πράξη των Κέντρων Υποστήριξης Εθελοντισμού, η αναφορά στο μοντέλο εθελοντισμού και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.

Η κα Ράπτη ενημερώθηκε ακόμη για το οργανωτικό πλαίσιο και τις θεματικές των συζητήσεων της διεθνούς διάσκεψης για τον εθελοντισμό, με τη συμμετοχή της Ιταλίας και χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που έγινε στην πόλη Gorizia, στα σύνορα Ιταλίας και Σλοβενίας, με θέμα «Ιταλία – Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη: Εθελοντισμός και Θεσμοί σε σύγκριση».

H Γραμματέας Εθελοντισμού και ΜΚΟ της ΝΔ δήλωσε: «Ήταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση εργασίας, που μας έδωσε σημαντικό υλικό για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του εθελοντισμού στην Ιταλία, τόσο σε επίπεδο οργανώσεων, όσο και σε επίπεδο κρατικών δομών. Είναι πολύ σημαντική η ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας με οργανισμούς και φορείς με πολύχρονη πείρα στον εθελοντισμό. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία επαφών και συζητήσεων θα μπορέσουμε να αυξήσουμε και τη δύναμη και την προσφορά του εθελοντισμού στη χώρα μας και να το καταστήσουμε αναπόσπαστο μέρος κάθε κυβερνητικής πολιτικής».

Με τη σειρά της η κα Ράπτη προσκάλεσε τους Dr. Danilo Giovanni Festa και κ. Renzo Razzano να επισκεφτούν τα γραφεία της Γραμματείας Εθελοντισμού και ΜΚΟ της ΝΔ στο επόμενο διάστημα.