Εξαιρούνται από την υποχρέωση να δηλώσουν στο πόθεν έσχες φυλασσόμενα τιμαλφή , μετρητά σε θυρίδες ή και εκτός Τραπεζών οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί όπως προκύπτει από το σκεπτικό της απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου είχαν προσφύγει για το θέμα τέσσερις δικαστικές Ενώσεις.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψε ως αβάσιμη την προσφυγή των Ενώσεων οι οποίες ζητούσαν την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης ως αντισυνταγματικής και παράνομης.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1468/2016 απόφασή της, έκρινε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση για την οποία  ζητούν την  ακύρωσή της ουσιαστικά δεν τους αφορά …Και αυτό , όπως αναφέρεται στην απόφαση γιατί  «δεν έχει έδαφος εφαρμογής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς». Μάλιστα, όπως επισημαίνουν  αυτό  προκύπτει και από το υπόμνημα που κατέθεσαν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος  και ο υπουργός Οικονομικών  Ευκλείδης  Τσακαλώτος, στο οποίο σημειώνουν ότι δεν αφορά η επίμαχη απόφασή τους το δικαστικό και εισαγγελικό σώμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ενώσεις ζητούσαν να ακυρωθεί η  υπουργική απόφαση ως προς το σκέλος εκείνο που αναφέρει στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης ότι δηλώνονται:

–   τα φυλασσόμενα εκτός των Τραπεζών μετρητά (πάνω από 15.000 ευρώ), τιμαλφή, πολύτιμα είδη και μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι συνολικής αξίας πάνω από 30.000 ευρώ και

– τα    στοιχεία  των οικείων συγγενών (ενήλικων και θετών τέκνων,  αδελφών, παππούδων και γιαγιάδων,  εγγονών, κ.ά., την στιγμή που ο νόμος έχει καταργήσει την υποχρέωση αυτή.

 

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.